Liiverin alueeseen kuuluu Ilmajoki, Jalasjärvi ja Seinäjoki, joissa on yhteensä 60 maaseutumaista kylää ja 15 asuinaluetta. Liiveri on kylien luottopakki, sillä lähes jokaiseen kylään on rahoitettu hankkeita. Lisäksi Liiverin kyläasiantuntija on sparrannut jo kymmenen vuotta kyliä ja kaupunginosia niiden kehittämisasioissa.
Kylien kehittämisen taustalla on halu edistää asukkaiden aktiivisuutta sekä parantaa kylien viihtyisyyttä ja arjen turvallisuutta. Kylissä tehdään valtava määrä vapaaehtoistyötä, joka luo hyvinvointia ympäristöönsä. Kylätoiminta myös vahvistaa yhteisöllisyyttä ja juurruttaa asukkaita kotiseutuunsa. Liiverin palveluksessa on oma kyläasiantuntija, joka sparraa kyliä ja kaupunginosia niiden kehittämisasioissa.
Liiveri rahoittaa kylien kehittämis- ja investointihankkeita. Kahdenkymmenen vuoden aikana hankkeita on toteutettu lähes jokaisessa kylässä. Minkälaista kehittämistä teidän kylään tarvitaan?
4K – Kyvykkäät ja kestävät kumppanikylät -hankkeen avulla edistetään kylissä asumisen yhteisöllisyyttä, turvallisuutta ja varautumista. Hanke tuo yhteen kyläläiset, kunnat, järjestöt ja viranomaiset tukemaan kylien kykyä selviytyä tulevaisuuden haasteista – ja nauttimaan arjen turvallisuudesta.
Mitkä tarjolla olevista keinoista sopisivat teidän kylällänne?
Jakamistaloudessa jaetaan osaamista, palveluita, välineitä ja laitteita maamiesseurahengessä. Jakaminen edistää kylän yhteisöllisyyttä, sekä säästää luontoa ja kukkaroa.
Naapuriapu on tukiverkosto, jossa vapaaehtoiset voivat tarjota apuaan kyläläisten ilmoittamiin avuntarpeisiin. Naapuriapuverkostosta löytyy apu läheltä, kun sitä tarvitaan, joten kylän turvallisuus ja yhteisöllisyys lisääntyvät.
Kumppanuuspöytään voi kuka tahansa tuoda kehittämisideansa yhteiseen käsittelyyn. Idean kehittämiseksi etsitään oikeat tahot kylien, kuntien ja muiden toimijoiden riveistä sekä mietitään ratkaisukeinot ja sovitaan vastuut. Kylän elinvoimaisuus ja hyvinvointi vahvistuvat.
Kyläturvaryhmässä kohtaavat kylät ja eri turvallisuustoimijat. Kyläturvaryhmässä tehdään selväksi kunkin rooli ja huolehditaan, että kaikki osapuolet tuntevat kylän turvallisuuteen liittyvät tekijät. Yhteistyöstä tulee saumatonta ja kylän turvallisuus ja hyvinvointi paranevat.
Kylävara on kuin laajennettu Kotivara 72 h. Kylävarassa määritellään kylätalon varustetaso, jolla asukkaat saadaan turvatuksi poikkeusoloissa. Kylävaraan kootaan infoa ensihuollosta, ensiavusta, hätämuonituksesta ja –majoituksesta. Kylävara lisää kylien turvallisuutta ja varautumista.
Kylätalokarttaan kootaan yhteisten tilojen sijainnit, varusteet ja varaustiedot helpottamaan tilojen käytön suunnittelua. Kartan avulla turvallisuustoimijat löytävät hätätilanteessa nopeasti paikan johtokeskuksen perustamiseksi.
Napatkaa kylällenne sopivat keinot turvallisuuden ja yhteisöllisyyden parantamiseksi ja ottakaa yhteyttä!
Eteläpohjalaiset Leader-ryhmät ovat hakeneet ELY-keskuksesta Älykäs kylä -yhteistyöhanketta. Tulevaisuuden kylät 2.0 -hankkeella pilotoidaan kylien tulevaisuutta kolmessa teemassa:
Energiakylät – Kylä voi tavoitella omavaraisuutta ja kestävyyttä esimerkiksi energiakartoitusten ja uusiutuvan energian kautta. Kylä voi kartoittaa ja hyödyntää uusiutuvan energian mahdollisuuksia, vähentää jätettä, vahvistaa kiertotaloutta ja kierrätystä, suosia paikallista tuotantoa ja testata uusia energiateknologioita. Kylä voi myös suunnitella kestävän kulutuksen koulutuksia ja yhteisöprojekteja.
Digitaalisten palvelujen kylät – Digitaalisuus tuo maailman jokaiseen kotiin. Kylä voi kehittää omia digitaalisia palvelujaan, hyödyntää terveys- ja hyvinvointipalveluja sähköisesti tai luoda yhteisöllisiä digitaalisia alustoja. Kylä voi myös edistää asukkaiden digitaalista osaamista ja yhdistää sitä arjen sujuvuuteen.
Imagokylät – Luodaan kylistä tarinoita, jotka kutsuvat ja inspiroivat. Kylä voi luoda vahvan brändin ja identiteetin, joka tekee kylästä houkuttelevan. Kylä voi muotoilla visuaalista identiteettiä, toteuttaa markkinointikampanjoita, järjestää yhteisöllisiä tapahtumia ja vahvistaa digitaalista näkyvyyttä.
Jokaiseen teemaan otetaan kuusi kylää tai kyläryhmää pilotoimaan uusia toimintamalleja. Ideoita viedään eteenpäin alan asiantuntijoiden avulla teemoittaisissa työpajoissa. Työpajat toteutetaan maakunnallisesti, ja tarvittaessa pidetään myös paikallisia työpajoja. Työpajat ja niiden asiantuntijapalvelut ovat hankkeeseen osallistuville maksuttomia, ja osa kehittämistoimenpiteistä voidaan tehdä hankkeen puitteissa. Kyläkohtaisiin hankintoihin ja kehittämistoimiin hankkeeseen osallistuvat kylät saavat korotettua hanketukea: kehittämiseen 90% tuki sekä investointeihin 80% tuki.
Hankkeeseen osallistuvilta kyliltä edellytetään sitoutumista koko hankkeen ajaksi, vuoden 2025 loppuun saakka. Mukaan hankkeeseen pääsee täyttämällä lomakkeen maaliskuun 2024 aikana osoitteessa: https://bit.ly/TKkysely2024.
Liiverin alueeseen kuuluu Ilmajoki, Jalasjärvi ja Seinäjoki, joissa on yhteensä 60 maaseutumaista kylää ja 15 asuinaluetta. Jokaisella kylällä ja paikallisyhteisöllä on oma identiteettinsä ja omat kehittämistarpeensa – lue lisää kylien esittelysivuilta!
Liiverin ylläpitämään juhlatalorekisteriin on koottu yli 40 vuokrattavaa tilaa Ilmajoen, Jalasjärven ja Seinäjoen alueilta. Löydä tarpeitasi vastaava tila nopeasti ja helposti!
Kyläasiantuntija
050 551 0797
Porilaiset Minna ja Mika ostivat Jalasjärveltä vapaa-ajan asunnon.