Liiveri

Seinäjoki Ilmajoki Jalasjärvi

Haapaluoma

Etusivu / Kylät / Kyläesittelyt / Haapaluoma

Haapaluoma

Haapaluoman alueella asuu noin 200 asukasta. Haapaluoma sijaitsee seitsemän kilometrin päässä Peräseinäjoen taajamasta. Alavuudelle on matkaa 22 kilometriä. Haapaluoman kylässä on kaksiopettajainen koulu ja sen pihapiirissä toimii myös Haapakehdon ryhmäpäiväkoti. Koulussa opiskelevat ykkös- ja kakkosluokkalaiset sekä esikoululaiset. Muut käyvät koulussa Peräseinäjoen keskustassa. Kaiken toiminnan lähtökohtana on oppilas. Oppimisen perustana on yli satavuotias ympäristö, jossa myös suurimman osan isovanhemmat ja vanhemmat ovat koulutiensä aloittaneet.


Palvelut

Koulu sekä kauppa. Lisäksi kylällä on erilaisia pienyrittäjiä kuten ratsastus-kuljetus ja maansiirtoyrittäjiä. Maataloustuontanto on myös vahvasti mukana kyläläisten arjessa. Kaupunki järjestää koululla leikkikenttätoimintaa ja seurakunta lasten ja nuorten kerhoa. Asiointiliikenne toimii myös kylän alueella.


Yhteiset tilat ja harrastusmahdollisuudet

Haapaluoman koulu on kyläläisten käytössä. Koulun läheisyydessä on luontoreitistön laavu. Koulun pihassa on talvisin luistinrata ja koulun läheisyydessä 2,5 kilometriä pitkä valaistu hiihtolatu. Uimaan voi pulahtaa joko uimarannalta Kalajärven rannasta tai Haapaluoman vanhalta louhokselta, jossa voi harrastaa myös sukellusta. Kylällä on ratsastustalli. Luontoretkeily onnistuu esimerkiksi Haapaluoman ohi kulkevaa merkittyä retkeilyreitistöä pitkin. Lisäksi metsät tarjoavat hyvät maastot metsästykseen, marjastukseen ja liikkumiseen.


Kylän tapahtumia

Koti- ja kouluyhdistys järjestää kevättalvella tapahtuman, jossa on mukavaa yhdessäoloa liikunnan ja myyjäisten muodossa. Joka vuosi on myös pyöräilytapahtumia, maa- ja kotitalousnaisten järjestämiä retkiä ja siivouskökkä.


Rakennuspaikkoja

Kylässä on yksityisten maanomistajien vapaita tonttipaikkoja.


Alueella toimivat yhdistykset

Pasto-Haapaluoman kyläyhdistys, Haapaluoman Maa-ja kotitalousseura ja Haapaluoman koti- ja kouluyhdistys. Koiraharrastajat ja metsästysseura.


Kylän vahvuudet

Koulumme toimii kuin suurperhe, jossa sekä opitaan ja opetetaan että kasvetaan ja kasvatetaan. Kylä on lähellä, mutta kuitenkin sopivan kaukana. Etenkin suurimmat tiet ovat hyvässä kunnossa. Haapaluoma on perinteinen pohjalaiskylä, jossa naapurista välitetään ja pidetään huolta. Tarvittaessa löytyy myös talkoohenkeä. Kalajärven matkailukeskuksen läheisyys tuo kehitysmahdollisuuden kylälle. Vahva alkutuontanto ja ammattitaitoiset yrittäjät luovat vahvan pohjan kylien tulevaisuudelle.


Tärkeimmät kehittämiskohteet

Koulun elinvoimaisuuden lisääminen ja sen pysyminen kylällä. Osa kyläteistä on huonossa kunnossa, joten niiden peruskunnossa on parantamisen varaa.


Hyvät puolet yritystoiminnan kannalta

Kulkuyhteydet ovat hyvät ja suurimmat tiet ovat hyvässä kunnossa.


Vältettävät uhat

Kyläkoulun säilyminen kylällä on tärkeää, samoin nuorten jääminen kylälle. Jätevesiasioiden pelätään myös synnyttävän muuttoliikettä. Erityisen suurena uhkana koetaan se, että palvelut, etenkin kunnalliset, siirtyvät kauemmaksi vanhasta kuntakeskuksesta.


Pasto-Haapaluoman kyläyhdistys ry

pj. Juha Heikkilä, puh. 050 522 5227
juha.heikkila1@netikka.fi