Munakan kylällä vallitsee vahva tekemisen meininki. Tänä vuonna kylälle rakentuu Leader-rahoitteinen historiataulureitti. Reitti on paitsi konkreettinen hanke menneisyyden säilyttämiseksi, myös vahva merkki yhteisöllisyydestä ja innostuksesta oman kylän kehittämiseen.
Tällä hetkellä Munakan kylän alueella ei ole käytössä liikuntareittiä. Alajokimaisemat ja Kyrönjoki houkuttavat liikkumaan alueella niin jalkaisin kuin pyörällä. Alueelle on toivottu mielenkiintoisia kohteita.
Ajatus historiataulureitistä heräsi Merja Riikosen aikaisemmin koostaman aineiston hyödyntämisestä.
– Olen aikaisemmin kirjoittanut Munakan asukashistoriasta kertovan Kylän alueen historia I -nimisen teoksen. Toisen osan materiaaleja kerätään ja kirjoitetaan parasta aikaa, Munakan kyläseurassa toimiva Riikonen kertoo.
– Koska kuvia ja tietoja on kerääntynyt, aloimme miettiä, voisiko materiaalia hyödyntää muuallakin ja siitä saimme idean historiareittiin.
Paikallishistoria tutuksi reitillä kulkeville
Vuoden 2024 aikana Munakan kyläseura ry pystyttää alueen keskeisille ja historiallisesti merkittäville paikoille 12 historiataulua kertomaan kylän menneisyydestä. Taulut sijoitetaan noin 10 kilometrin matkalle.
Historiataulureitti tulee tarjoamaan sekä fyysisen että virtuaalisen kokemuksen kylän historiasta. Sähköinen karttapohja, joka liitetään kyläseuran nettisivuille, mahdollistaa reitin etukäteiskatselun ja virtuaalisen kulkemisen. Jokaisen taulun yhteydestä löytyy lisätietoja ja kuvia ja QR-koodit ohjaavat suoraan lisätietoihin maastossa.
Kyltit esittelevät laajasti alueen paikallishistoriaa. Aiheita ovat esimerkiksi saha, Munakan mittausasema, Rautatiesilta ja rautatie, kolme kauppaa ja Kuffeen kylä.
– Ujaisten mäen kyltissä kerrotaan 1700-luvun lopulla alueelle muuttaneesta Munakan alueen ensimmäisestä asukkaasta, Riikonen kertoo.
Mukavaa talkootyötä yhteisen päämäärän eteen
Projekti ei ainoastaan tarjoa uusia nähtävyyksiä ja liikuntamahdollisuuksia kyläläisille, vaan se myös vahvistaa yhteisöllisyyttä ja talkootyön perinnettä. Kylän historiataulureitti toimii houkuttelevana vetovoimatekijänä niin nykyisten kuin tulevienkin kyläläisten keskuudessa. Nuorten perheiden kotiseutukokemus vahvistuu, kun he saavat tutustua kylän historiaan, samalla kun iäkkäämmät asukkaat voivat jakaa arvokasta tietoaan ja perinteitään seuraaville sukupolville.
Hankeprosessiin osallistuminen on herättänyt laajaa kiinnostusta kyläläisten keskuudessa, ja monet ovat innokkaasti sitoutuneet talkootyöhön. Kylän yhteisöllisyys vahvistuu entisestään, kun kyläläiset yhdistävät voimansa yhteisen päämäärän eteen. Munakassa vallitsee hyvä monen sukupolven tekemisen halu.
Riikosen mukaan talkootyönä tehtäviä tunteja kertyy runsaasti, mutta se ei haittaa, koska tekeminen on mielekästä ja porukka on mukavaa.
– Meillä on täällä tekemisen meininki! Kyläseurassa on mukana kehitysmyönteistä väkeä, joilla on halua tehdä asioita ja uudistaa toimintaa. Mukana on paljon nuorta väkeä, Riikonen iloitsee.
Valmistuttuaan reitti on avoinna maksutta vuoden ympäri ja tarjoaa kyläläisille ja vierailijoille mahdollisuuden tutustua alueen rikkaaseen historiaan.
Kuvassa: Sami Knaapila (vas), Ari Ketelä ja Merja Riikonen. Nuorisoseurasta kertova historiataulu tulee Munakan nuorisoseurantalon nurkalle.