Hyvään kökkään ajetaan sadan kilometrin takaa ja yhteinen tekeminen sujauttaa hollantilaisen osaksi eteläpohjalaista kyläyhteisöä. Yhteisöllisyys tekee hyvää yksilölle, mutta Liiverin kyselytutkimus paljasti myös yllättäviä yhteiskunnallisia vaikutuksia: hankkeissa talkoita tehneet arvioivat työkykynsä paremmaksi kuin suomalaiset keskimäärin. Vastaajat kertoivat talkootyön vaikuttavan positiivisesti henkiseen hyvinvointiin, sosiaalisiin suhteisiin ja osallisuuden tunteeseen. Ja kun sosiaalinen eristäytyneisyys alkaa olla ylipainoa isompi kansallinen terveysriski, eivät talkoilijat pode yksinäisyyttä lainkaan.
Tulokset eivät yllätä Karoliina Streefkerkiä. Palo pois ydinkaupungista ajoi hänet hollantilaisen puolisonsa kanssa muuttamaan parinsadan asukkaan Hanhikosken kylään. Vaikka kädet olivat täynnä työtä Pohjois-Karjalasta siirretyn hirsitalon kanssa, Karoliina ja Jeroen lähtivät mukaan kylän yhteiseen toimintaan.
– Purimme muuttokuorman perjantaina ja lauantaina lähdin hirvikeitolle kylätalolle. Joulun puurojuhlaan sain jo miehenkin mukaan, Karoliina nauraa.
Yhteisiin tapahtumiin ja talkoisiin osallistuminen oli väylä tutustua naapurustoon.
Matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja
Vastaavista kokemuksista kertoivat myös muut Liiverin talkookyselyyn vastanneet. Kylän tai harrastusporukan kökkään osallistuminen helpotti uuteen yhteisöön kotiutumista.
– Muutto, eläköityminen sekä muut elämän muutoskohdat lisäävät tutkijoiden mukaan eristäytymisriskiä. On hienoa ajatella, että hanketalkoot voivat tarjota näissä tilanteissa matalan kynnyksen paikan kohdata ihmisiä, kertoo Liiverin suunnittelija Telle Lemetyinen.
Hanketalkoot näyttävätkin olevan yhdistyksille hyödyllinen sisäänheittotuote. Kun vastaajat tekivät talkoita ensimmäistä kertaa, joka kolmannella työ liittyi johonkin hankkeeseen. Hanketalkoot poikkesivat yhdistyksen muista töistä konkreettisen tekemisen ja selkeän tavoitteen ansiosta, mikä puolestaan motivoi osallistumaan. Vastanneista 80 % sanoi talkootyön madaltaneen kynnystä osallistua myös yhdistyksen muuhun toimintaan.
Sydänystäviä ja hyvänpäivän tuttuja
Kyselyyn vastanneet olivat löytäneet talkoiden kautta paitsi uusia tuttuja myös oikeita ystäviä. Näin kävi kylätoimintaan mukaan lähteneelle Karoliinallekin.
– Erityisesti arvostan kontakteja, joiden kanssa ystävystymistä en olisi itse osannut ajatella lainkaan. Ystäväpiiri on monipuolistunut, ja se jos mikä on elämässä tärkeää.
Mielekkään seuran löytymisen merkitystä ei ole syytä väheksyä, sillä sosiaalisten suhteiden puute kaksinkertaistaa ennenaikaisen kuoleman riskin ja altistaa ihmisen monille vakaville sairauksille. Yksinäiset käyttävätkin sosiaali- ja terveyspalveluita huomattavasti enemmän kuin ikäisensä.
– Suomen aikuisväestöstä kymmenesosa tuntee itsensä yksinäiseksi melko usein tai jatkuvasti. Talkoisiin osallistuvista näin ei kokenut kukaan. Näyttäisikin siltä, että yksinäisyys on globaali ongelma, joka voidaan ratkaista paikallisin keinoin, Lemetyinen arvioi.
Onnellisuus lisääntyy
Hyvän porukan lisäksi talkoisiin ajaa työn tekemisestä syntyvä hyvänolontunne.
– Aluksi Jeroen oli vaikea käsittää, mikä motivoi tekemään palkatonta työtä. Samanlaista yhdessä tekemisen ja rakentamisen perinnettä kun ei Hollannissa tunneta. Pikkuhiljaa hän on kuitenkin ymmärtänyt, että yhteiset projektit tuovat mielekästä sisältöä elämään ja antavat onnistumisen kokemuksia.
Talkoolaisten vastauksissa työn palkitsevuus näkyi muun muassa siten, että heistä jokainen oli tuntenut itsensä onnelliseksi viimeisen neljän viikon aikana. Suomalaisista näin kokee vain puolet. Vastaukset ovat linjassa aikaisempien tutkimusten kanssa, joiden mukaan vapaaehtoistyö lisää ihmisten onnellisuutta.
– Lähes kaikki vastaajat olivat sitä mieltä, että talkoot vaikuttavat positiivisesti heidän henkiseen hyvinvointiin. Puolella se vähensi stressiä. Osittain ehkä tästä syystä myös oma työkyky arvioitiin paremmaksi kuin Suomessa keskimäärin, Lemetyinen pohtii.
Jatkossa Karoliinaa kuitenkin motivoi hyvänolontunnetakin enemmän kuusiviikkoinen esikoistytär:
– Kyllähän se on niin, että tässä pedataan hyvää elämää myös jälkikasvulle.