Arto Kujanpään perustaman Hortimill Oy:n ideoima karuselliviljely on automaattinen järjestelmä, joka maksimoi viljelypinta-alan käytön tehokkuuden. Teknisen työn opettajana ja mansikanviljelijänä työskentelevää Kujanpäätä on ihmetyttänyt, kuinka maataloudessa eläintuotantoa kehitetään ja automatisoidaan vauhdilla, kun samalla kasvinviljelyssä kehitys junnaa paikoillaan ja tarvittavat taimet joudutaan tuomaan ulkomailta. Idea karuselliviljelystä on kypsynyt vuosia
– Tämä ei ole mitään utopiaa. Tässä järjestelmässä on yhdistelty asioita niin, että saadaan viljelystä tehokkaampaa ja helpompaa, Kujanpää sanoo.
Kujanpää pitää tärkeänä suomalaisen ruoantuotannon omavaraisuutta. Karuselliviljely-innovaation hän uskoo muuttavan alaa niin, että taimiviljely mahdollistuu Suomessa entistä paremmin.
– Tällä hetkellä taimet ja työvoima joudutaan tuomaan ulkomailta ja taimikasvatus on Suomessa aivan lapsenkengissä, Kujanpää sanoo.
Karuselliviljelyjärjestelmällä on mahdollista kasvattaa virtuaalisesti etäyhteyksien päästä esimerkiksi maustekasveja, salaatteja ja taimituotantoa täysin luonnonmukaisesti.
– Koko karuselli saadaan suojattua verkolla, joten torjunta-aineita ei tarvita. Eli kaikki on täysin luomua, Kujanpää kertoo.
Poiminta on robotisoitu ja tuotto on moninkertaista verrattuna perinteiseen viljelyyn. Viljelykarusellissa sääolosuhteet eivät myöskään vaikuta satoon.
– Varsinkin Pohjoismaissa on oleellista, että pystytään torjumaan hallaa erinomaisesti, Kujanpää kertoo.
Tällä hetkellä osa koneiston osista joudutaan vielä tilaamaan Euroopasta. Kotimaisuus on kuitenkin Hortimill Oy:lle erittäin tärkeä arvo ja lopulta järjestelmästä pyritään tekemään lähes 100 % suomalainen.
Kujanpää on kiitollinen lähipiiristään, jossa riittää kaikenlaista asiantuntemusta, joka on auttanut viljelyjärjestelmän kehittämisessä. Oma jälkipolvikin opiskelee insinööreiksi.
– Luotan siihen, että jälkikasvu tuo tähän uusia mahdollisuuksia.
Alustavasti karuselliviljelyjärjestelmä on herättänyt paljon kiinnostusta ja ennakkotilauksiakin on tullut jo kymmeniä.
– Järjestelmää esiteltäessä moni viljelijä on tullut sanomaan, kuinka on aina haaveillut tällaisesta, Kujanpää kertoo.
Tällä hetkellä järjestelmää kehitetään Ilmajoella ja se pyritään tuomaan markkinoille mahdollisimman pian.
Hortimill on saanut innovaation kehittämiseen Liiverin kokeilu- ja perustamistukea.