Ylistaron kylät tempaisevat järjestämällä sunnuntaina 10.7. pyöräilytapahtuman. Päivän aikana voi omatoimisesti kiertää eri käyntikohteita, joita on ympäri pitäjää luontopolkujen laavuista uimapaikkoihin ja kesäkahviloista kotimuseoihin. Kyläpyöräilyssä yhdistyvät mukavalla tavalla liikunta, ulkoilu ja yhdessäolo. Lisäbonuksena on asukkaiden – niin uusien kuin vanhojenkin – kotiseututietoisuuden lisääntyminen.
Ylistaroon kyläpyöräilyyn osallistujat voivat suunnistaa reittinsä vaikkapa Kyrönjoen varrelle tai pyöräillä tutustumaan etäisempien kylien luontokohteisiin. Kuva Kriikun myllystä ja Kyrönjoen kulttuurimaisemasta.
Pyöräretkelle voi ottaa evästä mukaan, sillä monella laavulla, niin metsämaisemissa kuin Kyrönjoki-varressakin, on tulentekopaikkoja. Kriikun mylly on avannut jälleen tänä kesänä ovensa, ja jäätelötauon voi pitää Wanhan Markin Puimuri Pehmiksessä. Kesäkahvilaa pitävät 8.7.–7.8. myös Kitinojan kyläseuralaiset vanhassa riihessä, perinnekylään johtavan tien risteyksessä. Perinnekylä on yksi asuntomessujen oheiskohde.
Museoista auki ovat Ylistaron kotiseutumuseo, Ritarin kotimuseo ja juuri avattu Rinta-Kaukolan kotimuseo. Uimaan pääsee polskahtamaan vaikkapa Rajamäen louhoksella tai Pietaruksen uimapaikassa Könnintien varressa. Siellä lämpiää iltapäivällä myös sauna.
Ylistaro-viikko lähtee mukavasti käyntiin kyläpyöräilyjen merkeissä. Reittikartan voi tulostaa tästä tai sen voi noutaa Ylistaro-talolta ja Kriikun myllyltä.
Myös Ilmajoella järjestetään kyläpyöräilyjä keskiviikkoisin elokuun alkuun saakka. Ilmajoki 500-juhlavuoteen liittyvät tempaukset järjestetään vuorollaan eri kylissä. Kaikkien kyläpyöräilyjen ajankohtiin voit tutustua täältä.
Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmien UHOO-kesäkuvakilpailu jatkuu koko kesän. Ylistarosta kuvakohteena on Kainaston nuorisoseura. Muut kuvakohteet on listattu UHOO-uutisissa. Ottamalla kuvan kohteessa ja jakamalla sen Facebookissa tai Instagramissa hashtagilla #uhoo, osallistut 100 euron arvoisen lähiruokakorin arvontaan.
Kitinojan perinnekylässä on kaksitoista tonttia, jotka on osoitettu paikallisen perinteisen rakentamistavan jatkamiselle eli perinteisille pohjalaistaloille pihapiireineen. Tällä hetkellä kahdelle tontille on rakennettu, kolmas on myyty ja neljännestä on alustava varaus. Kitinojan kyläseura on saanut tukea alueen perustamiseen ja mm. rakennustapaohjeen laadintaan Leader Liiveristä. Rakennustapaohjeen löydät täältä.