Lyhyelläkin päiväretkellä voi päästä arjesta irti ja nauttia lomatunnelmasta. Ylistaron Asemanseudun Kehittämisyhdistys AsKy ry:n ”Johannat”, Johanna Koivusalo ja Johanna Punkari vinkkaavat lähialueensa mielenkiintoisimmat kesäkohteet, joissa voi nauttia päivästä ilman ruuhkia ja kiirettä.
Tänä kesänä Ylistaron Asemanseudun Kehittämisyhdistys AsKy ry toteuttaa Asemazing Race -kilpailun. Asemazing Racessa kuljetaan pyörällä tai kävellen etsien karttaan merkittyjä pisteitä Asemanseudun alueelta.
– Tavoitteena oli keksiä jotain uutta kiinnostavaa tekemistä, jottei ole pakko lähteä ryysiksiin. Kilpailuun saa osallistua kuka vain, kertoo kyläaktiivi Johanna Punkari.
Pisteillä kilpailijat saavat paikallista historiatietoa QR-koodien avulla. Kaikkien rastien kiertäneiden kesken arvotaan Jopo ja kypärä.
– Kilpailussa yhdistyy historia, lähikohteet ja liikkumisen ilo, Johanna Koivusalo sanoo.
Kilpailu on käynnissä koko kesän 2020, syyskuun loppuun saakka. Osallistua saa kuka tahansa.
Leppoista rantapäivää voi viettää Ylistaron ja Ilmajoen rajalla sijaitsevalla Pietaruksen virkistysalueella. Paikka on kesäparatiisi pienoiskoossa. Pietaruksen uimamontun kirkas vesi, laituri, sauna, beach volley -kenttä ja nuotiopaikka ovat kaikkien käytettävissä.
– Saunaa saa käyttää kuka vain vapaaehtoisen vuosimaksun maksava, kunhan pitää paikat siistinä ja tuo mukanaan omat klapit, Punkari kertoo.
Aidosta pohjalaisesta paikallishistoriasta kiinnostuneille Johannat suosittelevat Ritarin kotimuseota, joka on 1980-luvun alussa perustettu yksityinen museo Ylistarossa. Jokaisessa rakennuksessa on runsaasti maatalouteen ja taloudenpitoon liittyviä esineitä. Rakennuksiin kuuluvat kaksi viljamakasiinia, Haapojan aitta, kirkkotalli, kalustomakasiini, paja, kärryliiveri, talli ja peräkamari. Museo on avoinna sopimuksesta.
Ylistaron Asemanseudun koulun vuonna 2017 valmistunut liikuntahalli palvelee myös kesäaikaan. Liikuntahallin rahoituksesta 75% tapahtui Elyn kautta maaseuturahastosta, loput tehtiin talkootyönä.
– Haluan opettaa lapsilleni, että yhteisen hyvän eteen kannattaa tehdä töitä, Koivusalo kertoo.
Talkootyötä tehtiin yhteensä huikeat 5721 henkilötyötuntia ja 933 konetyötuntia. Hallin lopullinen kustannus kökkä mukaan lukien on 594 273 euroa. Hallia saa vuokrata esimerkiksi omaa kuntoilua, temppuilua tai lasten synttäreitä varten. Liikuntahallilla toimii myös kuntosali.
– Hallia voi kysyä ja varata lyhyemmälläkin varoitusajalla vaikka sadepäivän sattuessa, Koivusalo sanoo.