Etelä-Pohjanmaa on maakunta, joka elää vahvasti kylissä. Elinkeinorakenteen muutos ja palvelujen keskittäminen ovat kasvattaneet tarvetta kylien uudistumiseen niin, että ne voivat sopeuttaa toimintaansa ja keksiä uusia toimintamalleja muuttuvissa olosuhteissa. Ketterät kylät kehittyvät.
Eteläpohjalaiset Leader-ryhmät ovat hakeneet Ely-keskuksesta Älykäs kylä -yhteistyöhanketta, jolla pilotoidaan kylien tulevaisuutta kolmessa teemassa:
Energiakylät – Kylä voi tavoitella omavaraisuutta ja kestävyyttä esimerkiksi energiakartoitusten ja uusiutuvan energian kautta. Kylä voi kartoittaa ja hyödyntää uusiutuvan energian mahdollisuuksia, vähentää jätettä, vahvistaa kiertotaloutta ja kierrätystä, suosia paikallista tuotantoa ja testata uusia energiateknologioita. Kylä voi myös suunnitella kestävän kulutuksen koulutuksia ja yhteisöprojekteja.
Digitaalisten palvelujen kylät – Digitaalisuus tuo maailman jokaiseen kotiin. Kylä voi kehittää omia digitaalisia palvelujaan, hyödyntää terveys- ja hyvinvointipalveluja sähköisesti tai luoda yhteisöllisiä digitaalisia alustoja. Kylä voi myös edistää asukkaiden digitaalista osaamista ja yhdistää sitä arjen sujuvuuteen.
Imagokylät – Luodaan kylistä tarinoita, jotka kutsuvat ja inspiroivat. Kylä voi luoda vahvan brändin ja identiteetin, joka tekee kylästä houkuttelevan. Kylä voi muotoilla visuaalista identiteettiä, toteuttaa markkinointikampanjoita, järjestää yhteisöllisiä tapahtumia ja vahvistaa digitaalista näkyvyyttä.
Jokaiseen teemaan otetaan kuusi kylää tai kyläryhmää pilotoimaan uusia toimintamalleja. Ideoita viedään eteenpäin alan asiantuntijoiden avulla. Asiantuntijat esittelevät teemoja ja kylien mahdollisuuksia hankkeen avaustilaisuudessa ystävänpäivänä Seinäjoella. Lisätietoa tapahtumasta ja ilmoittautuminen tästä.
Aiempien Kylille-hankkeiden avulla on tehty koko maakunnan kattavaa työtä kesäkuusta 2015 lähtien viime vuoden loppuun saakka. Kolmen hankkeen jatkumon rahoitus on saatu Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksen kautta Maaseuturahastosta.
Kylille-hankkeilla on lisätty maaseudun asukkaiden osaamista, hyvinvointia ja turvallisuutta. Lisäksi on edistetty kiertotaloutta ja pyritty saamaan kylien kaikki vahvuudet hyötykäyttöön.
– Kylille-hankkeiden toimenpiteitä on tehty yli 200 kylällä, ja samanlaista aktiivisuutta odotetaan myös Tulevaisuuden kylä -hankkeen merkeissä, toivovat Leader-ryhmien kyläasiantuntijat Tuija Takamäki, Jaana Sippola, Anne Palohuhta ja Päivi Kultalahti.