Jo yläkouluikäisenä Kristiina Mäkimattila mietti, että olisi ihanaa olla joskus lastenkirjojen kuvittaja. Toive toteutui vuosia myöhemmin ja nyt Seinäjoella asuva Murupumpula-nimistä yritystä vuodesta 2014 alkaen pyörittänyt Kristiina Mäkimattila on keskittynyt lastenkirjojen kuvituksiin.
Kristiina pitää taidetta ja luovaa työtä eräänlaisena leikkinä. Kiinnostuneisuus ja ilon löytyminen pienistä asioista ja nivoutuvat taustalle ja työn tekemiseen.
– On ihanaa antaa mielikuvituksen lentää ja löytää hauskoja asioita. Kun katson muiden tekemiä kuvituksia, nautin kekseliäistä ja hassuista yksityiskohdista. Löydän yksityiskohtia myös arjesta ja voin kävelyllä pysähtyä ihastelemaan vaikka leppäkerttua, Kristiina kertoo.
Työskentely kapealla alalla vaatii paljon verkostoitumista ja yhteistyökumppaneita. Aikaisemmin kirjaprojektit olivat paljon sellaisia, että ensin Kristiina toteutti kirjailijan kanssa kirjamateriaalia yhdessä ja sitä tarjottiin kustantajalle. Erilaisten projektien tekemisen ja kontaktien karttumisen vaikutus on alkanut näkymään ja tilaustöitä on alkanut tulla aikaisempaa enemmän.
– Ei ole ollut pikakaistaa vaan hidasta rakentamista. Teen työtä pitkäjänteisesti, haen kontakteja ja tuon myös omaa työjälkeä esille.
Verkkoja heitetään vesille kyllä nytkin, että kaikki ei tule työtarjouksina.
Kristiinan mielestä on mukavaa, kun omat lapset ovat sen ikäisiä, että heidän kanssaan pystyy peilaamaan ajatuksia. Omien lasten kautta selviää mitkä asiat kiinnostavat lapsia ja minkälaista lasten arki tänä päivänä on.
– Pystyy olemaan näköalapaikalla ja työn näkökulmasta se tukee tätä omaa tekemistä tosi hyvin, Kristiina sanoo.
Rohkeus yritystoiminnan aloittamiseen
Pääkaupunkiseudulla kasvanut Kristiina aloitti kuvataideharrastuksen 7-vuotiaana Espoon kuvataidekoulun harrastusryhmässä. Sitä kautta perusjutut tulivat haltuun ja myöhemmin työksi muuttunut harrastus sai alkunsa.
Pohjanmaalle Kristiinan perhe päätyi puolison työn perässä. Ajatus yritystoiminnasta kypsyi Kristiinan ollessa äitiyslomalla. Rohkeus löytyi, kun oli sellaisessa vaiheessa elämää, että oli mahdollista lähteä kokeilemaan yrittäjyyttä. Iso vaikutus oli puolisolla, joka on suhtautunut sillä tavalla, että yritystoimintaa on ollut mahdollista toteuttaa.
Kristiina aloitti sivutoimisena yrittäjänä marraskuussa 2014 ja siirtyi päätoimiseksi yrittäjäksi seuraavana vuonna. Toiminta lähti käyntiin yhden kustantamon tilaaman kuvitustyön perusteella. Matkan varrella Kristiina on uudistanut yritystoimintaansa. Kaikenlaista on tullut kokeiltua, kuten lastenvaatteiden kuosien suunnittelua ja verkkokaupan pyörittämistä. Tällä hetkellä omissa tuotteissa Kristiina tekee pääasiassa postikortteja. Tuotteet menevät jälleenmyyjille ja suoraan asiakkaille.
Itselle sopiva työ
Koulutukseltaan Kristiina on sosionomi ja kirkon nuorisotyönohjaaja sekä hänellä on toimistosihteerin ammattitutkinto. Aikaisemmin Kristiina ajatteli, että on hyvä olla koulutus jollekin sellaiselle alalle, jossa ainakin varmasti on töitä. Kristiina on työskennellyt esimerkiksi varhaiskasvatuksen toimistosihteerinä, leikkipuisto-ohjaajana ja päiväkodeissa.
– Niiden pohjalta lastenkulttuuriin keskittyminen on ollut luonteva väylä. Lastenkulttuurin ala on kutsunut koko ajan enemmän. Matkan varrella on tullut sellaisia verkostoja, jotka on vielä vahvistanut sitä tunnetta itselle, että tämä on se alue, missä minulla on eniten annettavaa ja mikä kiinnostaa tosi paljon.
Niin paljon kuin Kristiina aikaisemmista töistään tykkäsikin, hänestä tuntuu, että nykyinen polku on sellainen, mikä sopii itselle tosi hyvin.
– Vaikka viihdyn ihmisten seurassa ja minusta on hirveän kiva tehdä ryhmien ja lasten kanssa töitä, on minussa sellainen puoli, joka kaipaa rauhallisen työnteon ja ympäristön. Siihen tämä työ vastaa tosi hyvin, kun on mahdollista keskittyä omaan tekemiseen.
Liiveristä yritystukea
Liiveristä saatu yrityksen perustamistuki rohkaisi tekemiseen. Kristiina kokee, että ilman tukeen liittyvää prosessia hän ei olisi osannut ajatella niin syvällisesti mitä kaikkea pitää huomioida yritystä perustaessa.
– Tuen saaminen oli iso juttu. Ilman tukea en olisi varmasti lähtenyt niin suurella kaavalla liikenteeseen, mihin tuki antoi mahdollisuuksia. Esimerkiksi mainostoimistolta hankittu sparraus olisi varmasti jäänyt hankkimatta ilman tukea.
Perustamistuen jälkeen Kristiinalla on ollut yksittäisiä kontakteja Liiverin suuntaan.
– Neuvoja ja apuja on saanut aina tosi hyvin ja hirveän yrittäjämyönteisesti ja ihmisläheises
ti. Koen, että on kohdattu näissä jutuissa. Peukut Liiverin toiminnalle, Kristiina kiittelee.
Videolla Kristiina esittelee yritystoimintaansa ja kertoo mm. minkälaiseksi kokee lastenkulttuurialalla toimimisen Etelä-Pohjanmaalla.
Etelä-Pohjanmaan Kulttuurirahasto myönsi toukokuussa 2023 Kristiina Mäkimattilalle 14 000 euron apurahan lastenkirjojen kuvittamiseen. Liiveri onnittelee!