Kehittämisyhdistys Liiverin hallitus valitsi maaliskuun vuosikokouksessa uudeksi puheenjohtajaksi Seinäjoella asuvan Päivi Alaniskan. Alaniska on ollut Liiverin hallituksessa kuuden vuoden ajan ja työskennellyt lähes koko uransa aluekehittämisen ja hankkeiden parissa.
Kun Alaniskaa pyydettiin puheenjohtajaksi, oli vastaus selvä.
– Kyllä ensimmäinen ajatus oli, että totta kai. Liiverin toiminta on ollut itselleni hyvin merkityksellistä ja henkilökunta oli jo tullut tutuksi. Olin totta kai hyvin otettu.
Alaniska mietti puheenjohtajuutta sitovan päivätyön takia, koska tiesi, että puheenjohtajan tulee välillä olla tilaisuuksissa mukana myös toimistoaikaan. Järjestäytymiskokouksessa varapuheenjohtajaksi valittiin Mari Mäki-Karvia, jonka kalenteri on tällä hetkellä joustavampi.
– Kun minulle puheenjohtajuutta ehdotettiin, niin sanoinkin, että minun tapani olla puheenjohtaja, on toimia tiiviissä yhteistyössä varapuheenjohtajan kanssa. Kun Mari on varapuheenjohtajana, oloni on hyvin luottavainen.
Pitkä ura kehittäjänä
Alaniska on tehnyt valtaosan työelämästään EU-hankkeiden parissa.
– Leader-rahoitus on kuitenkin ensirakkauteni hankemaailmassa. Vuosina 2004 ja 2005 olen ollut ensimmäisissä Leader-hankkeissa mukana Jalasjärvellä. Toteutimme Mukula ry:llä useamman hankkeen nuorten osallistamisen teemassa.
Alaniska kokee omien harrastustöiden vauhdittaneen vahvasti omaa työuraansa. Mukulan hankkeiden tuomalla kokemuksella hän pääsi töihin Seinäjoelle Sibelius-Akatemialle, joka on nykyisin osa Taideyliopistoa. Hän työskenteli ESR-hankkeen suunnittelijana. Into Seinäjoki Oy:llä Alaniska toteutti ESR- ja EAKR-rakennerahastohankkeita. Alaniska on työskennellyt myös Seinäjoen kaupungilla Leader-hankkeessa, jossa kehitettiin Kalevan Navetan toimintamallia.
– Nykyisin olen töissä koordinaattorina Tampereen yliopistolla Seinäjoen Yliopistokeskuksen puolella. Teen muun muassa kollegoiden EU-hankkeiden maksatushakemuksia, eli nyt tulee sekin puoli nähdyksi. Kantavat teemat työelämässäni ovat olleet aluekehittäminen ja kulttuuri, Alaniska summaa.
Yhteistyötä Liiverin kanssa
Nuorempana Alaniska oli hetken tuntitöissä Liiverillä. Käynnissä oli tuolloin uuden kehittämisstrategian tekeminen ja hän oli mukana nuorten painopisteen valmistelussa osallistamassa nuoria ja selvittämässä mitä asioita nuoret halusivat strategiaan nostettavaksi.
Vuonna 2018 Alaniska teki graduaan päätoimisena opiskelijana, kun kuuli, että Liiverin hallituksessa avautui paikka Seinäjoen asukasjäsenelle. Siinä vaiheessa oli hyvä tilaisuus lähteä mukaan, koska sillä hetkellä hänellä ei ollut sitoumuksia muualle. Liiverin hallitukseen mukaan lähteminen toi elämään mielenkiintoisen harrastuksen ja uuden näköalan kehittämistoimintaan.
Vuonna 2022 Alaniska toimi Liiverin strategiatyössä Vapaa-aika ja harrastukset -työryhmän puheenjohtajana. Kuva on työryhmän kokoontumisesta Kalevan Navetalla.
Arvokasta aluekehittämistä
Aluekehittämisessä Alaniskaa kiehtoo omaan asuinalueeseen ja sen toimintaan vaikuttaminen. Alaniskan mielestä kehittämisessä mukana oleminen on merkityksellistä ja se sitouttaa ihmisiä alueeseen.
– Ajatellen valtakunnallisella tai globaalilla tasolla, niin meidän alueemme on pieni osanen. Mutta samat megatrendit kuten kestävyyskriisi, digitalisaatio tai turvallisuus, vaikuttaa meidän alueeseemme ja ne näkyvät myös Liiverin strategiassa. Liiverin rahoitus mahdollistaa meidän alueemme toimijoille tilaisuuden löytää tapoja vaikuttaa ja elää maaseudulla kaikkien näiden muutosten keskellä.
Alaniska on työskennellyt useassa aluekehittäjäorganisaatioissa ja kokee, että Leader-rahoitus on merkittävässä roolissa koko maakunnan kehittymisen kannalta. Hänen mielestään Leader-toiminta mahdollistaa alueella merkittävää ruohonjuuritason kehittämistä.
– Leader-rahoitus on pienille toimijoille, kuten yhteisöille ja pienille yrittäjille, todellinen saavutettava mahdollisuus verrattuna moneen muuhun EU-rahoitusinstrumenttiin.
Alaniska näkee Liiverin roolin kasvaneen viime vuosina erityisesti yrityskehityskentällä ja yritysrahoituksen puolella. Liiverin yritystuet on merkittävä rahoitusmuoto, jolla pystytään tarjoamaan rahoitusta toimijoille ja asioihin, joihin kukaan muu ei rahoitusta tarjoa.
Rahoituksella on valtava merkitys myös yhdistysrajapinnassa. Rahoitus mahdollistaa kolmannen sektorin kehittymisen alueella. Nuoret puolestaan oppivat vaikuttamaan alueeseen Liiverin nuorisojaostossa ja hakemalla Nuoriso-Leader-tukia.
Leader-rahoituksella on suuri vaikutus alueen elinvoimaan ja kehittymiseen.
– Vielä kun saadaan kv-hankkeiden osuus kasvamaan, niin pystytään vaikuttamaan vahvemmin myös Liiverin alueen kansainvälistymiseen.
Alaniska pohtii, muuttuuko Liiverin rooli jatkossa sen lisäksi, että rahoitetaan toimintaa muille.
– Vaikka nyt säästyttiin CAP-leikkauksilta, yleinen taloustilanne on niin haastava, että Liiverin toiminnalle on hyvä löytää muitakin tukijalkoja CAP-rahoituksen ulkopuolelta. Uskon, että Liiveri on haluttu kumppani, kun yhteistyötahoille avautuu meidän toimintastrategiamme.
Puheenjohtajuudelta Alaniska odottaa esimerkiksi syksyn Maaseutuparlamenttia ja ajankohtaistapaamista ELY-keskuksen kanssa.
– Toivon, että puheenjohtajuuden myötä minulle aukeaa vielä syvempi ymmärrys maaseuturahoituksesta.