Maa- ja metsätalousministeriö, Ruokavirasto ja Kehittämisyhdistys Liiveri allekirjoittivat sopimuksen, joka koskee maaseudun paikallisten kehittämisstrategian toteuttamista. Sopimuksessa sovitaan Liiverin, ministeriön ja Ruokaviraston välisestä yhteistyöstä vuosille 2023–2027.
Kaikki Suomen 52 paikallista Leader-ryhmää allekirjoittivat oman sopimuksensa ohjelmakaudelle 2023–2027 Säätytalolla perjantaina 10.2.2023. Leader-ryhmät ovat maaseudun kehittämisyhdistyksiä, joissa ovat mukana alueen asukkaat ja aluetta kehittävät yhteisöt, kuten järjestöt ja alueen kunnat. Paikallisilla toimilla parannetaan maaseudun elinvoimaisuutta, kehitetään paikallisia palveluja ja elinkeinoja, tuetaan mikroyrityksiä ja yrittäjyyttä. Leader-ryhmät myöntävät EU-rahoitusta maaseudun kehittämishankkeisiin ja yritystukiin oman paikallisen kehittämisstrategiansa mukaisesti.
Tunnelmaltaan innostuneessa allekirjoitustilaisuudessa maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen ja kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio puhuivat paikallisten toimijoiden merkityksestä maaseudun elinvoimaisuuden edistäjinä.
– Leader-toiminta on lunastanut paikkansa aluekehittäjänä. Paikalliset toimet edistävät paitsi ihmisten myös ympäristön hyvinvointia, luonnon monimuotoisuutta ja ilmastonmuutoksen hillintää. Leader kannustaa ja antaa välineitä maaseudun asukkaille aktiiviseen toimintaan. Se vahvistaa osaltaan demokratiaa, Kurvinen lausui.
– Arvostan todella paljon Leader-hallitusten työtä oman alueenne kehittäjinä, verkostoina ja alustoina, Kurvinen jatkoi kiitellen puheensa lopuksi.
Liiverin hallituksen puheenjohtaja Tarja Pienimäki pitää vähintäänkin yhtä tärkeänä myös yhdistysten ja pienten yritysten panosta alueemme kehittämisessä.
– Yhteistyössä saamme enemmän aikaan, toteaa Pienimäki.
Kansliapäällikkö Husu-Kallio nosti puheessaan esiin Leader-työn edistyksellisyyden.
– Suomi on Leader-toiminnan todellinen edelläkävijä. Se näkyy tänäänkin kyvyssä yhdistää osaaminen ja asiantuntemus oman alueen tarpeisiin.
Leader-ryhmiä on kaikilla Suomen maaseutualueilla, ja Leader-rahoituksen piirissä on yhteensä runsaat 2,5 miljoonaa maaseutuasukasta.
Liiverin toiminnanjohtajan Sinikka Koivumäen mielestä on merkillepantavaa, että paikalliset Leader-ryhmät tekevät sopimuksen ministeriön ja Ruokaviraston kanssa.
– Meillä on suora ja välitön keskusteluyhteys valtakunnan tason viranomaisiin ja meitä kuunnellaan, mikä on paikallisen kehittämisen kannalta ensiarvoisen tärkeää, Koivumäki sanoo.
Leader-toiminnalla eli yhteisölähtöisellä paikallisella kehittämisellä toteutetaan osaltaan Suomen EU:n yhteistä maatalouspolitiikkaa, mikä pitää sisällään myös maaseudun kehittämisen. Leader-toiminnan rahoitus koostuu EU:n maaseuturahaston, valtion ja kuntien rahoituksesta. Mukana on aina myös hakijoiden yksityistä rahoitusta.
Leader-toiminnan julkinen rahoitus on viisivuotiskaudelle 230 miljoonaa euroa. Yhden ryhmän saama julkinen rahoitus vaihtelee 2,6–8,3 miljoonan euron välillä. Liiverin alueelle rahoitus näille vuosille on lähes 5,7 miljoonaa euroa.