Maaseudun kehittämisen keskiössä ovat maaseudun asukkaat, heidän tarpeensa, näkemyksensä ja aktiivisuutensa. Leader-toiminta luo erinomaiset mahdollisuudet aktivoida ja tuottaa uusia ideoita nimenomaan paikallisten asukkaiden omien ja toiminnallisten näkemysten kautta. Tätä toimintaa tukee erinomaisesti mm. Liiverin kylähanke, jossa tuetaan kyliä ja niiden yhdistykisä kehittämistoimissa. Tuloksena on ollut erinomaisia ja mitä erilaisimpia uusia avauksia.
Oma työni liittyy maatalouden tukien hallintomenettelyihin ja maaseudulla toimivien yritysten elinkeinolliseen kehittämiseen. Toiminta-alueenani on Kurikan kaupungin alue, joka on Suomen merkittävimpiä maataloustuotannon ja siihen liittyvän jalostuksen alueita, maataloustuloltaan Suomen merkittävin kaupunki. Luottamustehtäväni finanssisektorilla ja osuustoiminnan edunvalvonnassa ovat hyvin täydentäneet tarvitsemaani näkökulmaa tehtävissäni Liiveri hallituksen sekä elinkeinojaoson jäsenenä.
Toimintaympäristö luo puitteet sille, että maatalouteen liittyvien kehittämishankkeiden, yritysten kehittämisen ja maaseudun monipuolisen elinkeinorakenteen eteen tehtävälle työlle on tilausta ja tarvetta.
Liiverin rahoittamat hankkeet ovat olleet ja ovat tulevaisuudessakin erittäin merkittävä keino luoda vaikuttavia, yrittäjien ja asukkaiden tarpeista lähteviä, uusia toimintamalleja ja innovaatioita. Aloittavan yrityksen kannalta kynnys Leader-rahoituksen hakemiseen on matala ja neuvontapalvelu ensiluokkaista. Liiverin strategiaa on toteutettu systemaattisesti ja laajalla osaamisella, kiitos siitä henkilöstölle.
Nykyisen Kurikan kaupungin alue on kahden eri kehittämisyhdistyksen, Liiverin ja Leader Suupohjan, toiminta-aluetta siten että Liiveri toimii entisen Jalasjärven kunnan alueella. On ollut positiivista huomata, että yhteistyö kahden eri kehittämisyhdistyksen välillä on luontaista. Yhtenä hyvä esimerkkinä on koulutus- ja tiedonvälityshanke MaitoKurikka, jossa rahoittajina ovat kummatkin Leader-ryhmät ja kohderyhmänä Kurikan alueen maidontuottajat. Lisäksi Liiveri on toteuttanut lukuisan määrän lähiruokaan, yritysyhteistyöhön, nuorten toimintaan sekä maatalouteen liittyviä kehittämishankkeita, joissa toteuttajina ovat olleet alueen koulutus- ja tutkimustoimijat, yhdistykset sekä kunnat. Tämän lisäksi ovat tietenkin yritysten investointituet, jotka kohdistuvat maaseudun erilaisten tuotanto- ja palveluyritysten tuotekehitykseen, markkinoitiin, rakentamisinvestointeihin, laatutyöhön jne.
Kaiken kaikkiaan työ Liiverin elinkeinojaostossa ja hallituksessa on monipuolista maaseudun kehittämistä niin yritysmaailman liiketoimintanäkökulman kuin asukkaiden yhteisönäkökulman ja näiden kombinaatioiden eteenpäin vientiä ja kokonaisuuden hallintaa. Tärkeä merkitys on julkisilla sektorilla ja sen kyvyllä yhdessä Leader-ryhmien kanssa luoda elinvoimaa jatkossakin. Tässä työssä uusien kumppanuusmuotojen löytämisellä on korostunut rooli osana uutta maakuntarakennetta, uusien toimijoiden tullessa mukaan ja uuden ohjelmakauden tuodessa muutoksia nykyiseen malliin.
Reijo Hämäläinen
maaseutupäällikkö, Kurikan kaupunki