Päivi Alaniska on Leader Liiverin vuoden 2016 Nuoresta pitäen -diplomin saaja. Jo nuorena syttynyt palo yhdistys- ja järjestöelämään on viitoittanut hänen urapolkuaan aluekehittäjänä, opettajana ja tapahtumatuottamisen osaajana. Tällä hetkellä Alaniska työskentelee alkavien yrittäjien palveluissa Into Seinäjoki Oy:ssä.
Liiverin Diplomi myönnetään vuosittain hyvästä kehittämistyöstä. Leaderin 20-vuotisjuhlan kunniaksi Liiveri haluaa nostaa esiin kehittämistarinan Päivi Alaniskasta, joka on kasvanut nuoresta aktiivista elinkeinojen kehittäjäksi.
Jalasjärvellä kasvanut Päivi Alaniska oli nuorena innokas partiolainen ja SPR:n toimija.
-Lapsuudessani Mukula-tapahtuma eli kulta-aikaansa. Vanhempanikin talkoilivat Mukulassa ja sain olla heidän mukanaan tapahtuman kahinoissa, kertoo Alaniska.
Kun Jalasjärvelle perustettiin 1990-luvun jälkipuoliskolla nuorisovaltuusto ensimmäisten joukossa maassamme, valittiin Alaniska sen jäseneksi. Hän antaa kiitokset sen aikaisille Jalasjärven nuorisotyöntekijöille, jotka mahdollistivat nuorten tekemisen ja osallistumisen muun muassa Nuorisotalo Wilholan kautta.
-Kaikille pienellä paikkakunnalla vietetty teini-ikä ei ole miellyttävä kokemus, mutta minulle oli, koska sain tehdä niitä asioita mistä tykkäsin – ja paljon, nauraa Alaniska.
”En ajatellut silloin, että tapahtumista tulisi niin iso osa elämääni”
Vuosituhannen taitteessa Alaniska päätyi lukion jälkeen Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan englannin opettajaksi. Siellä hänen vapaa-aikansa täyttyi ainejärjestötoiminnalla ja keikkojen ja klubien järjestämisellä opiskelukavereiden kanssa.
-En ajatellut silloin että tapahtumista tulisi niin iso osa elämääni, kertoo Alaniska.
Vaikka Aukusti-tapahtuma ideoitiin jo Alaniskan ollessa Jalasjärven Nuorisovaltuustossa, osallistui hän tapahtuman järjestämiseen vasta 2004, kun lupautui Mikko Jokipiin ja Juha Siirtolan avuksi ensimmäistä kertaa laajempana järjestettyyn Aukustiin.
– Sille tielle sitten jäätiin, hymyilee Alaniska.
Kymmenen vuotta sitten kuvatussa videossa Päivi Alaniska ja Juha Siirtola kertovat kokemuksiaan Aukustin kehittämisestä. Kummatkin heistä ovat myös työskennelleet lyhyet pätkät Liiverin nuorisoaktivaattoreina.
– Aukustin tuotannon puitteissa tutustuin myös Selmun aktiiveihin ja heidän saattelemana päädyin itsekin Seinäjoen elävän musiikin yhdistyksen toimintaan mukaan, kertoo Alaniska.
– Tapahtumajärjestämisessä mukana oleminen on palkitsevaa. Se on yhtä aikaa käsittämättömän hienoa ja ihan kauheata, riippuen vähän paljonko on satanut vettä viime päivinä, Alaniska nauraa. Ajattelen niin, että jos jossain tehtävissä onnistuu tai itsensä ylittää, silloin on yleensä ollut myös hyvässä seurassa. Olen saanut työskennellä rohkeiden, luovien, erilaisten ihmisten kanssa ja ne ihmiset ympärillä ovat mahdollistaneet oman kasvuni, jatkaa Alaniska.
Hankemaailma tutuksi
Alaniska aloitti työt Seinäjoen ammattikorkeakoulussa opettajana syksyllä 2008, jolloin Seinäjoesta tuli koti. Ensikosteus hankemaailman oli tapahtunut jo Mukula ry:n toteuttamissa Liiverin rahoittamissa Leader-hankkeissa, joilla kehitettiin Jalasjärveä nuoria osallistamalla. Suurimman osan tähänastisesta työurastaan Alaniska onkin työskennellyt projekteissa. Tutuiksi ovat tulleet niin maaseutuohjelman kuin rakennerahastojenkin hankkeet.
-Hienoissa jutuissa on saanut olla mukana. SibAn Rytminno -hankkeesta lähti liikkeelle Mars-tapahtuma ja Liiverin rahoittamasta Tapahtumalataamo-hankkeen avulla käynnistyi Autohifi & Tuning -tapahtuma sekä Särkyneen sillan markkinat. Noita kaikkia tapahtumia järjestetään edelleen, Alaniska toteaa tyytyväisenä.
Tapahtumalataamo-hanke järjesti Unelmien tapahtuma -työpajoja, joissa etsittiin hyvän tapahtuman reseptiä sekä uusia tapahtuma-aihioita ja -paikkoja. Päivi Alaniska (kuvassa oikealla) ohjeisti Ilmajoen työpajan osallistujia keväällä 2013.
Vuonna 2015 toteutettua Yhdistämö-hanketta Alaniska pitää mielenkiintoisena kokeiluna. Siinä etsittiin ja järjestettiin yhteisöllisiä työtiloja yksinyrittäjille ja etätyötä tekeville. Tällaisia HUB-tiloja löytyi yllättävistäkin paikoista kuten kauppakeskusten tyhjistä liiketiloista.
-Vaikka emme onnistuneet saamaan ketään yrittäjää perustamaan HUB-tilaa, niin siemen jäi varmasti itämään. Arvokasta oli verkostojen rakentaminen sillä yksinyrittäjille oli merkityksellistä kohdata vertaisiaan ja jakaa kokemuksia. Monille aukesi myös uusia työtilaisuuksia.
Valmennusta yrittäjiksi aikoville
Nykyinen työ on selkeä jatkumo aikaisemmalle tehtävälle yrittäjien parissa. Alaniska työskentelee projektipäällikkönä Into Seinäjoki Oy:ssä alkavien yrittäjien palveluissa, joissa toteutetaan muun muassa valmennusta alkaville yrittäjille.
-Järjestämme yhteisöllistä liikeidean kehittämisen valmennusta yrittäjiksi aikoville. Ennen yrittäjäksi lähtemistä voi tulla valmennukseen kehittämään ja kirkastamaan liikeideaansa. Autamme muun muassa myynnin, markkinoinnin tai tuotteistamisen suunnittelussa. Lisäksi olemme keränneet yrittajaksiseinajoelle.fi -sivuille tietoa eri tahoista, jotka voivat auttaa alkavaa yrittäjää. Monelle yksin yritystoimintaa suunnittelevalle suurin apu mitä voidaan tarjota on kuunteleminen ja kysyminen. Valmennus tarjoaa paikan ja ajan, jossa miettiä yritystoimintaansa ja tavata muita samassa kohdassa olevia, Alaniska kertoo.
Alaniska toimi Mukula ry:n hallituksessa ja Aukustin tuotantotiimissä vuosina 2005- 2013 ja talkoilee edelleen järjestettävässä elokuisessa tapahtumassa. Alaniska valittiin Selmun hallitukseen syksyllä 2006, jossa jatkoi vuoteen 2014 asti toimien tuona aikana myös yhdistyksen historian ensimmäisenä naispuheenjohtajana.