Tarina, merkityksellisyys, vuorovaikutus ja arvostus. Siinä valmentaja Jenni Rajahalmeen taikasanat, joilla järjestöt, organisaatiot ja yritykset voivat valloittaa puolelleen milleniaalisukupolven edustajat. Tehtävä ei ole aivan helppo, onhan ikäluokan keskittymiskyky tutkitusti kultakalan luokkaa. Silti Leader-ryhmät tarttuivat haasteeseen, ja Rajahalmeen vetämien työpajoen tuloksena synti muistilista, jota yhdenkään yhteisön ei kannata ohittaa.
Milleniaalit haluavat olla osa tarinaa. Siksi jokaisella organisaatiolla, kunnalla ja yrityksellä täytyy olla sellainen. Oman äänen voi löytää miettimällä muun muassa näitä kysymyksiä: Mikä on ainutlaatuisuutemme ydin? Ketkä ovat sankareitamme? Mitkä ovat historiamme merkkipaalut? Tekemämme ihmeet?
Milleniaaleille merkityksellisyys on uusi musta. Heitä on opetettu seuraamaan unelmiaan, mikä saa heidät tauotta analysoimaan tuntemuksiaan. Tykkäänkö työstäni? Onko tämä sitä mitä haluan elämälläni tehdä? Merkityksellisten kokemusten hakeminen näkyy myös vastuullisuutena. Pallonpelastajina he etsivät ratkaisuja, jotta kaikkien olisi parempi elää tällä planeetalla.
Milleniaalit janoavat vuorovaikutusta. He kokevat velvollisuudekseen antaa palautetta niin hyvässä kuin pahassa, ja kokemukset jaetaan herkästi somessa. Siksi erityisesti asiakaspalvelutilanteissa kannattaa olla tarkkana. Milleniaaleista 68 % on vaihtanut toiseen brändiin epäonnistuneen asiakaspalvelukokemuksen jälkeen. Myös työntekijöinä he haluavat olla vuorovaikutuksessa johdon kanssa, sillä osallistuminen on heille tärkeää.
Milleniaaleja ei voi mikromanageroida. Jos siis haluat johtaa milleniaaleja menestyksekkäästi työyhteisössä tai yhdistyksessä, luo heille turvallinen leikkikenttä, jossa temmeltää. Ilman vapauksia hyvät tekijät siirtyvät nopeasti muualle. Pätkätöiden takia milleniaalit ovat myös hyviä sopeutumaan muutoksiin. Uuden oppiminen ja jatkuva kehittyminen on heille viihtymisen edellytys, ei välttämätön paha.
Milleniaalit eivät halua sitoutua. He haluvat vapauden valita ja muuttaa mieltään. Siksi esimerkiksi yhdistysten pitäisi tarjota heille mahdollisuuksia osallistua toimintaan pop up -tyylisesti. Toisinaan kuulee sanottavan, ettei milleniaaleista ole talkoolaisiksi. Todellisuudessa vain vastikkeettoman työn luonne on muuttunut. Milleniaalit ovat kasvaneet teknologian mukana, joten päästäkää heidät näyttämään osaamistaan esimerkiksi tällä saralla.
Milleniaalit jaksavat keskittyä yhteen asiaan kahdeksan sekuntia. Tämä kannattaa muistaa erityisesti viestinnässä. Älä siis jaarittele, vaan mene suoraan asiaan. Rakenna alkuun koukku, jolla saat varastettua kärsimättömän milleniaalin huomion.
Milleniaaleja ei hurmata käden käänteessä. Mutta jos jaatte yhteisen arvopohjan ja homma toimii, saatte heistä innokkaan puolestapuhujan. Sillä kun arvot ovat heille mieleisiä, milleniaalit yhdistävät mielellään itsensä yhdistyksiin, yrityksiin ja organisaatioihin. Se edellyttää kuitenkin, että teidän arvot näkyvät ja kuuluvat kauas! Kädenlämpöisyys ei ole milleniaaleja varten.
Kuva: Kun milleniaali tekee jotain, hän haluaa sydämen olevan mukana! Elli Koskinen pyörittää lävistyksiin erikoistunutta kultasepänliikettä Jalasjärven keskustassa. Niko Luokkakallio vetää näytelmäkerhoja Jokipiin Nuorisoseuralla. Molemmille on tärkeää, että nuorille löytyy tekemistä ja mahdollisuuksia maaseudullakin.