Mukula-tapahtuma järjestettiin Jalasjärvellä pitkän tauon jälkeen viime elokuussa. Yhteisöllisyydellä ja yhdessä tekemisellä on pitkät perinteet Mukulan historiassa ja uudet järjestäjät halusivat jatkaa samalla hyväksi havaitulla linjalla osallistamalla järjestämiseen mukaan paikallisia tahoja. Tapahtuma tullaan järjestämään myös tänä vuonna.
Aikoinaan Mukula-tapahtuma on ollut valtakunnallisestikin merkittävä lastenkulttuurin edelläkävijä ja parhaimmillaan tapahtumassa on ollut jopa 10 000 kävijää. Tapahtumaa on järjestetty 80- ja 90-luvuilla ja kahdesti 2000-luvun alussa. Keväällä 2020 Mukula ry:n toiminnassa mukana ollut Sanna Pihlaja innostui tapahtuman järjestämisestä. Kun Päivi Oksanen kuuli ajatuksesta ensimmäisen kerran, oli hän heti valmis lähtemään mukaan tuottamaan tapahtumaa. Koska muilla Mukula ry:n toimijoilla oli aikaisempaa hankekokemusta, syntyi nopeasti ajatus siitä, että tapahtuman herättämisen tueksi haettaisiin Leader-hanketta Liiveristä.
– Kulttuuria Mukuloille -hankkeessa tarkoituksena on luoda yhteisöllisyyttä, yhdenvertaisuutta ja osallistaa, sytyttää harrastekipinä ja saada lapset toteuttamaan itseään sekä luoda perheille mukavaa yhdessäoloa lasten ehdoilla, Pihlaja ja Oksanen kertovat.
Hankkeen toteutusaikaa on syksyyn 2022 asti. Hankkeeseen kuuluu lasten toiveiden mukaan valittujen työpajojen järjestäminen, Mukula-Stage, jolle lapset pääsevät esiintymään, Mukula-teatteri ja katutaidereitin tekeminen. Suurin osa tapahtumista painottuu elokuun Mukula-viikolle. Tapahtumaviikko huipentuu koko perheen festivaaliviikonloppuun.
– Aluksi lapsille teetettiin kysely työpajojen teemoista. Toivotuimmiksi aiheiksi nousivat kuvataide, parkour, kuvaaminen, sirkus, skeittaus ja scoottaus. Kysymällä ja toteuttamalla lasten toiveita, pystymme lisäämään lasten vaikuttamismahdollisuuksia ja osallisuutta yhteisössä, Oksanen kertoo.
Lisäksi hankkeeseen kuuluu paikallisten toimijoiden osallistaminen mukaan järjestämään lapsille toimintaa Mukula-viikolle. Samalla lapsilla on mahdollisuus päästä kattavasti tutustumaan esimerkiksi alueen harrastusmahdollisuuksiin ja löytää innostus omannäköiseen tekemiseen.
Maaliskuusta asti harjoiteltu Mukula-teatterin näytelmä sai ensi-iltansa Mukula-viikolla elokuussa 2021. Kuvat Mukula ry / Suvi Haapalahti.
Tällä hetkellä järjestäjien katseet ovat tulevan kesän tapahtumassa. Mukula-teatterin harjoitukset alkoivat vuoden alussa, tapahtuman pääesiintyjät on valittu ja tapahtumaviikon ohjelma on alkanut muodostumaan.
– Juuri nyt etsimme tahoja mukaan toteuttamaan oheisohjelmaa tapahtumaviikolle. Nyt on hyvä mahdollisuus tuoda esiin alueen aktiivisuutta ja erilaisia harrastusmahdollisuuksia, Oksanen kannustaa.
Mukula-viikolla Jalasjärven keskustassa sijaitsevalla Hirsipirtillä järjestetään taidenäyttely, jossa on esillä tulevan kesän aikana taidetyöpajoissa tehtyjä teoksia. Lisäksi taidenäyttelyn yhteydessä järjestetään erilaisia työpajoja.
– Hirsipirtin työpajatarjonta näyttää tänä vuonna tosi monipuoliselta. Luvassa on ainakin askartelua, lettityöpaja, Legoja, kissoja ja ehkäpä myös leivontaan ja kalastukseen liittyvää tekemistä, Pihlaja kertoo. Työpajoissa avustaa tänäkin vuonna Jalasjärven 4H:n palkkaamia nuoria, Pihlaja jatkaa.
Mukulassa halutaan korostaa yhdessä tekemistä.
– Kaikille tahoille ja jokaiselle yksityishenkilöille löytyy varmasti tekemistä tapahtuman valmisteluista, jos haluaa tulla mukaan tekemään iloista lastentapahtumaa. Yhdessä tekeminen tuo yhteenkuuluvuuden ja yhteisöllisyyden tunnetta, joiden tarve viime aikoina on korostunut entisestään, Oksanen ja Pihlaja toteavat.