Ulkopuoliset hallituksen jäsenet ovat hyvä tapa valjastaa asiantuntemusta yrittäjän avuksi. Silti mahdollisuutta hyödynnetään vain 14 prosentissa pk-yrityksistä. Viimeisen kahden vuoden aikana Etelä-Pohjanmaan Kauppakamari on kuitenkin onnistunut aktivoimaan hallitustyöskentelyä jo 20 paikallisessa yrityksessä. Muun muassa KasvuOpen-kilpailussa voiton napannut Ilmajoen Teräsputkikaluste vannoo nyt Advisory Boardin nimiin. Myyntijohtaja Jussi Eväsojan mukaan uudistamiseen kannatti lähteä monestakin syystä.
– Tärkeimpänä pidän sitä, että omille ajatuksille saa vastakaikua. Vaikka sitä kuvittelee tuntevansa liiketoiminnan parhaiten, ulkopuolisten kanssa pallotellessa ajatukset kummasti jalostuvat, Eväsoja kiittelee.
Perheyritys otti puoli vuotta sitten kaksi asiatuntijaa Advisory Boardin jäseniksi. Eväsojan mukaan se on aktivoinut merkittävästi yrityksen kehittämistyötä sekä selkiyttänyt toimintaa.
– Meidän toinen sparrauspäivä osui myös kullanarvoiseen aikaan maaliskuun alkuun. Pääsimme heti peilaamaan koronakriisin aiheuttamaa tilannetta ja sen riskejä. Näinä päivinä ei voi rönsyillä. Fokus pitää olla, ja asiantuntijat auttoivat siinä, hän painottaa.
Apuväline täsmäosaamisen hankintaan
Advisory Boardin perustaminen sai alkusysäyksen, kun Kauppakamarin projektipäällikkö Matti Sepponen otti yritykseen yhteyttä ja esitteli ideaa hallitustyöskentelyn aktivoimisesta. Eväsoja innostui heti ja lähtöanalyysi tehtiin haastattelemalla. Näin kirkastui, millaista osaamista yritykseen tarvitaan. Lopulta sopivat ammattilaiset löytyivät yrityksen oman verkoston kautta.
– Nyt vientipuolelle vankkaa osaamista tuo Juha Lahtinen, joka on työskennellyt niin Viexpon kuin Teräsputkikalusteen kilpailijan leivissä. Bisnesenkeli ja yritysten kehittäjä Ilkka Sillanpää on puolestaan tuttu mies opiskeluajoilta, Eväsoja selvittää.
Hyvät kokemukset saavat Eväsojan suosittelemaan hallitustyöskentelyn tehostamista myös muille yrityksille. Ammattitaidon lisäksi kehittyvät verkostot, joiden merkitystä ei voi liikaa korostaa tämän päivän yritysmaailmassa. Asiantuntijan valinnassa hän kehottaa kiinnittämään huomiota henkilökemiaan.
– Ei tarvitse etsiä itsensä peilikuvaa, mutta keskusteluyhteyden on oltava hyvä, hän vinkkaa.
Ajankohtaistuu muutostilanteissa
Ilmajoen Teräsputkikalusteen lisäksi osaamisen hankinta on koettu hyödylliseksi myös muissa Hallitukset töihin -hankkeen myötä aktivoituneissa yrityksissä. Projektipäällikkö Matti Sepposen mukaan hallitusta kannattaa vahvistaa erityisesti muutostilanteissa sekä puntaroitaessa strategisia päätöksiä.
– Esimerkiksi omistajan- tai sukupolvenvaihdoksen yhteydessä ulkopuolinen apu jäntevöittää päätöksentekoa. Kun asioita mietitään yrityksen etu edellä, siitä hyötyvät sekä luopuja että jatkaja, hän summaa.
Sopivia henkilöitä voi lähteä hakemaan esimerkiksi Hallituspartnerit ry:n kautta. Listoille otetaan vain ammattilaisia, joiden teoriatausta on kunnossa ja hallitustyöstä riittävästi kokemusta.
– Tähän mennessä jokaiseen yritykseen on löytynyt sitä kautta tulijoita. Tilanne muistuttaa kuitenkin rekrytointia ja päätösvalta valinnasta on yrityksellä, Sepponen opastaa.
Pilottihanke monistukseen
Etelä-Pohjanmaan Kauppakamarin tuloksekas työ on herättänyt laajaa valtakunnallista kiinnostusta. Hanke voitti Suomen Nuorkauppakamarin järjestämän Tuottava Idea -kilpailun Yhteiskuntasarjan. Kiitosta on tullut siitä, että hallitusten ammattitaidon kasvattamisen lisäksi Sepponen on onnistunut laittamaan liikkeelle useampia yritysten yhteistyöprojekteja.
Seuraavaksi Liiverin ja Leader Suupohjan rahoittamaa pilottihanketta lähdetään monistamaan koko maakuntaan sekä Keski-Pohjanmaalle ja Kalajokilaaksoon. Myös kauppakamarit Satakunnassa ja Hämeessä ovat benchmarkanneet mallia.
– Monessa hallituksessa mietitään nyt tulevaisuutta ja strategioita. Koronakriisi ajaa kaiken ohi, mutta kun päästään taas tekemään pidemmän aikavälin linjauksia, suosittelen kaikkia omistajia asettamaan oman tavoitetilan, ja sen jälkeen hankkimaan ammattitaitoisen hallituksen miettimään, miten tavoitteisiin päästään, Sepponen kannustaa.
Kauppakamarin pilottihanketta rahoittivat Liiverin ja Leader Suupohjan lisäksi Etelä-Pohjanmaan kauppakamari, Pohjanmaan kauppakamari, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät sekä Hallituspartnerit Pohjanmaa ry. Hanke voitti Suomen Nuorkauppakamarin järjestämän Tuottava Idea -kilpailun Yhteiskuntasarjan.