– Strategiapäivässä suunniteltiin tulevaa kautta toiminnallisin menetelmin ja ideoita syntyi paljon, sanoo Liiverin toiminnanjohtaja Sinikka Koivumäki
Nuorten ja lapsiperheiden osallistuminen nostettiin esiin tärkeänä teemana. Alueelle kaivataan uudenlaista yhteisöllisyyttä, matkailualaa halutaan kehittää ja kulttuurin roolia hyvinvoinnin edistäjänä vahvistaa. Vallitseva yrittäjyysilmapiiri ruokkii uuden syntyä myös tulevaisuudessa.
– Maaseutuyritysten uudet innovaatiot voivat liittyä esimerkiksi kierto- ja biotalouteen, ilmaston muutoksen torjuntaan, logistiikkaan, kansainvälisyyteen sekä ruokatuotannon uusiin mahdollisuuksiin.
Onnistunut strategia vaatii aitoa yhteistä tekemistä. Sen vuoksi asukkaiden, yritysten ja eri organisaatioiden toivotaan osallistuvan suunnitteluun.
– Työ jatkuu vuoteen 2021 ja kaikki halukkaat pääsevät osallistumaan strategian tekoon. Jos on ideoita, kuinka aluetta voisi kehittää, voi Liiveriin olla myös suoraan yhteydessä, Koivumäki kertoo.
Päättyvän kauden tehdystä työstä voi oppia paljon. Liiverin strategia arvioitiin viimeisen seitsemän vuoden ajalta maan parhaaksi.
– Taso pidetään korkealla, mutta liikaa paineita ei pidä ottaa. Teemme uutta strategiaa innolla ja taidolla. Pyrkimyksenä on saada hyvä, alueen ihmisten näköinen strategia, jossa kuuluu paikallisten ihmisten ääni.
Uuden rahoituskauden suunnittelu ampaistiin käyntiin syyskuussa, kun Liiverin luottamushenkilöt ja työntekijät kokoontuivat strategiapäivään. Teatteri-ilmaisun ohjaaja Tanja Huuskosen työpajassa visioitiin tulevaisuutta vuoteen 2027 asti.