Yli kymmenen vuoden ajan kyläasiantuntijana toiminut Irma Kortesuo jäi eläkkeelle lokakuun lopussa. Irma ehti toimia Liiverissä neljän eri kylähankkeen vetäjänä.
– Minulle merkityksellistä on ollut kylien välisen ja sisäisen yhteistyön edistäminen. Kylät ovat erilaisia keskenään ja niillä on erilaiset vahvuudet. Parhaimmillaan yhteistyö tarkoittaa sitä, että yhdistetään voimat, opitaan toisilta ja opitaan myös arvostamaan toisia, Irma summaa.
Parasta työssä on ollut yhdessä tekeminen. Se on ollut punainen lanka kaikessa tekemisessä.
– Yhdessä tekeminen on tietynlainen hyvinvointitekijä, se tuo turvallisuutta ja yhteisöllisyyttä, Kortesuo kertoo.
Työ on ollut luovaa ja monipuolista: Kyläasiantuntijana Irma on toteuttanut paljon tapahtumia ja tilaisuuksia yhdessä kylien kanssa, tiedottanut ja neuvonut kyliä esimerkiksi hankehakemusten tekemisessä. Yhteistyötä on tehty myös muiden hankkeiden ja tahojen, kuten kansalaisopistojen, kuntien ja järjestöjen kanssa.
– Olemme järjestäneet koulutuksia ja infotilaisuuksia sekä vieneet kyliin uusia ideoita ja taitoja. Tiedottaminen ja neuvominen on ollut valtavan palkitsevaa, kun on pystynyt konkreettisesti auttamaan hakemuksen tekemisessä ja hanke on mennyt läpi, Irma sanoo.
Kyläasiantuntijana Irma on toiminut myös linkkinä eri organisaatioiden ja kylien välillä. Esimerkiksi SeAMKin, Ruralian ja Sydänpiirin maakunnallisissa hankkeissa Irma on pystynyt auttamaan etsimällä sopivia kyliä mukaan.
Työuran kohokohtia
Kymmenen vuoden ajalle on mahtunut paljon. Perustyö on pysynyt samana, mutta digitaalisuus on tuonut mukanaan uudenlaisia toimintatapoja. Sosiaalisen median kehitys on muuttanut työnkuvaa. Myös kylien ikärakenne on ohjannut toimintaa.
– Avoimet kylät -tapahtuma on ollut itselleni yksi vuoden kohokohdista. Olen saanut olla mukana edistämässä valtakunnallista teemapäivää, jonka avulla kylät ovat saaneet näkyvyyttä omille tapahtumilleen.
Avoimet kylät on Suomen Kylät ry:n organisoima valtakunnallinen tapahtuma, jota vietetään vuosittain kesäkuussa. Irman mielestä Suomen Kylien viestintä on kehittynyt valtavasti vuosien varrella ja siitä on ollut paljon apua myös Irman työssä.
Työuran kohokohtiin mahtuu myös vuosittain järjestettävät Euroopan kulttuuriympäristöpäivät. Ilmajoella järjestettävä Seitsemän sillan kulttuuripyöräily on yksi sen vakiintuneista tapahtumista. Myös Suomen 100-vuotisjuhlavuosi on jäänyt mieleen. Silloin toteutettiin monenlaisia tapahtumia esimerkiksi Yhdessä-teemalla.
Haastaviakin vaiheita on mahtunut vuosien varrelle. Korona pysäytti kaiken ja toi ongelmia kylätaloille, kun juhlat, päivälliset ja näytelmät peruttiin.
– Nyt kun maailma on taas avautunut ja tapahtumia on taas voitu järjestää, on ollut ilo huomata, että ihmiset osallistuvat tapahtumiin. Tällä hetkellä energiakriisi on valtava uhka. Se huolettaa, miten kylätalojen rahat riittävät koronavuosien jälkeen.
Päällimmäisenä Irmalla on mielessään kuitenkin työn hyvät puolet. Toimiminen eri-ikäisten kanssa on ollut avartavaa ja palkitsevaa. Irma laskee, että Liiverissä on ehtinyt olla kahdeksan nuorta joko työharjoittelussa tai kesätöissä Irman työuran aikana.
– Olen nauttinut nuorten kanssa työskentelemisestä. On suuri voimavara, että yhteisössä on erilaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä.
Nyt yli kymmenen vuoden työtaival Liiverissä tulee päätökseen ja työn merkityksen näkee selvästi.
– Työ on ollut itsenäistä ja luovaa. Olen ollut hyvin kiitollinen, että olen saanut tehdä tätä työtä. Toivon suuresti tämän kehitystyön jatkuvan myös tulevaisuudessa, vaikka omalta osaltani siirrynkin viettämään eläkepäiviä.
Katse tulevaisuuteen
Marraskuusta alkaen Irma aikoo viettää vielä aiempaa enemmän aikaa lastenlasten ja muiden läheisten kanssa, sekä tavata ystäviä säännöllisemmin.
– Suunnitelmissa on myös liikkua ja lukea enemmän ja nauttia asioista, joihin ei ole ollut aikaa niin paljon. Aikaa on varmasti enemmän myös vapaaehtoistyöhön, Irma kertoo.
Koko Liiverin väki kiittää lämpimästi Irmaa kuluneista vuosista ja toivottaa elämäntäyteisiä eläkepäiviä!
Kylille III on Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmien yhteinen hanke, jossa työskentelee neljä kylien asiantuntijaa. Hankkeessa tehdään monipuolisesti töitä kylien kehittämiseksi. Kehittämistyön teemoja ovat turvallisuus ja varautuminen, osaaminen, hyvinvoinnin lisääminen sekä kestävyys. Kylille III –hanke jatkuu ensi kesään saakka ja Liiverissä kyläasiantuntijan tehtävissä aloittaa agrologi Anne Palohuhta tammikuussa 2023.