Liiverin valaistuskisa on ratkennut. Ulkovalaistussuunnitelman yhteisessä käytössä olevaan kohteeseen voittivat Könnin Kyläseura, Lakeuden Koiraurheilukeskus sekä Ylistaron Paakarinpuisto.
Valaistukseen erikoistunut KVS Oy on työstänyt voittajien suunnitelmia huhtikuusta lähtien.
– Yhteisessä käytössä olevien pihojen suunnittelu ei siinä mielessä poikkea yksityisistä, että kaikki lähtee käyttäjien tarpeista, yrityksen toimitusjohtaja Jukka Asp toteaa.
Yhteisissä pihoissa käyttäjiä on kuitenkin enemmän. Esimerkiksi Könnin kylätalon täytyy palvella lapsia ja aikuisia. Taloa myös vuokrataan juhliin ja talvisin siellä kokoontuu erilaisia kerhoja ja jumppia viikottain.
– Tarve kunnon valaistukselle on ollut ilmeinen. Esimerkiksi kylätalon luistelukenttä, leikkipaikka ja pysäköintialue ovat olleet ihan pimennossa, kertoo kilpailuilmoituksen tehnyt Lotta Airila Könnin kylältä.
Suunnitelmat aiotaan laittaa myös toteutukseen. Airila uskoo, että satsaus ulkovalaistukseen kannattaa, sillä se lisää turvallisuutta ja tuo kylän yhteistä kokoontumispaikkaa paremmin esille.
– Ennen kaikkea toimiva ulkovalaistus tekee pihalla oleskelusta mukavampaa, mutta jonkin verran se varmasti myös lisää käyttöä, Airila arvioi.
Yli 20 vuotta alalla toiminut Asp yhtyy Airilan näkemykseen.
– Toimiva ulkovalaistus lisää käyttöastetta merkittävästi. Suomi on kuitenkin pimeä maa.
Avaimet käteen tai itse tehden
Jos maksukykyä löytyy, ulkovalaistuksen kuntoon laittaminen käy helposti. Esimerkiksi KVS Oy tarjoaa asiakkailleen valaistussuunnitelmia myös avaimet käteen periaatteella. Silloin pakettiin kuuluu suunnitelman lisäksi valot asennuksineen. Näin voidaan varmistua siitä, että suunnitelma ja toteutus vastaavat sataprosenttisesti toisiaan.
Monilla yhdistyksillä raha on kuitenkin tiukassa. Tämä ei Aspin mukaan ole ongelma.
– Suunnitelmaa ei tarvitse toteuttaa heti. Voidaan tehdä esimerkiksi viisivuotissuunnitelma, jolloin asiakas pystyy edetä pikkuhiljaa omassa tahdissaan kohti valmista.
Ulkovalaistussuunnittelun peukalosäännöt – mieti ainakin näitä
Vaikka paras lopputulos saadaan käyttämällä ammattisuunnittelijaa, Aspin mukaan alkuun pääsee jo pohtimalla muutamaa ulkovalaistuksen perussääntöä:
- Mitä tiloja pihallasi on? Sisäänkäynti, paikoitusalue, kulkuväylät, terassi, lasten leikkipaikka…
- Mitä tiloissa tehdään? Missä valoa tarvitaan? Sijoita valoa sinne missä tapahtuu.
- Mitä halutaan korostaa? Valoa kohdistamalla voidaan tuoda esiin esimerkiksi kylttejä, puita tai arkkitehtuuria. Korosta kauneutta, sillä esteettisessä ympäristössä käyttäjät voivat hyvin.
- Miten pihassa liikutaan? Onhan liikkuminen poluilla ja terasseilla varmasti turvallista myös pimeällä?
- Onko valoa riittävästi, mutta ei liikaa? Silmä ei pidä kovista kontrasteista. Myös kasvit ja eläimet voivat kärsiä häikäisystä ja valosaasteesta. Miellyttävin lopputulos saadaan useammalla valopisteellä valon ja varjon ollessa tasapainossa.
- Onhan oikea tuote oikeassa paikassa? Ulkovalaisimien on kestettävä muun muassa kosteutta ja pakkasta. Laadukas valaisin on kestävä, pitkäikäinen ja energiatehokas.
Helmikuussa Liiverin alueen yhdistyksillä oli mahdollisuus osallistua kisaan, jossa kolme parasta voitti ammattilaisen tekemän ulkovalaistussuunnitelman. Ehdotuksia saapui määräaikaan mennessä kahdeksan. Voittajat valitsi raati, johon kuului yhdistyksen yhteyshenkilö kustakin Liiverin toiminta-alueen kunnasta eli Kiki Mattila Seinäjoen kaupungilta, Pasi Laasala Ilmajoen kunnasta ja Mika Mäntykoski Kurikan kaupungilta.