Liiverin ympäristösuunnittelija Reetta Yli-Hynnilä paljastaa niksit, joilla kotien ja kylätalojen pihapiirit saadaan viihtyisäksi.
Reetta on kuluneen vuoden aikana tehnyt maisemasuunnitelman seitsemälle Liiverin alueen yhdistykselle Meidän Markki -projektissa.
Ensivaikutelma syntyy muutamissa sekunneissa. Sama koskee ihmisten lisäksi myös ympäristöjä. Edustava ja toimiva pihapiiri luo positiivista kuvaa koko paikasta. Suunnitelmallisuus on kaiken A ja O. Suuremmat pihasuunnitelmat kannattaa kierrättää aina ammattilaisen kautta, mutta peruasiat tulee kuntoon jo pohtimalla seuraavia kysymyksiä:
1. Millainen alueen yleisilme on? Roskat ja risukot pois. Tonttien sisääntulot ja reuna-alueet jäävät helposti huomiotta ja kasvavat epämääräistä heinää ja risukkoa. Nämä raivaamalla alueen yleisilme siistiytyy heti. Raivauksen jäljiltä raivausjäte kerätään aina pois.
2. Onko alueella turvallista kulkea? Ovatko näkymät avoimia ajoväylillä? Entä löytyykö vaarallisia pudotuksia tai huonokuntoisia rakenteita. Alueen turvallisuus on ylläpitäjän vastuulla. Siksi vaaralliset alueet kannattaa rajata aidalla ja portaiden, terassien sekä muiden rakenteiden kunto tarkistaa vuosittain. Toisinaan alueen turvallisuuden parantaminen vaatii järeitäkin toimia, kuten maansiirtoja esimerkiksi ajoväylien turvallisuuden takaamiseksi.
3. Mitä alueella nykyisin tehdään? Mitä siellä haluttaisiin tehdä? Onko pihapiiriin jäänyt rakenteita jo poistuneista toiminnoista? Keräämällä vanhat sähköjohdot, sähkötolpat, kaivonrenkaat, kivijalat ja muut turhaksi jääneet romut pois, ympäristön ilme paranee ja huoltokin yleensä helpottuu. Muutenkin pihaa kannattaa miettiä hoidon kannalta. Onko alueen edustaan tehty kukkapenkki sievä jos sitä ei kukaan ehdi hoitaa?
4. Minkä kautta alueelle kuljetaan? Onko kulku helppo? Mihin autot jätetään? Pihaan saapumista, kulkua ja parkkeerausta kannattaa miettiä ulkopuolisen silmin. Kun alueelle saapuminen on tehtyä selkeäksi, toimivuus paranee huomattavasti.
5. Mitä halutaan näyttää ja mitä piilottaa? Mihin pihalta halutaan nähdä? Kannattaisiko esimerkiksi jostain kohtaa aluetta näkymiä avartaa kaatamalla puustoa? Silmälle on myös hyvä tarjota kiinnittymiskohtia. Kauniit näkyvät ja kulkuväylät vetävät automaattisesti katsetta puoleensa. Vastaavasti rumat varastojen taustat, roska-astiat ja viereisen tontin hoitamattomat pajukot kannattaa piilottaa esimerkiki puuston, pensaikon tai aidan avulla. Silmää voi myös hämätä avaamalla maisemaa miellyttäväan suuntaan, jolloin huomio kiinnittyy positiiviseen.