”Aina kun kylälle tuodaan jotain uudenlaista, vie se alueen muutakin toimintaa eteenpäin”, toteaa Sirkka Pakkala Jalasjärven Keskikylällä taidetyöpajojen melskeessä. Keskikylän Harjulassa on elokuun ajan työstetty yhteisöllistä ympäristötaidetta. Taidetyöpajat ovat keränneet kyläläiset ideoimaan ja haastamaan osaamisensa uudella tavalla.
Työpajoissa on muotoiltu pajua, sorvattu ja veistetty moottorisahalla ja mietitty käytöstä poistetuille koulutuolelille uusia käyttötapoja. Meidän markki -hankkeen taidetyöpajat aloitettiin yhteisellä ideointipajalla, jossa mietittiin mitä kaikkea alueelle haluttaisiin tehdä. Ideat lähtivät puhtaasti alueen ja syyskuussa järjestettävän Lasten maatalousnäyttelyn tarpeesta sekä ympäristön lähtökohdista. ”Kyläläisistä lähtevä taideyhteistyö on innostavaa. Tekemisen ja oivaltamisen riemu kylällä on vienyt myös omia projektejani eteenpäin”, kertoo projektia ohjaava kuvanveistäjä Tiina Laasonen. ”Työpajat ovat vieneet mennessään ja innostaneet toimimaan kylällä myös muiden kylän projektien osalta”, toteaa Marja-Liisa Mänty.
Yhteiset työpajat ovat valjastaneet kyläläisten erilaiset taidot uudella tavalla yhteistyöhön. Samoihin töihin on saatu yhdistettyä erityisosaamista esimerkiksi sorvaamisesta, maalaamisesta ja muotoilusta. Projekti on kannustanut jopa hulluttelemaan käytettävillä materiaaleilla, puulla, pajulla, metallilla ja muovilla. Tärkeää on ollut nimenomaan yhdessä tekeminen ja väen kokoontuminen yhteisen projektin ääreen. ”Kun nuorisoseuralla on väkeä, niin se innostaa tekemään”, Marja-Liisa Mänty huikkaa maalauksen lomasta.
Teosten muokkaaminen ja rakentelu jatkuu vielä kyläläisten kesken. Lopullisessa muodossaan teokset asetetaan esille Keskikylän Lasten maatalousnäyttelyyn 16.9.2017. Teokset jäävät kyläläisten haltuun ja käytettäväksi myös myöhemmin. Tekijöiden kesken virisi jo ajatuksia teosten muuntelumahdollisuuksista vuodenajan ja teosten kulumisen myötä. Teoksissa riittää ihailtavaa pitkään niiden muuntuessa kylän toimijoiden toiveiden mukana.