Liiveri

Seinäjoki Ilmajoki Jalasjärvi

Alapään alue

Etusivu / Kylät / Kyläesittelyt / Alapään alue

Alapään alue

Nurmonjoen molemmin puolin kulkeva perinteikäs maaseutumainen asuinalue, jossa on asukkaita runsaat 600. Leimallista alueelle on Nurmonjoen ja Nurmon kirkon läheisyys sekä joen molemmin puolin kulkeva maisematie. Pohjoisen rata kulkee kylien kyljessä. Alueeseen kuuluvat Jaskarinkylä, Mäenkylä, Mannilankylä, Manunkylä ja Martikkalankylä sekä Nurmonjoentien puolella osa Tepon asuntoaluetta, Pihlajanmäki, Latikanmäki, Hemminginmäki, Hipinmäki ja osa Koskelan kylästä.


Palvelut

Kirjastoauto, leikkikenttätoiminta kesällä, myymäläauto, seurakunnan tyttö- ja poikakerho, yksityisten omistamat hevostallit sekä maneesit Manunkylällä Länsitien varressa ja kaksi maneesia Nurmonjoentien varressa.


Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Haali-talo, tanssilava, sauna, urheilu- ja leikkikenttä, luistinrata, pulkka- ja hyppyrimäki, pururata ja hiihtolatu sekä yksityisten omistamat tallit ja maneesit. Merkittyjä luontopolkuja laavuineen molemmin puolin jokea sekä Länsitien puolella luonnonkaunis Martikkalan järvi. Kesäuimapaikkana Leppilahden hiekkamonttu. Myös Nurmonjoki mahdollistaa uimisen ja veneilyn. Viikoittaiset voimistelutunnit Haali-talolla.


Alueella toimivat yhdistykset

Alapää-seura Nurmo, Nurmon Maamiesseura, Nurmon Jymy, Seinäjoen Seudun Urheilijat, Nurmon metsästysseura.


Kylän tapahtumia

Jokavuotinen, satoja lapsia kokoava Alapää-seuran järjestämä Pikkujouluvaellus. Kyläseuran lastenjuhlat ja peräkonttikirppis. Erilaiset kesäiset urheilutapahtumat sekä pihaseurat.


Rakennuspaikkoja

Kaavoitettuja asuntoalueita Mäenkylän osayleiskaava- ja Latikan asemakaava-alueilla.


Kylän vahvuudet ja mahdollisuudet

Hyvä sijainti lähellä palveluja, lakeus- ja jokimaisema, nauhamainen asutus maisematien varrella, hyvä kylähenki, isot tontit, Haali-talon ja urheilukentän läheisyys, viihtyisää maaseutualuetta, jossa on eteläpohjalaista rakennuskulttuuria. Pyörätie Nurmonjoentien varressa Latikan asuntoalueelle asti. Kaupungin kaavoittamat Mäenkylän ja Latikan asuntoalueet, Atrian läheisyys. Alueen uusia asukkaita on saatu mukaan kylätoimintaan.


Erityispiirteet

Pesäpallo, paini ja lavatanssit ovat oleellinen osa alueen historiaa. Haalin alueella on sijainnut myös kuuluisa ravirata. Nähtävyyksiä ovat Nurmon kirkko ja sen vieressä entisen Louon kartanon kolme viljamakasiinia, kaksifooninkinen Wanha Martikkala, Haalin alue, jokirantamaisema, maisematie, Nurmon museoalue ja Simpuran silta.


Hyvät puolet yritystoiminnan kannalta

Mahdollisuus väljään rakentamiseen, lyhyet matkat Seinäjoelle, Lapualle sekä Vaasan tielle. Maatalous, koneurakointi ja metalliteollisuus mahdollistavat monipuolisen yrittämisen.


Tärkeimmät kehittämiskohteet

Nurmonjoentien ja Länsitien päällysrakenteen uudistaminen. Tiestön ja siltojen kunnon ylläpito ja parantaminen. Simpuran luonnonkauniin ympäristön hyödyntäminen virkistysalueena. Kioskityyppinen kyläkauppa tarvitaan uusien asuinalueiden rakentamisen myötä.


Vältettävät uhat

Liikenteen tuomat vaarat.


Päivitetty 11.2.2023

Alapää-seura Nurmo ry

pj. Marko Granholm
alapaaseura@gmail.com

Kylältä löytyy myös juhlatalo

Suunnitteletko juhlien tai tilaisuuden järjestämistä kylällä? Tutustu vuokrattavissa olevaan kylän juhlataloon.