toteutettua
kehittämisideaa
uutta tai kunnostettua
harrastuspaikkaa
tuntia
talkootyötä
vuodesta Liiverissä
kyläasiantuntija
Liiverissä kuten muissakin Leader-ryhmissä innostetaan ihmisiä mukaan kysymällä, mitä he voisivat tehdä oman asuinpaikkansa hyväksi. Aktivoinnin ansiosta Liiverin alueen 55 kylästä 80 % on toteuttanut hankkeita ja kehittänyt omaa paikallisyhteisöään. Monen kylän keskuksena toimii kylätalo, joista lähes jokaista on kunnostettu tai parannettu Leader-rahoituksella.
SF-Caravan Seinäjoen seutu ry:n ylläpitämän leirintäalueen rakennuksen lämmitysjärjestelmä muutettiin energiatehokkaaksi hyödyntäen aurinkoenergiaa ja maalämpöä. Investoinnin jälkeen rahaa on pystytty käyttämään muuhun toimintaan.
Leader-hankkeiden taustalla on aina tarve. Paikalliset ihmiset tietävät parhaiten, miten omaa asuinaluetta tulee kehittää ja EU:n maaseuturahastosta tuleva Leader-rahoitus tarjoaa välineen näiden tarpeiden toteuttamiseen. Liiveri aktivoi, tiedottaa ja innostaa asukkaita kehittämiseen.
”On pakko sanoa, että harrastusolosuhteet paranivat huomattavasti”, kommentoi hankkeessa mukana ollut Ari Loukasmäki. IK:n jalkapallolisenssipelaajien määrä on kasvanut investoinnin jälkeen. Areenalla on yli 300 käyttäjää viikossa. Myötätuuli Areenaa ovat rahoittaneet Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ja Liiveri.
Pappilankorpeen rakentuu Toivon metsä, jossa yhdistyy luonnon ennallistaminen ja hyvinvointi. Sen tuo ihmiset yhteen luontoa kunnioittaen ja suojellen, luoden samalla paikan, jossa kaikki voivat nauttia metsästä esteettömästi.
Teatteritoiminta on kasvanut viimeisten 20 vuoden aikana merkittävästi, mikä on asettanut paineita myös tilojen suhteen. Leader-rahoituksella rakentui uudet sosiaali- ja varastotilat Aisamäen kesäteatterin yhteyteen.
Ilmajoen Hurttahaka ry rakensi Ilmajoelle kauan kaivatun koirapuiston. Nyt Myötätuuli Areenan takaa löytyvässä, isossa noin 600 neliön koirapuistossa pääsevät ulkoilemaan sekä isot että pienet koirat omilla puolillaan.
Kylien kehittämisen taustalla on halu edistää asukkaiden aktiivisuutta sekä parantaa kylien viihtyisyyttä ja arjen turvallisuutta. Kylissä tehdään valtava määrä vapaaehtoistyötä, joka luo hyvinvointia ympäristöönsä. Kylätoiminta myös vahvistaa yhteisöllisyyttä ja juurruttaa asukkaita kotiseutuunsa. Liiverissä työskentelee kyläasiantuntija, joka tukee kyliä ja kaupunginosia niiden kehittämisessä.
Pitkään kyläasiantuntijana toiminut Irma Kortesuo jäi eläkkeelle lokakuussa 2022. Irma ehti toimia Liiverissä neljän eri kylähankkeen vetäjänä.
– Minulle merkityksellistä on ollut kylien välisen ja sisäisen yhteistyön edistäminen. Kylät ovat erilaisia keskenään ja niillä on erilaiset vahvuudet. Parhaimmillaan yhteistyö tarkoittaa sitä, että yhdistetään voimat, opitaan toisilta ja opitaan myös arvostamaan toisia, Irma summaa.
Parasta työssä on ollut yhdessä tekeminen. Se on ollut punainen lanka kaikessa tekemisessä.
Liiverin tekemä ja ylläpitämä juhlatalorekisteri kokoaa yhdistysten juhla- ja kokoustilat yhteen Seinäjoen, Ilmajoen ja Jalasjärven alueilta.
Liiveri kokosi ensimmäisen juhlatalorekisterin jo vuonna 2009. Rekistereitä on koottu myös muilla alueilla.
Tutustu kylien vuosien mittaiseen kehittämistyöhön.
Yhteisöllisyys on tärkeää, koska se vahvistaa sosiaalista verkostoa ja lisää asukkaiden hyvinvointia. Tiivis yhteisö tukee toisiaan arjessa, parantaa elämänlaatua ja tekee maaseudusta houkuttelevamman asuinpaikan. Yhteisöllisyys on myös avain paikallisten hankkeiden ja palveluiden onnistumiseen.
Leader-rahoitteinen historiataulureitti on paitsi konkreettinen hanke historian esiintuomisesta, myös vahva merkki yhteisöllisyydestä ja innostuksesta oman kylän kehittämiseen.
Jalasjärven kylien yhteistyöryhmä sai alkunsa jo vuonna 2011 Jalasjärven kylien kehittämishankkeesta. Hankkeella edistettiin kylien välistä yhteistyötä, yhteisöllisyyttä ja asumista.
”Meidän kyläseurassa kaikki ideat otetaan aina innolla vastaan, niin kuin myös tämä. Nuoret saa aina kyläseuran väeltä tuen ja kannustuksen”, kertoo Aino Välkkilä Könnin kylältä.