Liiverissä on aina nähty, että nuoret ovat myös itse toimijoita, eivät vain kehittämistoimenpiteiden kohteita.
Nuoret osallistuvat kehittämisstrategian suunnitteluun ja toimeenpanoon.
”Me Liiverissä halutaan panostaa nuoriin tukemalla erilaisia hankkeita. Olemme tukeneet urheiluun, vapaa-aikaan ja kulttuuriin liittyviä toimia”, kertoo Liiverin nuorisojaoston jäsen ja hallituksen varajäsen Veera Bohjanen.
Liiverissä panostetaan nuoriin monin eri tavoin, esimerkiksi:
Liiveri myöntää Nuoriso-Leader-tukea, jonka avulla nuoret toteuttavat omia projekteja.
Tukea myönnetään nuorten porukoille ja nuoreen yrittäjyyteen.
nuorten omiin projekteihin,
joita on toteutettu jo yli 140 kpl
tuettua nuorta
yrittäjää
projektia liittyen liikuntaan ja harrastuksiin
projektia nuorten tilojen
viihtyvyyden lisäämiseen
”Haluamme mahdollistaa Jalasjärven nuorille, jotka harrastaa keppihevosia, kisamahdollisuuksia ja kaikenlaisia keppihevostapahtumia.” – Janna Leppälä
”Nyt kun mulla on digitaalinen välineistö, niin mä pystyn helposti tarjoamaan mun taidetta kenelle vain ympäri Suomea ja jopa ympäri maailmaakin.” – Tahiti Alanko
”Meidän kyläseurassa kaikki ideat otetaan aina innolla vastaan, niin kuin myös tämä. Nuoret saa aina kyläseuran väeltä tuen ja kannustuksen.” – Aino Välkkilä
Nuorisojaosto on nuorista koottu vaikuttajaryhmä, jossa on edustajia jokaisesta Liiverin toiminta-alueen kunnasta.
Nuorisojaosto arvioi porukoiden Nuoriso-Leader-hakemukset, tuo nuorten ääntä kuuluviin
paikallisessa päätöksenteossa sekä osallistuu Liiverin tapahtumiin ja sisällöntuotantoon.
”Parasta on, kun saa olla mukana toteuttamassa nuorten omia juttuja. Kun on itsekin kohtuu nuori, niin on mahtavaa, että nuoret ovat kohderyhmänä kaikessa päätöksenteossa”, sanoo Sofia Douka, nuorisojaoston puheenjohtaja.
Liiverin teemahankkeet valjastivat alueen nuoria kehittämään yhdistysten toimintaa.
Nuoret mm. ideoivat uutta, kehittivät uusia toimintamalleja ja toivat uusia näkemyksiä toimintaan.
Buustia toimintaa (2016–2019), Buustia toimintaan 2 (2018–2019), BTgoesART (2019–2023), Ilmastoviisas – nuoret kehittäjinä (2021–2023), Nuorten kesätyöprojekti (2017, Kuortaneen Säästöpankkisäätiön rahoittama).
Nuoret kehittäjinä -teemahankekokonaisuudessa kehitettiin yhdistysten toimintaa nuorten avulla. Teemahankkeissa alahankkeiden maksimi kokonaiskustannukset ovat olleet alle 10 000 € ja tukiprosentti 90 %.
alahanketta toteutettiin
nuoret kehittäjinä -teemalla
yhdistystä toimi
työnantajina
nuorta työskenteli
yhdistysten kehittämistoiminnassa
nuorta toimi viestinnällisissä kehittämistehtävissä
Hankkeessa palkattiin nuori viestimään ilmastomuutoksen haasteista ja esiteltiin jalasjärveläistä lähiruokatuotantoa ja uusiutuvaa energiaa.
SJK-Juniorit ry palkkasi Seinäjoen leirintäalueelle nuoren kehittämään sen toimintaa, erityisesti tiedottamista ja oheispalveluita.
Hankkeessa palkattiin nuori viestimään vlogi muodossa sisältöä mielenterveyden vahvistamiseksi sekä kehittämään mielenterveysteemaista matkailuopasta.
Monet Leader-hankkeet kohdistuvat nuoriin ja heidän toiveisiinsa ja harrastusmahdollisuuksiinsa sekä nuorten aktivointiin.
”On pakko sanoa, että harrastusolosuhteet paranivat huomattavasti”, kommentoi hankkeessa mukana ollut Ari Loukasmäki. IK:n jalkapallolisenssipelaajien määrä on kasvanut investoinnin jälkeen. Areenalla on yli 300 käyttäjää viikossa. Myötätuuli Areenaa ovat rahoittaneet Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ja Liiveri.
Luontoliikunnan käyttämätön potentiaali lasten ja nuorten liikkumisen lisäämisessä pyritään hyödyntämään paremmin uudenlaisen kiertävän harrastustoiminnan avulla.
"Olemme pyrkineet luomaan kokonaisvaltaisen vesiurheilukeskuksen, johon ihmisen on kiva tulla hengaamaan ja nauttimaan vesiurheilusta", sanoo nuori yrittäjä Elmo Saikkonen.
Jalasjärven 4H:n tavoitteena on lisätä erityisesti lasten ja nuorten kiinnostusta paikalliskulttuuriin ja kotiseudun historiaan tarjoamalla elämyksellisiä museotarinoita, toimintapajoja ja luontokokemuksia.