Liiveri

Seinäjoki Ilmajoki Jalasjärvi

Ilvesjoki

Etusivu / Kylät / Kyläesittelyt / Ilvesjoki

Ilvesjoki

Runsaan 400 asukkaan Ilvesjoen kylä sijaitsee Jalasjärven lounaiskulmassa Ilvesjoen varrella. Kylä on pitkä ja kapea, koska asutus on aikanaan muodostunut pitkin jokivartta. Kun lähestytään kylää Valtatie 3:n suunnasta, Ilvesjoki virtaa syvällä kanjonissa. Osittain joki jää kulkijoilta piiloon puiden ja pajukkojen taakse, mutta siellä se kiemurtelee lähellä kylän halki kulkevaa Ilvesjoentietä. Maantiet, hyväkuntoiset yksityistiet ja ”kökällä” eli talkootyönä hoidetut polut muodostavat verkoston, joka mahdollistaa asumisen ja antaa elinkeinoelämälle hyvät puitteet.


Palvelut

Kauppilan autohajottamon yhteydessä toimii Ilvesjoen asiamiesposti. Yhteisöllisyys kyläläisten kesken ja auttavaiset lähimmäiset ovat kylän tärkeä voimavara, sillä kaupat, apteekki, lääkäripalvelut ja monet muut yhteiskunnan tärkeät palvelut ovat kirkonkylässä asti. Naapuriapu ja omaisten huolenpito on mahdollistanut myös ikäihmisten asumisen kylässä. Ilvesjoen alakouluikäiset käyvät Koskuen koulua ja yläkoulu sekä lukio ovat Jalasjärven kirkonkylässä.


Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Kylän toiminnan keskipiste on nuorisoseurantalo Toimela. Talossa on hyvä järjestää juhlat, silloin kun on juhlan aihetta. Siellä on erilaista toimintaa lähes viikoittain. Ilvesjoen nuorisoseuran Saappa Nähärä -teatterin näytelmäharrastajat esittävät näytelmiä, ja myös muita harrastepiirejä kokoontuu Toimelassa, kuten lähetyspiiri ja joitain kansalaisopiston piirejä. Monipuolinen tieverkosto antaa lisäksi mahdollisuuden lenkkeilyyn ja pyöräilyyn. Talvella vapaaehtoisvoimin ylläpidetty hyväkuntoinen latuverkosto on hiihtäjän unelma. Taukopaikka löytyy Takkavuoren kodalta.


Alueella toimivat yhdistykset

Kyläyhdistyksen ja Nuorisoseuran lisäksi kylällä toimii kolme maa- ja kotitalousseuraa. Metsästysseura Ilvesjoen erämiehet on saanut riveihinsä runsaasti nuoria, joten ”ukkoutumisesta” ei ole pelkoa. Seuralla on oma metsästysmaja. Diakoniapiiri ja tupailtaperinnettä vaalivat Iki-ilivekset kokoontuvat kyläläisten kodeissa.


Kylän tapahtumia

Päivällisiä on pidetty Toimelassa yli 30 vuotta. Nyt on ollut muutaman vuoden tauko, mutta mahdollisesti jossain vaiheessa päivällisperinnettäkin herätellään uudestaan henkiin. Joulu otetaan vastaan laulamalla kauneimpia joululauluja ja muutaman vuoden nuorisoseura on järjestänyt kaiken ikäisille kyläläisille hauskan puurojuhlan. 

Perinteeksi muodostunut jokavuotinen Talvitapahtuma kokoaa kyläläisiä yhteen ja kulloisestakin sää- ja lumitilanteesta riippuen tapahtumassa on erilaisia aktiviteetteja sekä lapsille että aikuisille. 

Nykyisin jo satasivuisessa joululehti Kajastuksessa kerrotaan niin kylän menneisyydestä kuin nykyisyydestäkin ja näin säilytetään kylän historiaa tulevillekin polville. Lehteä on tehty nykyisessä muodossaan jo yli 40 vuotta.

 

Kylän vahvuudet ja mahdollisuudet

Kylän vahvuus on monipuolinen yritystoiminta. Ilvesjoelta löytyy monenlaista yritystoimintaa pienistä ”nyrkkipajoista” aina valtakunnallisestikin tunnettuihin yrityksiin. Maataloutta on Ilvesjoella harjoitettu niin kauan kuin kylää on asuttu. Maatilojen lukumäärä on laskenut täällä kuten muuallakin, mutta jäljellä olevat tilat panostavat tulevaisuuteen rakentamalla uudempia, suurempia ja ajanmukaisia tuotantotiloja.
Turvetuotanto on pitkään ollut merkittävä työllistäjä kylässä ja metsistä on Ilvesjoella aina otettu käyttöön niin ainespuuta kuin polttopuutakin.


Valokuituverkko

Vuonna 2017 Ilvesjoen kyläyhdistys rakennutti kylään valokuituverkon, johon liittyi noin 60 kylässä toimivaa yritystä ja kotitaloutta. Valokuituverkko mahdollistaa toimivat ja hyvät laajakaistayhteydet kylästä maailmalle ja luo entistä paremmat edellytykset niin yritystoiminnalle kuin esimerkiksi erilaisten verkossa tarjottavien viranomaispalvelujen saannille.


Päivitetty 2.2.2023

Ilvesjoen kyläyhdistys ry

pj. Marianne Hongisto, puh. 0500 786 642
kylayhdistys@ilvesjoki.fi

Kylältä löytyy myös juhlatalo

Suunnitteletko juhlien tai tilaisuuden järjestämistä kylällä? Tutustu vuokrattavissa olevaan kylän juhlataloon.