Liiveri

Seinäjoki Ilmajoki Jalasjärvi

Niemistönmaa (Kaanaanmaa)

Etusivu / Kylät / Kyläesittelyt / Niemistönmaa (Kaanaanmaa)

Kyläseura Kaanaa

Kaanaan kyläseuraan kuuluu Heikkilä, Niemistö, Hautala, Aunes, Katila sekä osa Kiikun alueesta. Alue sijaitsee Seinäjoen ja Alajoen lakeusmaisema-alueen laidalla, kolmen joen ympäröimänä (Kyrönjoki, Seinäjoki, oikaisukanava). Alueelle ominaista on maaseutumainen ympäristö ja aktiivinen kyläyhteisö. Niemistön koulun ja Niemistön päiväkodin lapsimäärät ovat kasvaneet uusien asuinalueiden rakentamisen myötä.


Palvelut

Niemistön päiväkoti ja perhepäivähoitopalvelut, Niemistön koulu, Kaanaan kyläyhdistyksen järjestämät liikuntavuorot Niemistön koululla lapsille ja aikuisille sekä monet tapahtumat. Kirjastoauto, koululaisbussit, iltapäiväkerho koululla sekä seurakunnan järjestämät kerhot. Itämäen kesä- ja taidekahvila (v. 2023) sekä Lakeuden Vihertaimisto puutarhamyymälä. Siirilän Tila maatilamajoitus ja ratsastuskoulu sekä Ratsastuskoulu Cavallo.


Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Niemistön koulu liikuntatiloineen, yhden kilometrin pituinen kuntorata koulun takana (lumen aikaan hiihtolatu), Kaanaan kota, frisbeegolf-rata, koulun pihapiirissä pihapeliareena ja luistelujää, Kaanaan urheilukenttä, Kiikun louhosuimapaikka, Paukanevan pitkospuut (laavu, lintutorni).


Alueella toimivat yhdistykset

Kyläseura Kaanaa ry, Pikkalanmäki ry ja Niemistön koulun vanhempainyhdistys ry


Rakennuspaikkoja

Oikeusvaikutteinen yleiskaava Niemistön koulun ympäristössä sekä Heikkilässä vahvistettu asemakaava. Tontteja myynnissä sekä kaupungilta että yksityisiltä.


Kylän tapahtumia

Kyläseuran järjestämät lasten ja aikuisten liikuntakerhot järjestetään arki-iltaisin koulun liikuntasalissa ympäri vuoden. Alkusyksystä riihitanssit. Lasten yleisurheilu- ja liikuntatapahtumat. Pop up -tyyppisesti järjestetty paljon tilaisuuksia ja tapahtumia, kuten lasten hiihtokoulu, lumirieha, kesäkarnevaalit, opastettu sieniretki ja Joulupolku-tapahtuma lapsiperheille. Tassuralli-maantiejuoksu.


Erityispiirteet

Sijainti lähellä kaupungin keskustaa, lakeusmaisema ja maaseutumaisuus, asumisväljyys yhteisöllisyys ja kylämäisyys, lapsiperheet, koulu ja päiväkoti, urheilukenttä. Paukaneva: Seinäjoelta Vaasaan kulkevan pohjoisen ohikulkutien (Valtatie 18) levähdyspaikalta lähtee Paukanevan laavulle ja lintutornille pitkospuureitistö. Reitin alkupäästä on esteetöntä lähiliikuntareittiä 600 metriä.


Kylän vahvuudet

Pysyvä koulu ja päiväkoti. Yhteisöllisyys. Aktiivinen kyläyhdistys ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet etenkin lapsiperheille. Uudet asukkaat ja asuinalueet, Alajoen kulttuurimaisema. Kaupungin palveluiden läheisyys.


Tärkeimmät kehittämiskohteet

Paikallistieverkoston perusparannus, liikenneturvallisuuden takaaminen varsinkin pienille koululaisille, lähiluonnon säilyttäminen ja lisääminen, valokuitu, kaupan palvelut.


Vältettävät uhat

Vaarana liian tiheä asutus kaavan myötä (maaseutumaisuuden, lähiluonnon ja yhteisöllisyyden häviäminen).


Päivitetty 8.5.2023

Kyläseura Kaanaa ry

pj. Juha Riippi
kaanaary@gmail.com