Ajatus yritysryhmähankkeesta sai vauhtia Maatilamatkailu Ilomäen yrittäjän Merja Ilomäen osallistuttua hankeiltaan, joka pyrki kehittämään matkailuelinkeinoa aktivoimalla alueen toimijoita ja lisäämällä kansainvälistymisvalmiuksia, tietämystä ja osaamista.
– Aiemmin katselin Lapualla toteutettua vastaavaa yritysryhmähanketta sivusta, että tuollainen olisi hyvä täälläkin. Kalajärvellä järjestetyn hankeillan myötä alettiin oikeasti sitten kerätä porukkaa, jotka voisivat osallistua hankkeeseen, Merja muistelee.
Yhteistyötä ja uusia konsepteja
Keväällä 2018 startanneessa Peräseinäjoen Helmet – Kasvua, kilpailua ja kansainvälisyyttä (KKK) -yritysryhmähankkeessa yrittäjät pilotoivat ja kehittivät ohjelmapalvelukokonaisuuksia, joissa keskeistä oli luoda vetovoimaisia ja laadukkaita elämyksiä asiakkaille. Tämän lisäksi he panostivat markkinointi- ja viestintämateriaalien tuottamiseen, jotta alueen palvelutarjonta tulisi tunnetuksi yhä laajemmin. Yksi konkreettinen esimerkki yhteistyön tuloksista on Ruskan voimaa -tapahtuma, joka yhdisti majoitusta, ohjelmapalveluita ja ruokailuja kokonaisuudeksi. Yrittäjät tekivät myös yhteismarkkinointia ja osallistuivat useille messutapahtumille, tavoitteenaan edistää alueen tunnettuutta ja houkutella uusia asiakkaita.
Yrittäjillä oli mahdollisuus osallistua kolmelle opintomatkalle, jotka järjestettiin kotimaassa, Ranskassa ja Saksassa. Saksan matkalla käytiin esimerkiksi Berliinissä matkailun ammattilaisille tarkoitetuilla kansainvälisillä ITB-messuilla.
– Ranskan matka, johon itse osallistuin, oli kyllä hyvä. Viisi päivää kierrettiin Etelä-Ranskassa, Raimo Ilomäki Maatilamatkailu Ilomäestä muistelee.
Yhteisten toimenpiteiden lisäksi toteutettiin myös yrityskohtaisia toimenpiteitä, joista osa on käytössä vielä vuosien jälkeenkin.
– Kyllä ne ulkomaalaisille suunnatut käännökset olivat tärkeitä, kun omalla kielellä saa katsottua, mitä yrityksellä on tarjolla, Raimo pohtii.
Matkan aikana kohdattiin myös pieniä vastoinkäymisiä, jotka pakottivat hieman muuttamaan ennalta laadittuja suunnitelmia. Erilaiset tekijät, kuten odottamattomat olosuhteet tai viivästykset, vaativat hanketoteuttajilta joustavuutta.
– Harmillisesti juuri kun meillä oli se hanke loppumassa, iski korona ja suunnitellut ryhmäjutut jäivät toteuttamatta niissä määrin, mitä oli toivottu, Merja kertoo.
Verkostoja ja muiden tukea
Osa yrittäjistä oli ennestään jo mukana esimerkiksi Peräseinäjoen matkailuinfon Whatsapp-ringissä, jossa infoon yhteydessä oleville asiakkaille voidaan löytää nopeasti vapaana olevat majoitukset. Lisäksi lisääntyneen yhteistyön myötä yrittäjät ja heidän toimintansa tulivat toisilleen tutuiksi, mikä helpottaa yhteistyötä myös tulevaisuudessa.
– Tultiin aika paljon tutummiksi ja nyt me tiedetään aika hyvin mitä kukin tekee, minkä ansiosta on helppo ohjata esimerkiksi Koivutuville vieraita majoittumaan, jos oma on täynnä tai jos vieraat on kaivannut jonkinlaista ohjelmaa niin on helppo kehottaa olemaan Hanneen yhteydessä, Merja pohtii.
Eri yrittäjät liittyivät projektiin hyvin erilaisista lähtökohdista. Esimerkiksi hyvinvointipalveluita tarjoava Hanne Stoltille projektin suurimmaksi anniksi osoittautuikin muiden yrittäjien tarjoama tuki ja verkostoituminen.
– Nyt tietää tavallaan myös mihin olla yhteydessä, jos tarvitset jotain. Sai tavallaan sellaisia linkkejä, Hanne kertoo.
Projekti tarjosi yrittäjille mahdollisuuden oppia toisiltaan ja kehittää liiketoimintaansa yhdessä.
– Mä olin vasta aloitellut yrittäjänä, niin hankkeessa tuli sitä markkinointia, että tällainen yritys on täällä, mitä voi sitten pyytää esimerkiksi mökille tekemään hoitoja. Kävin esimerkiksi Merjan mökeilläkin jonkin verran.
Vinkit muille hanketoteuttajille
Hankkeen suunnittelu voi aluksi tuntua vaativalta ja haastavalta tehtävältä, mutta Merjan mukaan siihen kannattaa paneutua siihen huolella. Kehittämistyö voi olla hyvinkin moninaista, ja usein parhaat ja innovatiivisimmat ideat voivat vaatia kypsyttelyä sekä perusteellista pohdintaa ennen kuin ne ovat valmiita toteutettaviksi. Vaivannäkö suunnitteluvaiheessa maksaa itsensä takaisin hankkeen edetessä.
– Tosi laajasti kannattaa kyllä ajatella, kun tuollaisia yritysryhmähankkeita lähtee tekemään. Kannattaa perehtyä mitä muut on tehnyt ja kysellä paljon, kaikki ei heti tule hanketta suunnitellessa mieleen. Arja Kortesluoma auttoi meitä tosi paljon ja kannusti kaikkia rohkeasti kokeilemaan uusia juttuja.
Hankkeen alussa vasta yrittäjänä aloittanut Hannele ei alkuun tiennyt, mitä kaikkea hankkeen puitteissa onkaan mahdollista tehdä. Muiden kannustus auttoi kokeilemaan uusia asioita.
– Lähtee vaan rohkeasti mukaan kaikkeen, kuten niille matkoille tai tekemään käännöksiä, erityisesti jos on ammattilaisia auttamassa.
Suunnitteluvaihe on luonnollisesti kriittinen osa onnistuneen hankkeen toteutusta, mutta yhtä tärkeää on kiinnittää huomiota myös itse hankkeen käytännön toteutukseen ja ajankäyttöön. Tehokas ajanhallinta ja tarkkaan suunniteltu aikataulutus ovat avainasemassa, jotta hanke etenee sujuvasti ja kaikki vaiheet saadaan vietyä läpi suunnitellusti.
– Aikaa kannattaa varata ihan reilusti, hanke vei mielestäni kuitenkin enemmän aikaa mitä oli etukäteen ajatellut. Jotain jäi tekemättäkin, kun ei vaan kerta kaikkiaan siihen väliin ehtinyt, Merja pohtii.
Hankkeessa mukana olleet Merja, Raimo ja Hanne suosittelevat yrityksille vastaavan hankkeen toteuttamista ja lähtisivät vastaaviin mukaan mielellään uudestaan.
Yritysryhmähanke oli Into Seinäjoki Ry:n hallinnoima ja siinä oli mukana yhteensä viisi yritystä: Hyvinvointipalvelut Hanne Stolt, Maatilamatkailu Ilomäki, Ravintola Kalajärvi, Koivutuvat ja Jääskän Loma Oy.
Peräseinäjoen helmet – Kasvua, kilpailukykyä ja kansainvälisyyttä (KKK) -yritysryhmähanke
Toteutusaika
20.05.2018 – 22.05.2020
Kokonaisrahoitus
39 859,20 €
Julkinen rahoitus
29 894,40 €
Tukiprosentti:
75,00 %