– Kourassa pitäisi olla kauppa, totesi naapuri Päivi Alakankaalle ja Sami Sunnarborgille.
He itse totesivat saman, kun useamman kerran kauppareissun jälkeen huomasivat, että jokin tarpeellinen oli jäänyt hankkimatta. Sekä Päivillä että Samilla on yrittäjätausta, joten ajatus kyläkaupan perustamisesta tuntui mahdollisuudelta.
Pointtina kaupan perustamiselle on ollut asiakkaiden ajan säästö:
– On turha kuluttaa arvokasta vapaa-aikaa autoillen kodin ja kaupan väliä, Päivi toteaa.
Tarjonnassa kuunnellaan asiakkaiden toiveita ja valikoima onkin räätälöity paikalliselle asiakaskunnalle sopivaksi. Huomio kiinnittyy niin kalastustarvikkeisiin kuin ruuvi- ja pulttivalikoimaankin.
– Seudulla on mökkiläisiä, jotka kalastavat ja meidän kauttamme voi tilata mm. rakennustarvikkeita.
Liiverin myöntämä investointituki auttoi pääsemään nopeammin alkuun. Minimarket ei saanut kyläkauppatukea Seinäjoen läheisyyden vuoksi ja ilman Liiverin apua moni tarpeellinen hankinta olisi viivästynyt odotellessa tulorahoitusta. Kouran Minimarket täytti 6. joulukuuta yhden vuoden ja sen kehittäminen jatkuu edelleen.
Kyläkaupan merkitys on kassan kilahduksia suurempi
Päiviä ilahduttaa, kun hyllyjen välistä kuuluu iloisia tervehdyksiä. Kaupassa kohtaavat kyläläiset, jotka eivät ole tavanneet toisiaan vuosiin. Tarkoitus onkin kehittää kahvilapuolta, että jutustelijat voivat halutessaan myös istahtaa kupposen ääreen.
Lähikaupalla on merkitystä myös kylän yhteisöllisyyden elvyttäjänä. Lisäksi se lisää paikallisen varautumisen tasoa ja mahdollistaa autottomien kyläläisten asumisen mahdollisimman pitkään omassa kodissaan. Kauppa on monille sopivan pyöräily- tai potkukelkkailumatkan päässä, joten hyötyliikunta lisääntyy.
Kouran on myös Tulevaisuuden kylät 2.0 -hankkeen pilottikylä. Kylällä halutaan kehittää monin tavoin seudun vetovoimaa palveluiden ja kyläkoulun säilymiseksi.