Aktivoinnilla ja tiedolla elinvoimaa Lakeuden metsiin -hanke aloitti keväällä toimintansa Metsänhoitoyhdistys Lakeuden toimialueella (Ilmajoki, Kurikka, Kauhajoki Ja Teuva). Koulutuksiin, näytöksiin ja retkille osallistui yhteensä yli kaksisataa osallistujaa.
Tulevana syksynä asiaa on metsien uudistuneista harvennusmalleista, suometsän uudistamisesta, lähisuvun sisäisistä sukupolvenvaihdoksista ja vapailla markkinoilla tapahtuvista metsätilakaupoista sekä metsätilakaupan markkinatilanteesta.
Metsien harvennusmalleja on sovellettu ohjaamaan oikeaa metsän harvennusajankohtaa ja harvennuksen voimakkuutta. Aiemmin harvennusmalleissa on oletuksena ollut lippalakeista tuttu ”yksi koko sopii kaikille”. Nyt mallit kuitenkin palvelevat erilaisilla tavoitteilla liikkeellä olevia metsänomistajia pääoman tuoton maksimoijasta hiilensitojaan. Metsänomistajan kannalta tärkeintä on ymmärtää, millaisella metsänkäsittelyllä tuetaan hänen henkilökohtaisia tavoitteitansa. Tästä aiheesta kertoo lisää Ilmajoella 19. syyskuuta valtakunnallisten harvennusmallien laadinnan ydintiimissä toimiva Tapion Petri Latva-Käyrän.
Suometsien uudistamiseen liittyy paljon erityiskysymyksiä. Läheskään aina ei voida soveltaa vastaavien kangasmaiden toimintamalleja. Suomen metsien puuvaranto on kehittynyt suotuisasti erityisesti takavuosikymmenten runsaan ojitustoiminnan vaikutuksesta. Tällöin aiemmin vähäpuustoisia alueita on siirtynyt puuntuotannon piiriin. Näistä ei ole kuitenkaan kovin paljon uudistamiskokemusta. Suometsiin liittyy myös paljon vesistö- ja ilmastokysymyksiä, joiden huomioimiseen on hyvä varautua enenevässä määrin. Suometsien uudistamiskysymyksiin metsänomistajat johdattaa valtakunnan kärkinimiin alallaan lukeutuva, erikoistutkija, MMT, Markku Saarinen, Lukesta. Tilaisuus pidetään Jurvassa 10. lokakuuta.
Metsätilojen omistajanvaihdokset voidaan jakaa kahteen kategoriaan: sukupolvenvaihdokset lähisuvun sisällä ja omistajanvaihdokset metsätilamarkkinoiden kautta toteutettuna. Liikkeelle lähdetään 14. marraskuuta sukupolvenvaihdosteemalla. Lähisuvun sisäisiin kauppoihin liittyy veroetuja. Näistä merkittävimpiä ovat myyntivoiton luovutusverovapaus ja tähän mahdollisesti kytkeytyvä metsävähennysten tuloutukselta välttyminen. Tilaisuudessa käydään läpi yleisimmät metsäomaisuuden siirtotavat eli lahja, lahjanluonteinen kauppa, kauppa ja perintö, joilla kaikilla on omat perusteensa. Tärkeintä on varmistaa, että metsätalouden jatkaja on innostunut ja osaava tai halukas oppimaan. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse vaan apua on tarjolla. Sukupolvenvaihdosilta järjestetään Kauhajoella ja aiheeseen kuulijat perehdyttää metsäkeskustaustainen emeritus asiantuntija Antti Pajula. Paikalla on myös Esa Kuoppala Länsi-Suomen metsätiloista kommentoimassa illan teemoja.
Käytännössä kaikki metsätilat tekevät kauppansa ja usein vielä hyvään hintaan. Toisinaan on hyvä todeta ajoissa, jos lähisuvussa ei ole metsätaloudelle halukasta jatkajaa, koska metsänomistuksen ei tule olla kenellekään rasite tai puolipakotettu velvoite. Tällöin kannattaa tutustua metsätilamarkkinoihin ja niiden toimintaperiaatteisiin. Koulutus metsätilamarkkinoista ja metsäomaisuuden kaupasta soveltuu niin uusille, tuleville kuin metsäomaisuuttaan kasvattaville metsänomistajille sekä metsäomaisuudestaan luopumista suunnitteleville. Tarjolla on tuoreinta markkinatietoa, perehdytystä tyypillisestä kauppaprosessista ja verotuksesta sekä kustannuksiin liittyvää perehdytystä. 12 joulukuuta Jalasjärvellä ääneen pääsee kiinteistövälityksen erityisasiantuntija Timo Järvilehto Länsi-Suomen metsätiloista ja asiantuntija Antti Pajula.
Projektipäällikkö Rami Mattila myös neuvoo kaikissa metsänomistukseen liittyvissä kysymyksissä. Erityisesti hän toivoo yhteydenottoja uusilta ja tulevilta metsänomistajilta. Jos esimerkiksi suvun piirissä on mietitty omistajanvaihdoskysymyksiä, niin projektin puitteissa on mahdollista tutustua siirtyviin metsiin ja tarkastella, mistä löytyy kiireellisimmät hoitotyöt, kannattavimmat investoinnit, rahakkaimmat uudistuskohteet ja kiinnostavimmat luontoarvot. Samalla kertaa voidaan käydä läpi vaikkapa verotuskysymyksiä ja tutustua miten määritellä nuoren metsän harvennustarve.
Teksti on Metsänhoitoyhdistys Lakeus ry:n tiedote 23.8.2024
Aktivoinnilla ja tiedolla elinvoimaa Lakeuden metsiin (Liiveri)
Hankkeen toteuttaja: Metsänhoitoyhdistys Lakeus ry
Kokonaisrahoitus
48 647,48 €
Julkinen rahoitus
38 917,98 €
Tukiprosentti:
80 %