Elinkeinojaoston puheenjohtaja ja pitkän linjan yrittäjä Pirjo Pystykoski-Sopanen on nähnyt läheltä, kuinka saatu rahoitus voi olla merkittävä kannustin yrittäjyyteen. Elinkeinojaosto on osa Liiverin strategian elinkeinollista toteutusta, ja sen tehtävänä on muun muassa tiedottaa, aktivoida ja arvioida elinkeinollisia hankkeita ja yritystukia. Jaosto toimii asiantuntijaroolissa, kun arvioidaan yritystukien vaikutusta kilpailutilanteeseen.
Pirjo korostaa, että vaikka elinkeinojaoston arvioimien yritysideoiden summat saattavat vaikuttaa pieniltä, ne voivat rohkaista ihmisiä kokeilemaan uusia asioita.
– Tällaiset tuet voivat olla alkusysäys, joka johtaa pysyvään yrittäjyyteen. On hienoa nähdä, kuinka pienelläkin rahalla voidaan kannustaa ihmisiä yrittämään ja kokeilemaan uutta.
Tarvelähtöisiä tukia
Matalan kynnyksen rahoitusinstrumentti löytää usein maaseudun kehittämisideoita, joille ei ole rahoitusta tarjolla muualta.
– Tämä on maanläheinen tapa tukea sellaisia tarpeellisia palveluita ja tuotteita, joille on selkeä tarve maaseudulla. Olen hämmästellyt, kuinka näillä rahoilla voidaan saada aikaan todella hyviä tuloksia.
Pirjo uskoo, että osa-aikainenkin yritystoiminta tarjoaa arvokasta oppimiskokemusta, joka voi olla hyödyllinen myös tulevaisuuden haasteissa, vaikka yksittäinen yritys ei kasvaisikaan suureksi tai säilyisi elossa pitkään.
Elinkeinojaoston kokouksissa Pirjo kertoo näkevänsä monia kiinnostavia ja innovatiivisia yritysideoita.
– On palkitsevaa nähdä, että voimme auttaa yrittäjiä tai yrittäjiksi aikovia.
Asiantuntevaa ja toimivaa toimintaa
Pirjo arvostaa arvioinnin faktapohjaisuutta ja perusteltuja ratkaisuja. Hän korostaa, että elinkeinojaoston neuvot perustuvat asiantuntijatietoon ja huolelliseen harkintaan. Tämä ammattimainen ja perusteellinen tapa toimia lisää päätöksenteon luotettavuutta ja auttaa tekemään oikeita ratkaisuja.
– Nämä elinkeinokehittäjät, uusyrityskeskukselta ja muualta, he peilaavat niitä yritysideoita tähän koko yrityskenttään, minkälaisia yrityksiä ollaan perustamassa, mitä hankkeita on ja he osaavat tosi hyvin muun muassa arvioida myöskin sitä kilpailutilannetta.
Pirjo uskoo, että elinkeinojaoston asiantuntijaroolin kautta tehtävät rahoituspäätökset ovat paremmin perusteltuja ja tukevat alueen elinkeinotoiminnan kehittymistä.
Hyvä ryhmädynamiikka helpottaa työskentelyä
Hyvä ryhmädynamiikka ja asiantuntemus on avain asemassa elinkeinojaoston toiminnassa. Elinkeinojaoston työskentely on sujuvaa ja hyvin organisoitua. Ryhmän jäsenten välinen hyvä yhteistyö, avoin kommunikaatio ja toistensa osaamisen arvostaminen luovat otolliset puitteet laadukkaalle ja tulokselliselle työskentelylle. Tämä varmistaa, että elinkeinojaosto pystyy tarjoamaan asiantuntevia ja vakuuttavia neuvoja päätöksenteon tueksi.
– Liiverin puolelta kokoukset on valmisteltu huolellisesti, ja yhteistyö toimii erinomaisesti. Meillä on aktiivisia jäseniä, jotka ovat paneutuneet yritysideoihin ja tuovat arvokkaita näkemyksiä päätöksenteon tueksi.
Pirjon mukaan yritysten joukossa on sellaisia helmiä, jotka voivat tulevaisuudessa synnyttää laajaakin kansainvälistä yritystoimintaa. Erityisesti sote-palveluiden kehittämisessä Pirjo näkee paljon potentiaalia ja tarpeellisia oivalluksia, jotka voivat tuoda merkittäviä parannuksia palveluiden saatavuuteen ja laatuun.