Eduskunnassa pidettiin Suomen Kylät ry:n ja eduskunnan kylätoimintaverkoston järjestämä Kylät, varautuminen ja kokonaisturvallisuus -seminaari 13.2.2025. Seminaarissa käsiteltiin kylien kokonaisturvallisuuden nykytilaa ja kehitystarpeita.
Eduskunnan kylätoimintaverkoston puheenjohtaja Antti Kangas totesi avauspuheessaan, että turvallisuuden järkkyessä kaupunkilaisten maalaisserkun arvo korostuu. Kankaan mielestä ratkaisevaa ei ole kuitenkaan se, asutaanko maalla vai kaupungissa, vaan miten eri alueiden asukkaat saadaan toimimaan kriisissä yhteen.
Suomen Kylien puheenjohtaja Arto Pirttilahti nosti esille kylien roolin tärkeässä kokonaisturvallisuusketjussa. Kylillä on tehty paljon työtä varautumisen eteen ja siellä on valmiuksia tehdä yhteistyötä kuntien kanssa.
– Turvallisuus perustuu yhteiselle tekemiselle, yhteisöllisyydelle, osallisuudelle, luottamukselle, ihmisten ja olosuhteiden tuntemiselle, Pirttilahti tiivisti.
Turvallisuustyössä ollaan keskeneräisen äärellä
Kansaedustajapaneelissa käsiteltiin mm. eri puolella Suomea sijaitsevien hyvin erilaisten kylien valmiuksia osallistua varautumiseen ja kenellä on vastuu, että varautumista koskevat päätökset tehdään realistisen tilannekuvan varassa. Lisäksi pohdittiin resursseja ja esteitä kylien ja viranomaisten yhteistyössä. Päällimmäiseksi esteeksi nousi rahoitus, mutta myös kylien turvallisuussuunnitelmia tulisi panelistien mielestä hyödyntää kuntatasolla paremmin. Keskusteluun osallistuivat kansanedustajat Christoffer Ingo (rkp), Antti Kangas (ps), Tuomas Kettunen (kesk), Suna Kymäläinen (sdp), ja Ville Väyrynen (kok).
Kokonaisturvallisuuden klusteri -hankkeessa työskentelevä Harriet Lonka Pohjois-Savon liitosta korosti kylien omatoimisuutta turvallisuuden vahvistamiseksi. Hän nosti esille myös konkretian tasolla toimivan yhteistyön viranomaisten kanssa sekä kansalaistaitoihin perustuvan jokapäiväisen varautumisen merkityksen.
Suomen Kylien Kylävara-hankkeen projektipäällikkö Ritva Pihlaja kertoi, mitä kylien varautumisen ja turvallisuuden eteen tehdään tällä hetkellä käytännössä valtakunnan tasolla.
Pihlajan mielestä on tärkeää tunnistaa yhteisöllisen varautumisen merkitys. Lisäksi kylätoimijoille tulee tarjota tietoa, tukea ja neuvontaa omatoimiseen, pitkäjänteisesti tehtävään turvallisuustyötön. Näiden lisäksi on tunnistettava toimenpiteet, missä on kylien, viranomaisten ja turvallisuustoimijoiden yhteistyön paikka.
Katso seminaari kokonaisuudessaan tästä linkistä: https://www.youtube.com/watch?v=8tgi8-nbgVA
Sisäministeriö on juuri julkaissut Harvaan asuttujen alueiden turvallisuus -raportin. Raportissa suositellaan, että maaseudun paikallisyhteisöt vahvistavat varautumistaan erilaisiin häiriö- ja kriisitilanteisiin. Linkki raporttiin: Raportti antaa suosituksia harva-alueiden turvallisuuden parantamiseksi – Sisäministeriö
Paneelia vetivät Suomen Kylien toiminnanjohtaja Suvi Louhelainen (vasemmalla) sekä Rajakunta-hankkeen hankepäällikkö Sari Sirkkiä (oikealla). Paneelikeskusteluun osallistuivat kansanedustajat (oikealta vasemmalle) Christoffer Ingo, Antti Kangas, Tuomas Kettunen, Suna Kymäläinen ja Ville Väyrynen. Kuva: Timo Metsäjoki / Suomen Kylät ry