Liiveri

Seinäjoki Ilmajoki Jalasjärvi
Etusivu / Yhteisöt / Boostia toimintaan

Nuoret boostaamassa yhdistysten toimintaa

Nuoret kehittäjinä -teemahankekokonaisuudessa  pyrittiin erilaisin toiminnoin kehittämään yhdistysten toimintaa nuorten avulla. Nuoret mm. ideoivat uutta, kehittivät uusia toimintamalleja ja toivat uusia näkemyksiä toimintaan.

Teemahankkeissa alahankkeiden maksimi kokonaiskustannukset ovat olleet 8 000-10 000 € ja tukiprosentti 90 %.

Toteutetut teemahankkeet

Nuoret kehittäjinä -hankekokonaisuus pitää sisällään yhteensä neljä Liiverin koordinoimaa teemahanketta:

 • Boostia toimintaan
  • Teemahankkeiden puitteissa toteutettiin pieniä kehittämishankkeita, joissa palkattiin nuoria kehittämään yhdistysten toimintaa.
 • Boostia toimintaan 2
  • Teemahankkeiden puitteissa toteutettiin pieniä kehittämishankkeita, joissa palkattiin nuoria kehittämään yhdistysten toimintaa.
 • BTgoesART
  • Teemahankkeessa palkattiin yhdistyksiin taiteilija kehittämään toimintaa.
 • lmastoviisas – nuoret kehittäjinä
  • Teemahankkeen puitteissa oli mahdollista palkata lyhytaikaisesti nuori parantamaan yhteisön mahdollisuuksia vastata ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin. 

 

Jokaisella hankkeella oli 5-12 yhdistysten toteuttamaa alahanketta, joihin pääset tutustumaan tällä sivulla!

Hankkeita toteuttaneet yhdistykset

 • Mannerheimin lastensuojeluliitto Ilmajoen yhdistys
 • Lakeuden elämysliikunta ry
 • Hanhikosken kyläseura ry
 • Fin-Fami Etelä-Pohjanmaa ry
 • Ylistaron Kainaston nuorisoseura ry
 • Jalasjärven 4H yhdistys
 • Seinäjoen Elävän musiikin yhdistys ry
 • Kulttuurikollektiivi Silta ry
 • Peräseinäjoen Viitalan nuorisoseura
 • Seinäjoen Jalkapallokerho-juniorit ry
 • Sepeli ry
 • Rasti-Jussit ry
 • Rytmi-Instituutin kannattajayhdistys ry
 • Seinäjoen Seudun Urheilijat
 • Ilmajoen 4H-yhdistys
 • Seinäjoen 4H-yhdistys
 • Ilmajoen Rengon kyläseura
 • Ilmajoen Yrittäjät ry
 • Kulttuuriyhdistys KoHo ry
 • Liikunta- ja Kyläseura Kaanaa ry
 
Hankkeen avulla MLL Ilmajoki ry:n toiminta levisi keskustan alueen lisäksi myös Ilmajoen sivukylille, tapahtumatarjonta oli kesän aikana vilkasta, yhdistyksen mainonta lisääntyi selkeästi ja yhdistys sai käyttöönsä upean markkinointisuunnitelman kesäohjaajien tekemänä.
- MLL Ilmajoki
Tapahtumista saatiin paljon hyvää palautetta. Kävijät kiittivät MLL:n Ilmajoen yhdistystä erityisesti monipuolisista ja opettavaisista rasteista, upeista sijaintivalinnoista tapahtumille sekä siitä, että toimintaa tuotiin myös Ilmajoen sivukylille.
- MLL Ilmajoki

MLL palvelut näkyviksi ja Päivä maatilalla -hankkeet

Hankkeen toteuttaja: Mannerheimin lastensuojeluliitto Ilmajoen yhdistys ry

Hankkeen tavoitteena oli tuoda yhdistyksen toimintaa tunnetuksi ja järjestää toimintaa myös Ilmajoen sivukylillä. Hankkeessa suunniteltiin ”Myyttimetsä” -tarinaseikkailu, jossa kohderyhmänä olivat perheen pienimmät ja näiden vanhemmat. Tarkoituksena oli tuoda metsää ja luontoa lapsille tutuksi sekä antaa lapsiperheille mahdollisuus tehdä jotain erilaista yhdessä. Hanketyöntekijät toteuttivat tapahtumien tiedotuksen eri medioiden välityksellä sekä tekivät turvallisuussuunnitelman tapahtumia varten. Tapahtumia oli yhteensä neljä, ja niissä kävijöitä yhteensä 250 henkilöä. Hanketyöntekijät kehittivät yhdistyksen markkinointia luomalla yhdistykselle julkisen Facebook-sivun ja laatimalla markkinointisuunnitelman some-markkinoinnin tueksi. Facebook-sivujen kautta tavoitettiin kesäkuussa yhteensä 4190 ja heinäkuussa 3580 ihmistä. Parhaana päivänä sivu näkyi 1928 kertaa.

Hankkeen tavoitteena oli tutustuttaa ilmajokisia lapsiperheitä paikallisiin maaseutuyrittäjiin ja maaseudun elävään elämään järjestämällä kesän aikana neljä Päivä Maatilalla -tapahtumaa eri kohteisiin. Tarkoituksena oli että perheet oppivat ja saavat tietoa maaseudun toiminnoista sekä saavat paremmat valmiudet tarkastella omia kulutusvalintojaan. Lisäksi perheet pääsivät pohtimaan omia asenteitaan maaseutua kohtaan ja heidän kykynsä ymmärtää maaseutuun liittyviä uutisia/yhteiskunnallisia keskusteluja kasvaa. Toiminnan on tarkoitus olla perhekeskeistä maatalouteen tutustumista.

Kaksi kesätyöntekijää suunnitteli ja järjesti kesän 2019 aikana neljä Päivä maatilalla -tapahtumaa yhteistyössä neljän eri ilmajokisen maatilan kanssa. Tapahtumissa oli lapsille runsaasti aktiviteetteja. Jokaisessa tapahtumassa toteutettiin palautekyselyt. Kesätyöntekijät toteuttivat tapahtumien tiedotuskampanjan ja tapahtumamarkkinoinnin. Lisäksi kesätyöntekijät suunnittelivat tapahtumien ohjelmaa ja toteuttivat tapahtumat maatilojen ja muutaman itse rekrytoimansa vapaaehtoisen kanssa.

 • MLL palvelut näkyviksi oli Boostia toimintaan -teemahankkeen alahanke.
 • Päivä maatilalla oli Boostia toimintaan 2 – teemahankkeen alahanke
Kuvituskuva.
Hankkeen tavoitteet toteutuivat yli odotusten. Yhdistyksen tietojärjestelmät saatiin uudelle tasolle ja vastaamaan tämän päivän teknologisia ratkaisuja. Osa tehtävistä räätälöitiin aivan uusia ideoita käyttäen, kuten infotaulun ohjelmointi.
- Lakeuden elämysliikunta ry

Elämysliikunta tutuksi, markkinointihanke ja taidehanke

Hankkeiden toteuttaja: Lakeuden elämysliikunta Ry

Hankkeessa palkattiin nuori kehittämään yhdistyksen toimintaa ja sen näkyvyyttä, painopisteenä lapset ja nuoret. Hankkeen pääasiallinen tehtävä oli yhdistyksen tietoteknologian kehittäminen ja ajan vaatimalle tasolle.

Hankkeessa luotiin uusia kosketusnäytöille yhdistyksen esittelyvideot, uusi varauskalanteri ja varausjärjestelmä elämysliikuntaportaaliin, sekä otettiin laajemmin käyttöön sosiaalista mediaa. Aarnikotkan kodalle on kehitetty aivan uudenlainen digitaalinen vieraskirja. Työtehtäviin kuului myös Luontotalo Käpälikön tähtitaivaan suunnittelu sekä teknologian suunnittelu lasten esteettömään reittiin. Myös Viewranger – Elämysreittien digitalisointi puhelimille ja muille laitteille toteutettiin hankkeessa. Lisäksi olimme mukana Suomi 100 vuotta ohjelmassa, Käpälikön luontopäivien markkinoinnissa.

Kaksi nuorta kehitti kesän aikana yhdistyksen tiedotustoimintaa, erityisesti sähköistä viestintää, sekä luonto-ohjaustoimintaa. 

Tiedotuksen osalta saatiin alkuun nettisivujen ja käyttöliittymän yhdenmukaistaminen Seinäjoen kaupungin sivujen kanssa. Luontotalo Käpälikön pihalla sijaitsevan sähköisen infotaulun sisältöä muokattiin, jotta alueella olevista reiteistä ja kohteista saadaan paremmin viestittyä ulkoilijoille ja matkailijoille. Yhdistyksen tietojärjestelmät saatiin uudelle tasolle ja vastaamaan tämän päivän teknologisia ratkaisuja. Hankkeessa tehty luontoretkien ohjelmapakettien suunnittelu ja ryhmäretkien sekä tapahtumien kokeiluluontoinen vetäminen onnistuivat erinomaisesti, ja tavoitteet saavutettiin. Luonto-ohjauksen henkilöverkoston luominen osoittautui haastavammaksi, mutta asiassa päästiin hyvään alkuun.

Hankkeessa kokeiltiin luonnonläheisen taiteen tuomista Seinäjoelle luontotalo Käpälikön ympäristöön, esteettömän lasten reitin varrelle sekä Jouppilanvuoren liikuntaportaille. Sieltä löytyvät seuraavat kolmen eri taiteilijan suunnittelemat työt: leijuva ufo, avaruusalusten laskeutumispaikan kyltti, taskulampulla maalattava fosforitaulu, menninkäisten asumus, tunnesienet ja kannoista valmistetut teokset.

 • Elämysliikunta tutuksi oli Boostia toimintaan -teemahankkeen alahanke.
 • Elämysliikunnan markkinointihanke oli Boostia toimintaan 2 -teemahankkeen alahanke.
 • Elämysliikunnalle taidetta oli BTgoesART -teemahankkeen alahanke.
Hanhikosken kylätalo.
Palkattu työntekijä oli tehtävissään erittäin kekseliäs, oma-aloitteinen ja innokas, joka toi yhdistykseemme juuri sitä nuorta tuulahdusta ja ideoita, joita toivoimmekin.
- Hanhikosken kyläseura ry
Projekti onnistui kaiken kaikkiaan hyvin. Työntekijä kehittyi kesän aikana valtavasti ja oman kertomuksen mukaan sai jatkosuunnitelmilleen hyvän pohjan tästä kesätyöstä.
- Hanhikosken kyläseura ry

Hanhikosken kylälle toimintaa

Hankkeen toteuttaja: Hanhikosken kyläseura ry

Hankkeen tavoitteena oli lisätä lasten viihtymistä omalla kylällä, vahvistaa yhteisöllisyyden tunnetta sekä saada uusia asukkaita mukaan kylän toimintaan. Hankkeen kohderyhmänä olivat lapset ja lapsiperheet. 

Lasten kesäkerhoa pidettiin yhteensä 28 kertaa, ja päivittäin osallistui keskimäärin 8-10 lasta. Lisäksi järjestettiin kaksi erillistä suurempaa tapahtumaa: Olympialaiset, jotka otetaan vuotuiseksi perinnetapahtumaksi, sekä Pakohuone, joka oli melko työläs järjestää, mutta jonka suosio oli ylivoimainen. Kesätyöntekijä piti toiminnasta päiväkirjaa, joka jää kyläseuralle työkaluksi tulevia tapahtumia suunniteltaessa.

Hanke oli Boostia toimintaan 2 -teemahankkeen alahanke.

Hankkeen kautta tavoitettiin potentiaalisia yhteistyökumppaneita myös yhdistyksen muuta toimintaa ajatellen. Palkatun nuoren sosiaalisen median asiantuntemus ja intohimoinen sisällöntuotanto antoi ajatuksia myös yhdistyksen muille työntekijöille toiminnan markkinoinnista ja asiakasryhmien tavoittamisesta.
- Fin-Fami Etelä-Pohjanmaa ry
#FreesiFiilis-kampanjan arvioidaan tavoittaneen tässä vaiheessa kymmeniä tuhansia ihmisiä. Kampanjan vloggauksia on tuotu esille myös muiden kampanjoiden yhteydessä, esim. Suomen luonnon päivä.
- Fin-Fami Etelä-Pohjanmaa ry

Summer Bucket List

Hankkeen toteuttaja: Fin-Fami Etelä-Pohjanmaa ry

Hankkeessa palkattiin nuori viestimään vlogi muodossa sisältöä mielenterveyden vahvistamiseksi sekä kehittämään mielenterveysteemaista matkailuopasta. 

Summer Bucket List- hankkeeseen palkattu nuori suunnitteli ja tuotti #FreesiFiilis vlogin sekä pdf-muotoisen ”Hyvän mielen matkailuoppaan”. Opas sisältää koottua tietoa 19 erilaisista harrastusmahdollisuuksista Ilmajoella, Jalasjärvellä ja Seinäjoella. Sisällössä tuotettiin raikkaalla otteella tietoa mielenterveyden vahvistamisesta. Esiteltävien aktiviteettien kulut ovat ”säädettävissä” tavasta ja määrästä riippuen, vaihdellen ilmaisesta hieman kalliimpiin. Yhdistyksen someseuraajissa oli kasvua kaikissa käytetyissä kanavissa (Facebook, Instagram, LinkedIn). YouTube oli nyt ensi kertaa käytössä yhdistyksen tiedotuksessa. Hanke herätti kiinnostusta niin mediassa kuin yhteistyökumppaneissakin, ja sen avulla tavoitettiin potentiaalisia uusia yhteistyökumppaneita yhdistyksen muuta toimintaa ajatellen.

Summer Bucket List oli Boostia tomintaan 2 -teemahankkeen alahanke.

Toiminnan kehittämis ja kiertotalous -hankkeet

Hankkeen toteuttaja: Ylistaron Kainaston nuorisoseura ry

Hankkeen tavoitteena oli laadukkaan toiminnan kehittäminen ja uusien toimintamallien hakeminen liittyen yhdistyksen viime aikoina tekemien investointien käyttöön. Palkatun nuoren tehtävänä oli suunnitelmien ja ohjeiden laatiminen. 

Facebook-sivujen aktivointi antoi mahdollisuuden tavoittaa kökkäväkeä laajemmin sekä parantaa viestinnän vuorovaikutteisuutta. Teatteriharrastustoiminnan edistämiseksi tehtiin markkinointitutkimus ja suunniteltiin ja testattiin kesäteatterin markkinointia. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen rahoittama uusi kesäteatterin katsomokatos oli kesällä käytössä ensimmäistä kertaa ja kesäteatterivieraille toteutettiin asiakaskysely. Hankkeessa syntyi markkinointi- ja viestintäsuunnitelma.

Ylistaron Kainaston hankkeessa haettiin kiertotalouden näkökulmasta järkeviä toimenpiteitä nuorisoseuralle.

Yhdistys palkkasi nuoren kehittämään kyläkeskuksen jätteiden käsittelyä, tekemään suunnitelman, opasteet ja saattamaan keräilyastiat kuntoon. Seuralle hankittiin projektin yhteydessä kompostori.  Kompostointiprosessin hyvä toiminta edellyttää oikeita toimintatapoja.  Haasteellista on, että nuorisoseuralla käyttäjäkunta on huomattavasti kirjavampaa kuin kotitaloudessa. Hankkeessa kartoitettiin myös muiden materiaalien keräystä ja kierrätystä. Lisäksi järjestettiin kiertotalouden teemapäivä.

 • Toiminnan kehittämishanke oli Boostia toimintaan -teemahankkeen alahanke.
 • Kiertotaloushanke oli Ilmastoviisas – Nuoret kehittäjinä -teemahankkeen alahanke.
Kuvituskuva.
Jalasjärven 4H-yhdistys mahdollisti ensimmäisen oman alan eli viestinnän kesätyöpaikan, joka tulee varmasti helpottamaan työnsaantia tulevaisuudessa. Työssä pääsin mm. käyttämään luovuuttani ja kehittämään tietoteknisiä taitojani.
- Jalasjärven 4H:n palkkaama nuori

Ilmari-Ilmastoviisas ja Ikäihmisille seuraa ja ulkoilutusta -hankkeet

Hankkeiden toteuttaja: Jalasjärven 4H-yhdistys

Hankkeessa palkattiin nuori viestimään ilmastomuutoksen tuomista haasteista ja tuotiin esiin jalasjärveläisiä lähiruokatuotantoa ja uusiutuvaa energiaa. Tavoitteena oli esitellä Jalasjärven lähiruokatuotantoa ja -tuottajia, kierrätys- ja korjausmahdollisuuksia, sekä uusiutuvaa energiaa sosiaalisessa mediassa, ja kannustaa erityisesti nuoria näiden käyttämiseen.

Palkattu nuori teki pääasiassa aihepiiriinliittyviä videoita, mutta myös jonkin verran kuvajulkaisuja. Viestintä pyrittiin toteuttamaan nuoria mahdollisimman kiinnostavalla tavalla käyttäen nuorten suosimia kanavia, kuten Tiktok, Instagram ja Facebook. Positiivisen viestinnän tarkoituksena oli herättää nuorissa kiinnostusta maaseutua ja puhtaampaa ympäristöä kohtaan, sekä kannustaa tekemään parempia valintoja. Mukaan lähti erilaisia yrityksiä, kuten lähiruuantuottajia, kierrätyskeskus, K-Supermarket ja Juustoportti. Hankkeen lopuksi järjestettiin lähiruokatapahtuma, jonka yhteydessä pidettiin lähiruokaan liittyvä näyttely.

Hankkeen tavoitteena oli tarjota ikäihmisille seuraa yksinäisyyden ehkäisemiseksi sekä ulkoilutusapua niille, joilla muuten on heikot mahdollisuudet päästä ulkoilemaan. Lisäksi haluttiin lisätä nuorten ja ikäihmisten kokemusten vaihtoa. 

Hankkeen aikana osoittautui, että ulkoilutuksesta kiinnostuneita vanhuksia oli merkittävästi vähemmän, kuin mitä hankkeen suunnitteluvaiheessa oli arvioitu. Osallistuneet 10 vanhusta arvostivat nuorten seuraa ja mahdollisuutta päästä ulkoilemaan. Hankkeessa työskennelleet kaksi nuorta saivat kokemusta ja koulutusta ikäihmisten kanssa työskentelystä.

 • Ilmari-Ilmastoviisas oli Ilmastoviisas – Nuoret kehittäjinä -teemahankkeen alahanke.
 • Ikäihmisille seuraa ja ulkoilutusta oli Boostia toimintaan 2 -teemahankkeen alahanke.
Yhdistyksenä saimme hyvää oppia nuorten palkkaamisesta ja heidän työskentelytavoistaan. Kynnys kesätyöntekijän palkkaamiselle on madaltunut ja varmasti sitä tullaan jatkossa tekemään, mikäli se taloudellisesti on mahdollista.
- Selmu ry

Luontokorjaamo ja Selmun kesätuottajat -hankkeet

Hankkeiden toteuttaja: Seinäjoen Elävän musiikin yhdistys ry

Hankkeessa järjestettiin toritapahtuma ja laadittiin Selmulla toimiville kulttuurityöpajaryhmille suunnattu toiminnallinen ohjauspaketti eli luontosuhdeopas. Lisäksi nuori laati listan havaitsemistaan kehittämiskohteista Selmu ry:n toimintatavoissa. 

Hankkeessa järjestettiin toritapahtuma ja laadittiin Selmulla toimiville kulttuurityöpajaryhmille suunnattu toiminnallinen ohjauspaketti eli luontosuhdeopas. Lisäksi nuori laati listan havaitsemistaan kehittämiskohteista Selmu ry:n toimintatavoissa.

Selmun kesätuottajat -hankkeessa nuorille järjestettiin kesän aikana neljä erilaista tapahtumaa. Hankkeen ydinajatuksena oli löytää yhdistykselle kontaktipintaa nuoriin asiakkaisiin ja kokemuksia nuorille järjestettävistä tapahtumista.

Päätapahtuma oli MOPOAUTO DRIVE IN – ulkoilmaelokuvanäytös Rytmikorjaamon pihassa ja se onnistui todella hyvin, mopoautoilevaa kansaa oli paljon liikkeellä. Muut kolme tapahtumaa olivat tuotannollisesti kevyempiä ja työpajatyyppisiä. Twerkkaus sekä suppailu /sähköfatbike -pajat tulivat täyteen, mutta graffitimaalus veti porukkaa vähänlaisesti. Nuoria kontaktoitiin tapahtumien ideavaiheessa kasvotusten ABC:lla, torikeskuksessa ja paikoissa, joissa nuoret viettivät aikaa. Markkinoinnin pääpaino oli sosiaalisen median kanavissa.  Järjestettyjen tapahtumien sisällöt olivat onnistuneita, ja lisäksi erilaisia kuin mitä yhdistyksen normaalit tapahtumat yleensä ovat. Kesätyöntekijöiden ideat ovat avanneet yhdistykselle uusia toimintamalleja sekä sisältöideoita tapahtumille. 

 • Luontokorjaamo oli Ilmastoviisas – Nuoret kehittäjinä -teemahankkeen alahanke.
 • Selmun keästuottajat oli Boostia toimintaan 2 -teemahankkeen alahanke.

Hätätila?

Hankkeen toteuttaja: Kulttuurikollektiivi Silta ry

Hätätila? -työpajakokonaisuuden tavoitteena oli kasvattaa nuorten tietoisuutta ilmastonmuutoksesta, kartuttaa keskustelu- ja kuuntelutaitoja, sekä kuunnella nuorten mielipiteitä ilmastonmuutoksesta, antaa nuorille välineitä ja keinoja omien mielipiteiden esiintuomiseen. 

Hankkeeseen palkattiin kaksi projektityöntekijää. Työpajojen markkinointia kohdistettiin nuorisotiloihin ja kouluihin.  Projektille luotiin Instagram-tili, jonka kautta markkinointia ja tiedotusta hoidettiin myös varsinaisten yhteydenottojen ulkopuolella. Työpajoja oli kaiken kaikkiaan viisi. Ne sisälsivät haastatteluja, keskusteluja ja teatterilähtöistä toimintaa.

Hätätila? oli Ilmastoviisas – nuoret kehittäjinä -teemahankkeen alahanke.

Sovintola.

Nuorisoseuran talo ympärivuotiseen käyttöön 

Hankkeen toteuttaja: Peräseinäjoen Viitalan nuorisoseura

Nuorisoseuralle palkattiin kesätyöntekijä, jonka tehtävänä oli kehittää nuorisoseuran toimintaa ja nuorisoseuran talon käyttöä ympäri vuoden. 

Kesätyöntekijä laati asiakastyytyväisyys- sekä jäsenkyselyn. Asiakastyytyväisyyskyselyn perusteella tehtiin kehittämistoimia, mutta jäsenkyselyyn ei saatu vastauksia. Kesätyöntekijä suunnitteli ja järjesti alueen asukkaille toimintaa. Lasten taideleiri kokosi 12 osallistujaa. Kesätyöntekijä suunnitteli ja järjesti nuorisoseuran ja maa- ja kotitalousnaisten yhteisen sokkoretken ohjelman.  Kesätyöntekijä laati nuorisoseuralle markkinointimateriaaleja someen ja nettisivuille. Lisäksi hän laati ohjeet talon käyttäjille sekä toteutti ohjelmistopalvelun käyttöönoton.

Hanke oli Boostia toimintaan 2 -teemahankkeen alahanke.

Lasten tutustuttaminen ruoan alkuperään

Hankkeen toteuttaja: Seinäjoen 4H-yhdistys

Hankkeella pyrittiin ennaltaehkäisemään lasten vieraantumista ruoan alkuperästä. Jo aiemmin oli todettu ongelmalliseksi se, etteivät lapset kykene tunnistamaan perinteisiä vihanneksia toi- sistaan, kuten esimerkiksi paprikaa ja kesäkurpitsaa. Tutustuttamalla lapset ruoan alkuperään ja toisaalta myös lähiruoka-ajatteluun, pyritään vaikuttamaan heidän osaamiseensa tulevaisuudessa valita kestäviä ja järkeviä kulutuspäätöksiä kaupan hyllyillä. Lisäksi lapset saavat mielekästä ja mieleenpainuvaa tekemistä kesäloman ajalle kerhojen ja leirien merkeissä.

Hankkeeseen palkattu nuori suunnitteli ja järjesti kahdeksan leiriä, joista kolme toteutettiin yön yli kestävinä leireinä. Hanke mahdollisti uusien konseptien pilotoinnin, näiden avulla havainnoitiin, että iltapäiviin painottuvat leirit ovat selkeästi suositumpia kuin aamupäiviin painottuvat. Suureksi hitiksi osoittautui teinien eläinleiri, josta toivottiin vielä pidempää versiota.

Hanke oli Boostia toimintaan 2 -teemahankkeen alahanke.

Saimme kesätyöntekijöiltä runsaasti ajatuksia ja kehittämisideoita jatkoa ajatellen ja olimme heihin niin tyytyväisiä, että kiinnitimme molemmat seuran valmentajiksi.
- SJK-juniorit ry
Kesätyöntekijät toivat uutta näkökulmaa tiedottamiseen erityisesti somessa.
- SJK-juniorit ry

Uutta boostia leiritoimintaan ja tapahtumiin

Hankkeen toteuttaja: Seinäjoen Jalkapallokerho-juniorit ry

Hankkeen tavoitteena oli suunnitella, tarjota ja toteuttaa uudenlaisia ja erilaisia liikuntapäiviä sekä leirejä ja tapahtumia, jotka antavat positiivisia elämyksellisiä kokemuksia ja lisäävät lasten sekä vanhempien yhteisöllisyyttä sekä viihtyvyyttä seuratoiminnassa.

Yhdistys palkkasi kaksi osa-aikaista projektityöntekijää, jotka järjestivät monenlaista uutta leiritoimintaa sekä tapahtumia lapsille, nuorille ja aikuisille. Hankkeen kautta yhdistys sai uusia junioripelaajia sekä aikuisharrastajia mukaan toimintaan. Erityisen onnistuneita tapahtumia olivat touko- ja elokuun perheliikuntatapahtumat. Kesän aikana järjestettiin kolme erilaista suurempaa leiritapahtumaa. Uutuutena tarjottiin lasten vanhemmille aikuisfutista sekä tuotiin tutuksi aikuisten kävelyfutista. 

Uutta boostia leiritoimintaan ja tapahtumiin oli Boostia toimintaan 2 -teemahankkeen alahanke.

Uusia toimintamalleja

Hankkeen toteuttaja: Seinäjoen Seudun Urheilijat

Hankkeen tavoitteena oli pilotoida uusia kokonaisuuksia, joista osa sai heti jatkoa ja osan kanssa on tarkoitus jatkaa tulevaisuudessa. Lisäksi hankkeella pyrittiin parantamaan näkyvyyttä ja saada uutta ja nuorekasta näkökulmaa päivityksiin.

Yhdistykseen palkattiin kesätyöntekijäksi nuori someosaaja, joka toimi samalla uusien ryhmien vetäjänä. Uusia ryhmiä toteutettiin eri puolilla Seinäjokea, päiväyleisurheilukouluja, perinneleikkitoimintaa, aikuisten urheilukoulu sekä soveltavan liikunnan ryhmä. Erityisesti päiväyleisurheilukoulut ja aikuisten urheilukoulut saivat kiitosta, ja näitä toimintamuotoja tullaan jatkossa edelleen kehittämään. Kesätyöntekijä vastasi uuden sisällön tuotannosta someen. Lisäksi hän teki videoita, kartutti kuvapankkia ja uudisti yhdistyksen www-sivujen ilmettä.

Hanke oli Boostia toimintaan 2 -teemahankkeen alahanke.

Nuorten kesätyöprojekti

Hankkeen toteuttaja: Ilmajoen 4H-yhdistys

Hankkeen tavoitteena oli kehittää metsä- ja luontoteemaan liittyvää kerhotoimintaa, joiden tarkoituksena on ehkäistä lasten vieraantumista luonnosta sekä opetella erilaisia metsätaitoja.

Hankkeessa suunniteltiin ”Metsäsalapoliisit” ja ”Selviytyjät” toimintamuodot. Selviytyjiin ei saatu riittävästi osallistujia, mutta Metsäsalapoliisit oli erittäin suosittu. Hankkeen puitteissa järjestettiin leiri sekä metsä- ja luontoaiheista askartelua erilaisissa tapahtumissa. Kerhoissa ja leireillä oli yhteensä 88 osallistujaa. Lisäksi suunniteltiin perheille suunnattuja laavusunnuntaita, mutta niihin ei saatu riittävästi
osallistujia. Tavoitteena on jatkaa kerhojen järjestämistä ensi kesänä. Hanketyöntekijä teki yhdistykselle Instagram-tilin, joka on jatkanut elämäänsä syksyn alkaessa. 

Hankkeessa kehitettiin kertaluontoista päiväleiritoimintaa, joka ei vaadi osallistujalta monen kokoontumiskerran sitoutumista. Työntekijäksi palkattu nuori suunnitteli, markkinoi ja järjesti yhteensä 21 päiväleiritapahtumaa eri puolilla Ilmajokea.

 • Nuorten kesätyöprojekti oli Boostia toimintaan -teemahankkeen alahanke.
 • Päiväleiritoiminta oli BTgoesART -teemahankkeen alahanke.

Sähköisen tulospalvelun käyttöönotto

Hankkeen toteuttaja: Rasti-Jussit ry

Hankkeen tavoitteena oli madaltaa kynnystä järjestää erilaisia suunnistustapahtumia ottamalla käyttöön sähköinen tulospalvelu, jonka avulla seuran henkilöt voisivat omatoimisesti hoitaa tulosten käsittelyn. 

Kaksi kesätyöntekijää toteutti ohjelmiston käyttöönoton: ohjelmointi, parametrien luonti, koekäyttö, tulospalvelun tuottaminen ja samalla seuran väen koulutus, käyttöohjeiden kirjoittaminen sekä rekisterin teko. Rastilippu palvelun käyttöönotto onnistui, ja yhdistyksellä on nyt uusi tapa tuottaa iltarastien tuloksia online-palveluna. Kirjalliset ohjeet palvelevat myös tulevina vuosina. Kesätyöntekijöiden laatimalla sapluunalla on myöhemmin tuotettu onnistuneesti harjoitusten, iltarastien ja kilpailujen tulospalvelua.

Hanke oli Boostia toimintaan 2 -teemahankkeen alahanke.

Pod- ja vodcast 

Hankkeen toteuttaja: Rytmi-instituutin kannattajayhdistys ry

Hankkeessa palkattiin kaksi nuorta kehittämään yhdistykselle uutta pod- ja vodcast toimintaa, jota Rytmi-instituutti voisi riippumattoman musiikkialan toimijan roolissa jatkossakin toteuttaa.

Kesätyöntekijät suunnittelivat ja toteuttivat kahdeksan musiikkiaiheista ”kovettua viisautta” -jaksoa ja suunnittelivat jaksojen julkaisut ja markkinoinnin. Podcastit tuovat esille Etelä-Pohjanmaan alueen tapahtumajärjestelyjä, artisteja sekä Rytmi-instituutin kouluttajia ja hallituksen jäseniä. Yhdistykselle projekti tarjosi tietoa siitä, miten nuoret käyttävät mediaa ja minkälaiset jutut ja aiheet heitä siellä kiinnostavat. Työntekijän näkökulmasta projekti tarjosi mahdollisuuden näkyvästi vaikuttaa yhdistyksen toimintaan ja siihen, millaista sisältöä sen kautta julkaistaan.

Hanke oli Boostia toimintaan 2 -teemahankkeen alahanke.

Pelintekokerho 

Hankkeen toteuttaja: Sepeli ry

Palkattavien nuorten tehtävänä oli pelikerhon käynnistäminen, koulutusten ja vierailuluentojen, työpajojen sekä Ludum Dare -kilpailun Seinäjoen osatapahtuman järjestäminen. Lisäksi hankkeen aikana tavoitteena oli kehittää yhdistyksen toimintaa tulevia toimintakausia varten.

Pelinkehityskerhon tapaamisia järjestettiin kesän aikana yhteensä 21 kertaa. Ludum Dare -kilpailun sijaan järjestettiin kaksi kevyttä kilpailutapahtumaa eli pelijamia. Jameissa valmistuneita tai niistä alkunsa saaneita pelejä on yhteensä 10 kpl. Järjestettyyn toimintaan osallistui yhteensä 37 eri henkilöä, joista 25 oli alle 25-vuotiaita. Yhteensä osallistumistapahtumia oli 169 kpl. Työntekijöiden hankkeen aikana tuottamat ohjeistukset tietokoneohjelmien käyttöön tulevat palvelemaan yhdistystä myös tulevaisuudessa. Laaditut opetusmateriaalit ovat yhdistyksen kotisivuilla itseopiskelua varten. Tiedot taidoista ja työkaluista, joita hankkeen toteuttaminen työntekijöiltä vaatii, tarkentuivat seuraavaa rekrytointia varten. Harrastustoiminnan verkostot virkistyivät ja verkostojen muodostaminen ja ylläpito tulee olemaan yhdistyksen kehittämistarve myös tulevaisuudessa.

Hanke oli Boostia toimintaan -teemahankkeen alahanke.

Yhteisiä toimintamuotoja kylälle

Hankkeen toteuttaja: Ilmajoen Rengon kyläseura

Hankkeessa pyrittiin ideoimaan kylälle uusia yhteisiä toimintamuotoja.

Tuloksena syntyi koko perhettä liikuttava tapahtumakonsepti, jota pystytään toteuttamaan tulevinakin vuosina. Lisähaastetta toivat koronarajoitukset, ja koko kylän tapahtuman toteutustavaksi tuli tarinallinen tehtäväpolku. Hankevastaavaksi oli palkattu nuori ja ostopalveluna hankittiin käsikirjoitus sekä näyttelijätyötä.

Hanke oli BTgoesART-teemahankkeen alahanke.

Jaakko Ilkan leikkipuiston tarinallistaminen 

Hankkeen toteuttaja: Ilmajoen Yrittäjät ry

Hankkeessa toteutettiin Ilmajoen Jaakko Ilkan leikkipuiston tarinallistaminen. Leikkipuistossa pääsee tutustumaan Jaakko Ilkan historiaan sekä aikakauteen. 

Lasten ideoita kerättiin ”unelmien leikkipuisto”-piirustustehtävän avulla. Puistoon toteutettuja taiteellisia yksityiskohtia ovat Jaakko-patsas, Jaakon jalanjäljissä tarinapolku ja pohjalaistalo laatoitus. Hankkeessa toteutui pysyvä ja näkyvä virkistys kyläkuvassa.

Hanke oli BTgoesART-teemahankkeen alahanke.

Tarinoita rautateiltä

Hankkeen toteuttaja: Kulttuuriyhdistys KoHo ry

Hankkeessa kaksi yhteisötaitelijaa keräsi, litteroi ja editoi rautatieaiheisia tarinoita Seinäjoelta. 

Hanke oli BTgoesART-teemahankkeen alahanke.

Jaakko Ilkan leikkipuiston tarinallistaminen 

Hankkeen toteuttaja: Ilmajoen Yrittäjät ry

Hankkeessa toteutettiin Ilmajoen Jaakko Ilkan leikkipuiston tarinallistaminen. Leikkipuistossa pääsee tutustumaan Jaakko Ilkan historiaan sekä aikakauteen. 

Lasten ideoita kerättiin ”unelmien leikkipuisto”-piirustustehtävän avulla. Puistoon toteutettuja taiteellisia yksityiskohtia ovat Jaakko-patsas, Jaakon jalanjäljissä tarinapolku ja pohjalaistalo laatoitus. Hankkeessa toteutui pysyvä ja näkyvä virkistys kyläkuvassa.

Hanke oli BTgoesART-teemahankkeen alahanke.

Mural goes rural

Hankkeen toteuttaja: Kyläseura Kaanaa ry

Hankkeen päätavoitteena oli osallistaa erityisesti lapsia ja nuoria kehittämään ja parantamaan elinympäristöään taiteen avulla. Siinä onnistuttiin hyvin – noin 100 lasta ja nuorta antoivat panoksensa muraalin työstämiseen.

Hanke oli BTgoesART-teemahankkeen alahanke.

Yhteisöjen uutisia