Liiveri

Seinäjoki Ilmajoki Jalasjärvi

Alapää (Isokylä)

Etusivu / Kylät / Kyläesittelyt / Alapää (Isokylä)

Alapää (Isokylä)

Ylistaron Alapää on Seinäjoen kaupungin läntisin asuinalue. Asuinaluetta halkoo Vaasasta Jyväskylään kulkeva Sininen tie, Vaasa-Seinäjoki-rautatie, Kyrönjoki sekä joen molemmin puolin kulkevat idylliset rantatiet. Eteläpuoleinen rantatie on historiallinen maisematie, joka kuuluu Sodan ja Rauhantien historiamatkailureittiin. Kyrönjoen melontareitille kuuluva Pelmaankoski ja sen yksi taukokohde Pelmaansaaren kota sijaitsevat alueellamme. Kyrönjoen yli kulkeva kaunis Heikkolan riippusilta on kunnostettu kevyen liikenteen käyttöön. Mitä tietä tahansa kulkeekaan, voi ihastella perinteen mukaan entisöityjä pohjalaistaloja ja laajoja peltolakeuksia. Elämisen avaruus on käsin kosketeltavissa. Asukkaita on lähes 500.


Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Kylän yhteisessä käytössä on Ylistaron Alapään Nuorisoseurantalo, sen pihaympäristössä oleva laavu, laituri, beach volley -kenttä ja leikkikenttä, kiipeilytelineet ja talvisin valaistu kaukalo. Pururata sijaitsee Sinisen tien varressa Kotivuorella. Alapään alueella sijaitsevat myös Ylistaron Alapään Metsästysseuran ampumarata ja metsästysmaja Turvapirtti. Orisbergin tekojärven rannalla on kaupungin liikuntatoimen ylläpitämä kotarakennus ja soutuvene. Kylällä on Mäki-Pohdon hevosurheilukeskus ja sen välittömässä läheisyydessä 4H:n kotieläin- ja leikkipuisto, hevostyökonemuseo sekä maastokartingrata. Kylässä on kyläyhdistyksen ja nuorisoseuran lisäksi myös maamiesseuran ja maaseutunaisten ja puolueiden toimintaa.


Kylän tapahtumia

Kylässä järjestetään huhtikuun lopussa Suomen parhaimmaksi maaseutumaratoniksi rankattu Kyrönjoki Maraton. Lisätietoja maratonista voi lukea täältä: www.kyronjokimaraton.com. Lisäksi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) kenttäpäivät pidetään alueellamme. Ylistaron Alapään Nuorisoseuran ohjatut terveysliikuntaryhmät ovat kaikenikäisten suosiossa ympäri vuoden. Liikuntaryhmien ohjelmat löydät myös Facebookista.


Rakennuspaikkoja

Tiedustele reilusti yksityisten tontteja ja taloja. Uudet asukkaat ovat lämpimästi tervetulleita.


Kylän vahvuudet

Kylän vahvuudet ovat asumisen avaruus, ympäristön kauneus, yrittäjyys, hyvät liikenneyhteydet sekä monipuoliset liikunta-, ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet.


Tärkeimmät kehittämiskohteet

Alapään nuorisoseurantalon kunnossa pitäminen ja käytettävyyden lisääminen sekä toiminnan kehittäminen.


Ylistaron Alapään Nuorisoseura ry

pj. Esa Vedenjuoksu, puh. 0400 660 921
ylistaron.alapaan.ns@gmail.com

Kylältä löytyy myös juhlataloja

Suunnitteletko juhlien tai tilaisuuden järjestämistä kylällä? Tutustu kylän vuokrattavissa oleviin juhlataloihin.

Kylältä löytyy myös juhlataloja

Suunnitteletko juhlien tai tilaisuuden järjestämistä kylällä? Tutustu kylän vuokrattavissa oleviin juhlataloihin.