Liiveri

Seinäjoki Ilmajoki Jalasjärvi

Ämmälänkylä

Etusivu / Kylät / Kyläesittelyt / Ämmälänkylä

Ämmälänkylä

Idyllinen kylä mielenkiintoisella nimellä sijaitsee 15 kilometrin päässä Seinäjoen keskustasta. Kylässä on noin 150 asukasta ja 50 taloa. Asuminen on väljää ja lapsilla on turvallinen kasvuympäristö. Kylän asukkailla on yritystoimintaa hyvinvointipalveluista maaseutuyrittäjyyteen ja kaikkea siltä väliltä. Asutuksen keskellä kulkeva ”serpentiinitie” on päällystetty ja onkin nykyisin maisemareittinä pyöräilijöiden suosima.


Palvelut ja toiminta

Reittiliikenne toimii kylällä avoimena joukkoliikenteenä palvellen erityisesti koulukuljetuksia. Seinäjoen kaupungin palveluliikenteen (Pali) palvelut tilataan erikseen. Ämmälän kyläseura vuokraa omistamaansa ruoka- ja kahvikalustoa, vuokrattavissa on myös soppatykki. Talviliikunnasta ja luonnosta pääsee nauttimaan mm. kyläläisten toimesta tehdyillä laduilla.

Kylällä on runsaasti kävely- ja pyöräilyreittejä monipuolisessa maastossa. Ämmälän kyläseuran vuosikokousten yhteydessä järjestetään usein esimerkiksi liikuntapäiviä grillikodalla. Vuosittain pyritään järjestämään myös kylän yhteinen kesäretki sekä erilaisia teemailtoja. Lähes 100-vuotinen perinteikäs puurojuhla kyläläisille järjestetään joulun alla.


Kylän vahvuudet

Ämmälänkylä on hyvä ja rento paikka asua. Lenkkipolut ja luonnonrauha ovat kylän vahvuuksia hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Kylä on sopivan etäällä kaupungin keskustasta, kuitenkin vain noin vartin ajomatkan päässä palveluista. Vaikka asuminen kylässä on väljää, asukkaat ovat tuttuja keskenään. Yhteisöllisyys ja toisista välittäminen on luontevaa. Kylältä kuljetaan töissä ja koulussa sekä toimitaan yrittäjinä työllistäen ja palvellen koko Suomea. Päällystetyn tien myötä rakentaminen on lisääntynyt ja asumisviihtyvyys on parantunut. Voit kysellä tonttitarjonnasta kyläseuralta.


Tiesitkö tämän Ämmälänkylästä?

Kylän nimi juontaa juurensa Isonvihan ajalta 1700-luvun alusta, jolloin lapset ja naiset tuotiin sotaa pakoon ja turvaan kauas takamaille. Varsinainen asutus on Ämmälänkylään tullut vasta noin 1830-luvulla.

Kylän läpi kiemurtelee Pajuluoma, joka on perattu ja kunnostettu vuosina 2013–2015. Pajuluoman kunnostuksen lähtökohtana oli viljelypeltojen kuivatus, mutta luoman kunnostus palvelee merkittävästi myös muuta maankäyttöä ja asumista.

Kylä on noin 65 metriä kaupungin keskustaa korkeammalla eli Lakeuden Ristin tornin kanssa samalla korkeudella.

Kylässä on aina ollut kotijuuston tekemisen taito ja juustoa on vietykin aina Presidentinlinnasta Ruotsin hoviin ja Kairon suurlähetystöön saakka.

Ämmälänkylästä lisää Seinäjoen kaupungin Youtube-kanavalla: Kyläkuulumisia Ämmälänkylästä – YouTube 


Päivitetty 6.4.2023

Ämmälä-Seura ry

pj. Maarit Vinni, puh. 044 2716849
maarit@loistovoimavarapalvelut.fi