Liiveri

Seinäjoki Ilmajoki Jalasjärvi

Huissinkylä

Etusivu / Kylät / Kyläesittelyt / Huissinkylä

Huissinkylä

Huissinkylä sijaitsee Ilmajoen kunnan länsiosassa. Vaasaan on ajomatkaa alle tunti, Laihialle puolikas, Seinäjoelle runsas vartti ja Kurikkaan vartti.

Lähikylinä toimivat Noppa, Koskenkorva ja Luoma tekevät tiiviimpää yhteistyötä. Etelä-pohjoissuuntainen valaistu valtatie kolmonen sekä kevyen liikenteen väylä halkaisevat kylää, kuten myös viereinen Nahkaluoma. Kesällä voi pyöräillä vaikka naapurikylään Kalajaisjärven hiekkarannalle tai suojellun Visaharjun yli aina Orisbergin järvelle asti. Talvella, jos lunta riittää, voi moottorikelkailla merkittyjä reittejä pitkin. Tervahaminan paikkeilla kääntyy tie ampumaradalle ja Havin metsäautotieltä pääsee crossiradalle. Metsässä voi myös patikoida, metsästää tai keräillä kesän ja syksyn satoa. Voimistelu- ja urheiluseura Huissin Kisailijat ry:n omistamassa urheilutalo Kylvölässä harrastetaan monenlaista liikuntaa sählystä tansseihin. Paikalla pidetään myös useita kesähäitä.

 

Palvelut

Noin 600 asukkaan aurinkoisen ja tilavan kylän laidalla sijaitsee Ilomäen koulu. Kylässä on perhepäivähoitajia. Lasten leikkipaikat löytyvät koululta sekä urheilutalon pihasta. Nuoria ratsastajia näkyy usein hiljaisimmilla sorateillä. Kauppa-auto kulkee säännöllisesti. Lähin kauppaliike on Koskenkorvalla 5 minuutin ajomatkan päässä. Kylällä on myös kiinteät laajakaistayhteydet.

 

Tapahtumat, yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Voimistelu- ja urheiluseura Huissin Kisailijat ry:n omistamassa urheilutalossa harrastetaan monenlaista liikuntaa sählystä tansseihin. Vuosittaista kuntojaoston kirkkopyöräilyn (2×17 km) perinnettä ylläpitää nyt kyläyhdistys. Kylässä asuneet ja asuvat sekä tutut kutsutaan pyöräilyyn lehti-ilmoituksella heinäkuun alussa. Kuusijuhla pidetään ennen joulua. Seura tarjoaa tiloja kokouksiin, syntymäpäiväjuhliin ja häiden viettoon. Lauluiltoja on järjestetty useana heinäkuuna Koivuluoman Torpalla.

 

Rakennuspaikkoja

Pohjavesialueen lähistö alkaa olla viemäröity. Kunta on kaavoittanut isoja ja edullisia palstoja tonteiksi Koskenristin keskeiseltä alueelta. Niitä voi tiedustella suoraan Ilmajoen kunnasta. Yksityisiä taloja ja tontteja puolestaan voi kysyä Matti Koivuluomalta p. 050 5997407.

 

Alueella toimivat yhdistykset

Huissin kyläyhdistys, Huissin maamiesseura ry, Huissin maaseutunaiset ry ja Raittiusyhdistys Kevään Toivo ry.

 

Kylän vahvuudet ja mahdollisuudet

Vahvuuksina koetaan hyvät liikenneyhteydet, koulutus, maatalous- ja muu yrittäjyys, ammattitaito ja vilkkaasti toimiva kylätalo. Koskenkorvan teollisuuskeskittymä tarvitsee viljaa raaka-aineeksi jatkossakin. Metsän merkitys on vahvistumassa.

 

Erityispiirteet

Siistit ja viljavat lakeusmaisemat sekä uudisrakennukset rakennusperintöä unohtamatta, pistävät ohikulkijan ihailemaan kylän ilmettä. Maa- ja metsätalous työllistävät yllättävän useita toimijoita myös maatilojen ulkopuolella.

 

Tärkeimmät kehittämiskohteet

Kylän kun kylän toiminnoissa löytyy aina hieman kehitettävää julkikuvan, energiansäästön, omavaraisuuden ja tehokkuuden saroilla. Asukkaiden koulutusta ja hyviä harrastuksia pitää kannustaa terveyttä unohtamatta.

 

Päivitetty 5.12.2018

Huissin Kyläyhdistys ry

pj. Timo Kallio, puh. 050 364 2568
huissinkylayhdistys@gmail.com

Kylältä löytyy myös juhlatalo

Suunnitteletko juhlien tai tilaisuuden järjestämistä kylällä? Tutustu vuokrattavissa olevaan kylän juhlataloon.