Liiveri

Seinäjoki Ilmajoki Jalasjärvi

Kihniänkylä

Etusivu / Kylät / Kyläesittelyt / Kihniänkylä

Kihniänkylä

Kihniänkylä on maaseutumainen noin 400 asukkaan kyläyhteisö, jossa on hyvin hoidetut talot sekä maanviljelys- ja karjanhoitotilat. Uusia taloja on viime vuosina rakennettu runsaasti. Kylään rakentaville annetaan talkooapua. Kylässä on kaksi vanhaa myllyä, joista Kalakosken Mylly on vielä käyttökuntoinen. Kylän helmi on kuitenkin puhdasvetinen Kihniänjoki, jonka rantojen siistiminen on viime vuosina ollut ajankohtaista.  Kylän reunamilla kulkee myös luontopolku, joka liittyy osana Peräseinäjoen alueen luontopolkuverkostoon.


Palvelut

Seinäjoen kaupungin palvelujen keskittämisen myötä myös kylämme palvelut ovat siirtyneet monissa tapauksissa joko Peräseinäjoen kirkonkylälle tai Seinäjoelle. Kyläkoulu lakkautettiin keväällä 2016. Kyläkauppa toimii edelleen samoin kaksi maatilamatkailuyritystä, maanrakennus- ja rakennusalanyrittäjiä sekä metsäkoneyrittäjä. Vanhuksien hoiva-, ruoka- ja kuljetuspalveluista vastaa Seinäjoen kaupungin sosiaalitoimi. Vanhustenkotiyhdistyksen rivitalot ovat siirtyneet Toivon Kylä ry:lle, joka vuokraa asuntoja edelleen.


Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Kylän kokoontumis-, juhla- ja liikuntatila on Kihniänkylän nuorisoseuran talo Sampola, jossa on erikseen vuokrattavissa maa- ja kotitalousnaisten omistama 200 hengen pitokalusto. Kylän vaihtelevat maastot mahdollistavat luonnossa liikkumisen ja rauhoittumisen. Entiseltä Kihniän koulululta, nykyiseltä huutokauppakamarilta lähtee 5 kilometrin valaistu kuntorata, joka on kesäisin lenkkeilijöiden ja talvisin hiihtäjien käytössä. Kuntoradan varrella on tilava kota levähtämiseen, rauhoittumiseen ja pienimuotoiseen kokoontumiseen. Kota on avoinna kaikkien liikkujien käyttöön eikä varauksia tarvitse tehdä. Kansalaisopisto järjestää jumppaa ja kudontapiirin. Nuorisoseuran toiminta on aktiivista. Seuran toimitalossa järjestetään nuorten ja aikuisten liikuntapiirejä viikoittain. Maamiesseuralla on kaksi kuivaaja ja konevuokraustoimintaa.


Alueella toimivat yhdistykset

Kihniänkylän Kyläyhdistys, Kihniänkylän Nuorisoseura, Maamiesseura ja Maa- ja kotitalousnaiset.


Kylän tapahtumia

Sampolassa järjestetään kevät- ja syyspäivälliset, pääsiäisvalkiat, yhteisiä liikuntatapahtumia, erilaisia muita aktiviteetteja sekä joulun alla kylän puurojuhla.


Rakennuspaikkoja

Kylässä on vapaita rakennuspaikkoja ja niitä myös etsitään yhdessä tarvitseville. Tyhjät talot ovat menneet kaupan, osa niistä on lomakäytössä.


Kylän vahvuudet ja mahdollisuudet

Kylän vahvuudet ovat talkoohenki, avuliaisuus sekä aktiivinen yhdistystoiminta. Kaunis luonto, jota elävöittävät kylän läpi virtaava Kihniänjoki ja Hiironkallion komeat maastot ja historia, antaa kylälle sen omaleimaisuuden ja pohjan ponnistella kylän kehittämiseksi edelleen. Kylällä etsitään ja kehitetään uusia aktiviteetteja ja pysytään ajassa mukana.


Erityispiirteet

Kylän asutus on muodostunut nauhamaiseksi jokivartta myötäillen. Komeat pohjalaistalot ja hyvin hoidetut pihat toivottavat vieraat tervetulleiksi. Satavuotias Nuorisoseura yhteistyössä kylän asukkaiden ja kylän muiden yhdistyksien kanssa on aktiivisesti kunnostanut ja ylläpitänyt toimitaloaan ja sen ympäristöä, joka sijaitsee Kihniänjoen rannalla ja on koko kylän katseenvangitsija. Lähiaikoina alkaa Sampolan rantaan nousta kyläläisten ja vierailijoiden käyttöön sauna ja kunnostettu uimaranta.

Hiironkallion komeat maastovaihtelut vievät siellä liikkujan aivan Lapin tunnelmiin. Kylässä on runsaasti musiikin ja kädentaitojen harrastajia. Kylästä on myös koottu 350-sivuinen kylähistoria Laillansa sitä jokahinen kirnuaa.


Hyvät puolet yritystoiminnan kannalta

Kylän läpi kulkee vilkkaasti liikennöity maantie. Peräseinäjoen kirkonkylälle on matkaa n. 10 km ja kaupungin keskustaan n. 35 km. Kylältä löytyy tontteja yritystarpeisiin.


Tärkeimmät kehittämisen kohteet

Kihniänkylän kylänkehittämishanke on saatu valmiiksi. Jokirantoja on perattu. Kylän luontoa pyritään kaikin tavoin suojelemaan. Peruspalveluja tuotetaan yhteistyössä kaupungin toimialojen kanssa. Kihniänkylä on entisen Peräseinäjoen kunnan vanhin kylä, siksi sen historian ja erityislaatuisuuden tietoisuutta pidetään yllä ja elinympäristön viihtyisyyttä pyritään kaikin tavoin lisäämään.


Vältettävät uhat

Kylän asukkaiden usko oman kylän kehittämiseen on tärkeää. Nuorten ja nuorten perheiden kylässä viihtymiseen on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota kaikilla sektoreilla. Sekä kylän ulkoisia että sisäisiä uhkia pyritään torjumaan.


Päivitetty 19.10.2017

Kihniänkylän Nuorisoseura ry

pj. Pertti Saarinen, puh. 050 528 7101
pertti.saarinen@netikka.fi

Kylältä löytyy myös juhlatalo

Suunnitteletko juhlien tai tilaisuuden järjestämistä kylällä? Tutustu vuokrattavissa olevaan kylän juhlataloon.