Liiveri

Seinäjoki Ilmajoki Jalasjärvi

Koskenkorva

Etusivu / Kylät / Kyläesittelyt / Koskenkorva

Koskenkorva

Koskenkorva sijaitsee valtatie 3:n ja kantatie 67:n välissä, Kyrönjoen varressa. Kylässä on asukkaita noin 2 200. Maasto on maaseutumaista peltoaukeaa, jonka näkyvimmät maamerkit ovat Santavuori ja Anoran (ent. Altian) tehtaat. Tehtaan naapurina sijaitsee Koskenkorvan rautatieasema, joka on poistettu rataliikenteen käytöstä ja on nykyään yksityisessä omistuksessa. Koskenkorva on saanut nimensä vuonna 1911 perustetun rautatieaseman mukaan, joka puolestaan nimettiin paikallisen talon mukaan. Santavuoren suunnassa Koskenkorvaa rajaa Kurikan kaupunki. Muut aluetta rajaavat kylät ovat Nopankylä, Huissi, Luoma ja Peurala. Asutus on pääosin omakotitaloja, mutta Koskenkorvalla on myös rivitalo- ja kerrostaloasutusta.


Palvelut

Koskenkorvalla on hyvät peruspalvelut. Molemmin puolin jokea ovat toiminnassa alakoulut (Koskenkorvan koulu ja Västilän koulu). Kylältä löytyy päiväkoti, apteekki, kauppa, pankkiautomaatti, grilli, pizzeria, matkahuollon palvelut, huoltoasema (lounas + scanburger grilli), sekä parturikampaamoja. Myös oma VPK toimii kylässä. Yritystoiminta on monipuolista, pienyrittäjyydestä suuryrityksiin. Keskustan palvelut ovat keskittyneet pääosin joen läntiselle puolelle.


Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Koskenkorvan koulun yhteydessä on Auseeraussali, monitoimisali, jossa on hyvä välineistö. Myös Västilän koulun liikuntasali ja urheilukenttä ovat ahkerassa käytössä. Urheilutalo Honkalanmäellä mahdollistaa monipuolisen toiminnan eritasoisille ryhmille. Koskenkorvalla on yksi Suomen parhaista pesäpallokentistä, jossa kesällä saadaan seurata Superpesistä sekä nykyaikainen urheilukenttä. Kyrönjoen varrella on Kyläseuran ylläpitämä Laidunalueen ulkoilualue, jossa on mm. saunallinen kylätupa, grillikota, uimaranta, laituri, pukukopit, veneenlaskupaikka, matonpesupaikka, esteetön wc, varasto. Konnanmontulla on yleinen uimaranta ja Santavuorella hyvät ulkoilureitit ja näkötorni. Kylällä on myös nuorisotilat sekä oma seurakuntatalo, jossa on monenlaista toimintaa. Kylässä on monipuoliset harrastusmahdollisuudet; esimerkiksi pesäpalloa, partiota, parkouria ja sirkusta, joogaa, jumppaa eri ikäisille, kuntosalia, yleisurheilua, VPK toimintaa, 4H-kerhotoimintaa, bingoa ja avoimia saunailtoja.


Rakennuspaikkoja

Molemmin puolin jokea on kunnan tonttitarjontaa.


Alueella toimivat yhdistykset

Kylässä toimii useita yhdistyksiä, mm. Koskenkorvan Urheilijat, Koskenkorvan Kisattaret, Koskenkorvan Maaseutunaiset, Koskenkorvan VPK, Koskenkorvan Maamiesseura, Koskenkorvan kyläseura, Koskenkorvan Moottoripyöräilijät, diakoniapiirit ja koulujen vanhempainyhdistykset.


Kylän yrityksiä ja matkailukohteita

Kylästä löytyy monipuolista yritystoimintaa, tunnettuja yrityksiä ovat mm. Anora Oyj, A-rehu Oy, Kannoston Konepaja Oy, Jari Mäki Oy, Ilmajoen Sähkökoje Oy. Kiinnostavia matkailukohteita ovat mm. Koskenkorvan Tehdasmuseo/Koskenkorvan Trahteeri, Lasiateljee Minna Tuohisto-Kokko, Nuijamiesten muistomerkki ja Jaakko Ilkan muistomerkki.


Päivitetty 4.4.2023

Koskenkorva-Seura ry (Koskenkorvan kyläseura)

pj. Tuija Takamäki
koskenkorvankylaseura@gmail.com

Kylältä löytyy myös juhlatalo

Suunnitteletko juhlien tai tilaisuuden järjestämistä kylällä? Tutustu vuokrattavissa olevaan kylän juhlataloon.