Liiveri

Seinäjoki Ilmajoki Jalasjärvi

Nurmon Kirkonkylä

Etusivu / Kylät / Kyläesittelyt / Nurmon Kirkonkylä

Nurmon Kirkonkylä

Nurmon kirkonkylä sijaitsee kymmenen kilometrin päässä Seinäjoen keskustasta. Vaikka Nurmon keskusta on jäänyt vauhdikkaasti kasvaneen Hyllykallion liikekeskuksen varjoon, on Nurmon kirkonkylä vireä ja viihtyisä paikka elää ja asua. Kirkonkylässä toimii tuhannen oppilaan koulukeskus lukioineen, Nurmo-halli, Nurmo-talo, seurakuntatalo ja paloasema. Nurmo-talon takaa löytyy valtakunnallinen, suomalaisen painiurheilun kunniaksi pystytetty painijapatsas. Seurakuntatalon takana on Äyräpään taistelun muistomerkki.

Keskustasta kahden kilometrin päässä sijaitsee Nurmoo-Seuran kotiseutumuseo. Se on yli 200-vuotias talonpoikaistalo aittoineen, lutteineen, kytökämppineen ja pajoineen. Museo on erikoistunut valuteollisuuden, körttiläisyyden, painijamestareiden sekä Äyräpään taistelun 5.3.1940 esittelyyn. Alueella sijaitsevat myös vanhainkoti Kuusenlahti sekä Onnelan pienryhmäkoti.

Nurmon kirkonmäki lähellä Nurmonjoen rantaa sijaitsee 1870-luvulla rakennetun Oulun radan vaikutuksesta syntyneestä asemankylästä katsottuna hieman sivussa. Matkaa keskustaan on pari kilometriä. Vuonna 1779 valmistuneessa kirkossa on 650 istumapaikkaa.


Palvelut ja tapahtumat

Nurmon keskustassa on kirjasto, terveyspalvelukeskus, nuorisotila ja apteekki. Keskustasta löytyy myös liikekeskus, jossa toimii ruokakauppa, R-kioski, kukkakauppa ja autokorjaamo. Nurmo-talossa on kaupungin palvelupiste. Nurmo-talon tiloissa on mahdollisuus järjestää kokouksia ja tapahtumia.

Nurmo-hallista löytyy kuntosali, sulkapallokenttä, juoksurata, lyöntipaikat, ampumarata, painisali, kahvila- ja kokoustilat sekä katsomotilat noin 1 000 henkilölle. Hallissa järjestetään runsaasti tapahtumia ja se toimii vuosittain järjestettävän Lakeus-maratonin keskipisteenä.


Nurmon alueella toimivia yhdistyksiä

Nurmoo-Seura, Nurmon MLL, Nurmon VPK, MTK Nurmo, Nurmon maaseutunuoret, LC Nurmo, Nurmon Jymy, Seinäjoen Seudun Urheilijat, Lakeudun 4H, Valkeavuoren Urasiskot ja Veljet, Kurjennevan metsästysseura, Nurmon Eläkeliitto, Nurmon Eläkkeensaajat, Nurmon Kansalliset Seniorit, Nurmon Sotaveteraanit, Nurmon Rintamaveteraanit, Nurmon Sotainvalidit ja puoluejärjestöt.


Asuminen

Keskustan ympärillä on kolme isoa asuinaluetta: Tepon, Louon ja Koliinin asuntoalueet. Tällä hetkellä rakentaminen keskittyy pääasiassa Kertunlaakson suuntaan, mutta uusia asuntoalueita on tulossa myös Nurmon keskustan tuntumaan Latikan alueelle ja Mäenkylään.


Vahvuudet ja haasteet

Nurmon kirkonkylästä pääsee suoraan Paukanevalle, joka on 600 hehtaarin keidassuo. Suon luontoreitistön pituus on seitsemän kilometriä, josta pitkospuureittiä on 5,5 kilometriä. Opastetun reitin varrelta löytyy muun muassa lintutorni, laavu ja nuotiopaikka. Paukanevan toiselta laidalta Seinäjoki-Vaasa pohjoisen ohikulkutien levähdyspaikalta lähtee esteetön 600 metriä pitkä lähiliikuntareitti.

Nurmon joki antaa elävyyttä keskustalle ja tarjoaa mahdollisuuksia virkistymiseen. Muun muassa Nurmoo-Seura vuokraa venettä, jolla voi tutustua seudun kauniiseen jokimaisemaan. Lisäksi joella järjestetään melontaa.

Alueella toimivat koulut ovat tärkeitä kirkonkylälle. Ne pitävät samalla huolen myös siitä, että paikallisliikenne kulkee aina Hyllykalliolle ja Seinäjoen keskustaan asti. Tärkeää on myös saada pidettyä apteekki kirkonkylällä.


Nurmoo-Seura ry

puh. 050 581 1699
nurmoo-seura@saunalahti.fi