Liiveri

Seinäjoki Ilmajoki Jalasjärvi

Pasto

Pasto

Paston kylästä on Alavudelle matkaa noin 30 kilometriä, Seinäjoelle 35 kilometriä ja Peräseinäjoen keskustaan kahdeksan kilometriä. Kylä on pieni maalaiskylä, jossa on vajaat 40 taloutta, asukkaita noin 110 henkilöä. Kylässä on myös vapaa-ajan asuntoina käytettäviä taloja kymmenkunta. Aiemmin kylällä oli viitisentoista karja- tai lypsytilaa. Nykyisin määrä on puolittunut. Hevosharrastus on kylällä lisääntynyt, noin kymmenellä tilalla on hevosia.

Kylämaisemaa värittävät laajat peltoaukeamat, mäet, kummut, kuusikkoalueet ja pienehköt suoalueet. Kylän läpi virtavat Ahvenjoki ja Lehmijoki. Ahvenjoki saa alkunsa Alavuden puolelta Jääskänjärvestä. Joessa on vesipiirin rakentama koskipaikka sillasta noin 150 metriä Ylijoen tien alkupäässä. Joet yhtyvät Nurmonjoeksi niin sanotun Mylly-Paston luona Larvalan tilan kohdalla virraten yhtenä jokena Ylijoen kylän läpi Nurmonjokeen ja edelleen Lapuanjoen vesistöön.

Lehmijoki alittaa tien 6942 (tie noin 14 kilometriä Peräseinäjoki- Sydänmaan asema) Postiristintien lähellä. Postiristintiestä noin kilometrin päässä Peräseinäjoen keskustaan päin on Kankaanpäänmäen tuulivoimala, joka on rakentunut alueelle vuoden 2015 aikana. Kolme 130 metrin tuulivoimalaa jauhaa sähköä valtakunnan verkkoon.


Historialliset rakenukset

Paston (entinen Kaappo Pasto) kantatila on perustettu 1888. Vanha asuintupa oli vuodelta 1797, nykyinen asuintupa vuodelta 1833, peruskorjattu myöhemmin. Talo sijaitsee Pastonmäellä  Pastontien varressa. Kankaanpään alkuperäinen sukutila on jaettu vuonna 1792.  Asuinrakennus 1870-luvulla sijaitsee Postiristintien varrella.


Palvelut

Kirkonkylään kulkee pikkubussi. Myös Seinäjoelle pääsee aamupäivän linja-autovuorolla asioille ja iltapäivällä takaisin. Niin Paston kuin Ylijoentien varren taloista ja Kalliokoskentien sekä  Postiristintien asukkaat asioivat pääosin Peräseinäjoen kirkonkylällä.


Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Paston entisessä koulussa (1925–1971) on alakerran sali ja pieni keittiö. Yläkerran vanhoissa luokissa on kansalaisopiston kudontapiiri. Kudontapiirissä voi kutoa esimerkiksi mattoja tai muita kodin tekstiilejä. Salin tiloissa pidetään sukujuhlia, kinkereitä, syntymäpäiviä, jumppaa, sählyä, koulumuistelokohtaamisia yms. tilaisuuksia.  Kylän raitilla voi lenkkeillä vaihtelevassa luonnossa omien mieltymyksien mukaan. Suosittu pyöräilyreitti on esimerkiksi kirkonkylältä Pastoon päin ja edelleen Postiristintietä Alavudentien kohtaan jatkaen joko Kalajärven pengertietä tai maantietä Kalajärven matkailukeskukseen.


Alueella toimivat yhdistykset

Paston Maa- ja kotitalousnaiset ja Pasto-Haapaluoman kylätoimikunta.


Paston Maa- ja kotitalousnaiset

pj. Tuija Hautakorpi, puh. 06 417 6347
hautakorpi@netikka.fi

Pasto-Haapaluoman kylätoimikunta

pj. Alpo Heiniluoma, puh. 040 533 6077