Liiveri

Seinäjoki Ilmajoki Jalasjärvi

Peräseinäjoen kirkonkylä

Etusivu / Kylät / Kyläesittelyt / Peräseinäjoen Kirkonkylä

Peräseinäjoen kirkonkylä

Peräseinäjoen kirkonkylä sijaitsee 30 minuutin matkan päässä Seinäjoen keskustasta. Kirkonkylä on kaunis, sen keskipisteenä on vuonna 1892 valmistunut puukirkko. Kylän raitin varrella on olympiavoittaja Ville Ritolan mukaan nimetty Ritola-halli.  Raitin varrella on myös pääosa kirkonkylän palveluista, Kylätalo Pokki sekä Terästalo eli entinen kunnatalo, jossa on esillä Suomen Siirtolaisuusmuseon näyttelyitä sekä mm. Ville Ritola -näyttely. Talossa ovat myös Siirtolaisuusmuseon toimisto- ja kokoelmatilat.

Peräseinäjoki tunnetaan Kalajärven virkistys- ja matkailualueesta, joka sijaitsee kolmen kilometrin päässä keskustasta. Kalajärveä on kehitetty ja sen karavaanarialue on valittu kolmesti Suomen parhaaksi. Kalajärven mökkikylässä on sekä yksityisiä että vuokrattavia mökkejä, erinomainen uimaranta ja 150-paikkainen ravintola. Kesällä pyörähdellään Kalajärven tanssilavalla. Kalajärvellä toimii puistogolf-rata, tenniskenttä sekä luontopolku luontorasteineen ja laavuineen. Polusta on kehitetty esteetön elämysliikuntakohde. Kalajärven ympäri kulkee 22 kilometrin pituinen pyöräilyreitti, lähistöllä on myös pidempiä vaellusreittejä, ja järvellä voi harrastaa virkistyskalastusta.

Aisamäen yli 400-paikkainen kesäteatteri toimii Kalajärven rannalla. Harrastajateatteri Peräseinäjoen Pennihäät on profiloitunut suurten kesäteatteriteosten ja kevyiden jouluhupailujen tuottamiseen. Kalajärven rannalla oleva Maailman Raitti kertoo suomalaissiirtolaisten asumisesta ja elinoloista eri puolilla maailmaa. Hakalan Amerikan talossa voi tutustua siirtolaisesineistöön ja perinteiseen eteläpohjalaistalon sisustukseen. Se on myös kylätalo. Australian sokerinleikkaajien parakki avattiin Maailman Raitille kesällä 2010 ja Matti Unkurin Siperiaan rakentama talo vuonna 2013. Kanadasta lahjoitettu Knuuttilan talo on rakenteilla ja valmistuu kevään 2018 aikana. Maailman Raitti on avoinna ympäri vuoden.


Palvelut, harrastusmahdollisuudet ja tapahtumat

Peräseinäjoella on monipuoliset palvelut, kuten koulukeskus lukioineen, monipalvelukirjasto ja terveysasema. Ritola-hallissa voi harrastaa sisäurheilulajeja, kuntosalia ja juoksua. Hallin lisäksi Koivukaaren palvelukeskuksessa voi järjestää tapahtumia. Elokuussa pidetään Peräseinäjoen markkinat. Painitapahtuma Mannin matsit on tammi-helmikuussa ja Kalajärven talvitapahtuma helmi-maaliskuussa. Siirtolaisuuteen liittyviä tapahtumia ovat mm. Siirtolaisjuhla heinäkuussa, Lännen Päivä elokuussa ja Kiitospäivä marraskuussa. Maailman Raitilla poltetaan pääsiäisvalkiaa, jonka sytyttää Rastas-Tiina Amerikassa tienaamillaan taaloilla. Kalajärvelle kokoonnutaan myös perheviikonlopun, kulttuuriviikon, lavatanssien sekä kesäteatteriesitysten merkeissä.


Asuminen

Vapaita kaupungin tontteja on kirkonkylän, Kalajärven, Kalajärven Aurinkorannan ja Koukkarin alueilta. Tarjolla on myös yksityisten tontteja ja lomatontteja. Tontinmetsästäjän pakettia voi tiedustella Etelä-Pohjanmaan Matkailusta.


Peräseinäjoen alueella toimivia yhdistyksiä

Mm. Seinäjoen Matkailuyrittäjät, Suomen Siirtolaisuusmuseon Tukiyhdistys, Peräseinäjoen Metsästysseura, Kalajärven kalastuskunta, Peräseinäjoen Riistanhoitoyhdistys, Lakeuden 4H, Peräseinäjoen Susipartio, Peräseinäjoen Vesaiset, Peräseinäjoen VPK, MLL Peräseinäjoki, Peräseinäjoen Moottorikelkkailijat, Peräseinäjoen LC, Peräseinäjoen Pennihäät, Peräseinäjoen Yrittäjät, FC-Pepsi 2002, Peräseinäjoen Toive, Molsittaret, Toivettaret, Peto-Jussit, Peräseinäjoen Vanhustenkotiyhdistys, Peräseinäjoki-seura, SF-Caravan Seinäjoen Seutu, Toivolanrannan vanhempainyhdistys.


Tärkeimmät vahvuudet

Kalajärven matkailualue, siirtolaisuuskulttuuri, luonto.


Kehittämiskohteet

Matkailu ja virkistys, siirtolaisuuskulttuurin esittely. Kylän asukkaiden yhteistoiminnan aktivoiminen.


Hyvät puolet yritystoiminnan kannalta

Tontteja ja majoituskapasiteettia löytyy sekä yrittäjien yhteistoimintaa.


Päivitetty 19.10.2017

Peräseinäjoki-Seura ry

pj. Aarre Kulmala, puh. 040 593 6588
aarre.kulmala@netikka.fi