Liiveri

Seinäjoki Ilmajoki Jalasjärvi

Peuralan kylä

Etusivu / Kylät / Kyläesittelyt / Peuralan kylä

Peuralan kylä

Peuralan kylä aukeaa Kyrönjoen molemmin puolin; peltolakeuksineen ja jokivarsineen se on osa eteläpohjalaista kansallismaisemaa. Peurala nojaa edelleen vahvasti maatalouteen, maakunnan suurimmat sikalat sijaitsevat kylää halkovalla ”sikasuoralla”. Kylällä on pääosin kaava-alueen palvelut; mm. mahdollisuus liittyä kunnan vesijohtoon ja kunnan viemäriin. Peuralasta on hyvät liikenneyhteydet myös julkisilla kulkuvälineillä sekä Seinäjoen että Kurikan suuntaan.

Kylä rajautuu toisaalta Ilmajoen keskustaajamaan Palonkylään ja toisaalta Koskenkorvaan. Sijainti on sekä etu että haitta; toisaalta kirkko ja keskustan palvelut ovat myös autottomien kyläläisten saavutettavissa, toisaalta keskustan koulut ovat niin lähellä, että omaan kyläkouluun ei enää riitä oppilaita.


Palvelut

Kylässä sijaitsee kaksi Ilmajoelle merkityksellistä koulua; monipuolinen pohjalaisten sivistäjä Etelä-Pohjanmaan opisto sekä kylän keskeiselle elinkeinolle tärkeät maatalousopetusta antavat Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Koulutuskeskus Sedun maatalouden opetusyksiköt.


Alueella toimivat yhdistykset

Vireästi toimivan Peuralan kyläseuran toimintaa on sekä konejaoston pyörittämä maatalouskoneiden että maa- ja kotitalousnaisten kahvi- ja ruoka-astiaston vuokraus.


Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Monia harrastusmahdollisuuksia pidetään kylässä yllä talkoovoimin. Pururata, Ilkan patikkareitti ja talviset ladut Lehti- ja Luomaistenkalliolla ja Kyrönjoella ilahduttavat muitakin kuin oman kylän väkeä. Talvisin kulkee paljon käytetty moottorikelkkareitti pitkin Kyrönjokea ja sen rantapeltoja. Kesäisin veneily pitkin Kyrönjokea on yhä suositumpi harrastus. Jokirannassa on useampi yhteisessä käytössä oleva laituri, joista on hyvä nousta veneeseen tai pulahtaa jokeen uimaan. Liinaniemen sillan kupeessa on laiturin lisäksi kylän yhteinen grillipaikka, jossa kyläseura on kesäisin järjestänyt mm. yhteisiä musiikkihetkiä.


Kylän tapahtumia

Pääsiäislauantaina kyläläiset kokoontuvat pääsiäisvalkialle ihmettelemään trullien touhuja ja kesäisin grillikodalle makkaranpaistoon. Maatalousoppilaitoksen ja Etelä-Pohjanmaan opiston opiskelijat järjestävät vuosittain useampia koko perheelle suunnattuja tapahtumia ja kulttuuririentoja, joihin osallistutaan laajalti myös kylän ulkopuolelta.


Kylän vahvuudet

Peurala on vireä ja rauhallinen maalaiskylä, jonka valttina on erinomainen sijainti ja hyvät liikenneyhteydet; Seinäjoelle tai Kurikkaan ennättää alle puolen tunnin. Kylällä on monipuoliset harrastusmahdollisuudet sekä ruumiillisen että henkisen kulttuurin harrastajalle.


Tärkeimmät kehittämiskohteet

Kylän halkovaa pikatietä ja sen kanssa samansuuntaisesti kulkevaa vanha kylätietä yhdistää moni rautatien ylikulku. Tavoitteena on saada tiesuunnitelmiin Peuralan alueelle tarpeellinen määrä turvallisia tienylityspaikkoja ja liittymiä. Peuralan kyläkoulun toiminta loppui keväällä 2010; hyväkuntoisen koulurakennuksen jatkokäyttö sekä esikouluna että ryhmiksenä hyödyttää nyt laajemmin kaikkia kuntalaisia.


Peuralan kyläseura ry

pj. Heikki Koskimies, puh. 040 830 2388
heikki.koskimies@gmail.com