Liiveri

Seinäjoki Ilmajoki Jalasjärvi

Röyskölänkylä

Etusivu / Kylät / Kyläesittelyt / Röyskölänkylä

Röyskölänkylä

Röyskölän kylä on elävä ja viihtyisä kylä lähellä Ilmajoen keskustaa. Hyvät yhteydet ja lähellä olevat palvelut ovat tehneet kylästä houkuttelevan asuinpaikan eri-ikäisille ihmisille, erityisesti lapsiperheille. Röyskölän kylä sijaitsee Kyrönjoen molemmin puolin. Kylän toiminta-alue kattaa lisäksi Fossilan kylän, Pirilän kylän ja osan Nikkolan kylää. Kylän pääteitä ovat Kyrönjoen molemmin puolin kulkevat Könnintie ja Nikkolantie, jotka ovat valaistuja, päällystettyjä ja kevyenliikenteenväylillä varustettuja kyläteitä. Röyskölän maiseman keskeinen asia on Kyrönjoki. Joen yli pääsee Nikkolan ja Röyskölän riippusiltoja pitkin. Maisemassa vuorottelevat niin vanhat pohjalaistalot kuin uudemmat kodit. Kylän alueelta löytyy myös asemakaavoitettua asuinaluetta, mutta suurin osa kylästä on maaseutumaista omakotiasutusta.


Palvelut

Röyskölän kylällä toimii Ala-Kuhnalan päiväkoti ja alueella on myös perhepäivähoitajia. Herralan ja Peltoniemen koulut ovat lähellä kylää. Kylä on lähellä Ilmajoen keskustaa ja siten kaikki muutkin palvelut ovat lähellä. Röyskölän kylällä on vireää yritystoimintaa, kuten kodinkoneliike, useita maanrakennusurakoitsijoita, työhyvinvointipalveluita tarjoava fysioterapiayritys, ratsastustalli ja koirakoulutustilat sekä kokous, ateria- ja yöpymismahdollisuuksia tarjoava Erkin Haussi. Kylän peruselinkeinona on vireä maatalousyrittäjyys.


Yhteiset tilat ja harrastusmahdollisuudet

Kylällä on oma laavu, jonne voi kokoontua viettämään vapaa-aikaa. Peltoniemen koulu on käytettävissä iltaisin ja viikonloppuisin harrastustoimintaan. Herralan rannassa on Omakotiyhdistyksen vuokrattava sauna- ja kokoustila. Virkistysmahdollisuuksia tarjoaa kesällä Kyrönjoki, jonne voi Herralan rannasta laskea vaikkapa veneen tai kanootin. Talvella jäällä on hiihtoladut.


Rakennuspaikkoja

Tällä hetkellä kylällä ollaan kaavoittamassa yksityisiä tontteja ja tyhjät talot myydään nopeasti. Ajankohtaisesta tilanteesta voi kysyä kunnasta.


Kylän yhdistykset

Röyskölän kyläseura, Keskikunnan Maaseutunaiset ja Omakotiyhdistyksen sauna- ja kokoustila sijaitsevat kylän alueella. Peltoniemen koululla kokoontuu 4H-kerho.


Tärkeimmät vahvuudet ja mahdollisuudet

Hyvä sijainti lähellä kuntakeskusta, Kyrönjoen virkistysmahdollisuudet. Kiinnostusta muuttaa kylälle tuntuu olevan jatkuvasti. Molempien kylän lähellä olevien koulujen tulevaisuus on turvattu ja ne ovat hyvässä kunnossa.


Erityispiirteet

Nikkolankylän, Pirilänkylän ja Fossilankylän vanhojen pohjalaistalojen tiiviisti rakennetut pihapiirit on valittu Museoviraston valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen listalle. Maurion kartanossa on taiteilija Marita Henrikssonin kotiateljee, joka on avoinna sopimuksesta (puh. 06 424 8411). Esillä on pääasiassa veistoksia.


Hyvät puolet yritystoiminnan kannalta

Kylä sijaitsee lähellä Ilmajoen keskustaa erinomaisten yhteyksien varrella. Lisäksi Seinäjoelle on vain 15 kilometriä. Kylässä on vielä tilaa rakentaa ja laajentaa yritystoimintaa.


Röyskölän kylä

royskolan.kyla@gmail.com