Liiveri

Seinäjoki Ilmajoki Jalasjärvi

Viitala

Viitala

Kylä alkaa vajaan 20 kilometrin päästä Seinäjoen keskustasta Peräseinäjoen suuntaan. Lehtimäen kylä jää pohjoispuolelle, kun noustaan rautatien ylittävälle maantiesillalle. Etelässä kylä ulottuu kirkonkylään saakka, itänaapureina ovat Ämmälänkylä ja Ylijoki. Länsirajalla ovat Ojajärven kylä sekä Kurikan kaupunki. Maasto on pääasiassa metsän reunustamaa tasaista peltomaisemaa, asutusta on tienvarrella koko kylän läpi. Joki kulkee maantien suuntaisesti noin kilometrin päässä. Kylällä asuu kaiken ikäistä väkeä ja erityisesti Riskunmäen asuntoalueella on paljon lapsiperheitä.


Palvelut

Oma koulu, kirjastoauto. Kansalaisopiston harrastepiirit. Kylällä toimii mm. ompelimo, Konehuolto Ja Korjaus, koneyrittäjiä ja -korjaajia, saha- ja höylätavarapalvelu, rakennusliikkeitä, maansiirto- ja kaivinkoneurakointia, Koiramäen tila, sähköasennusliikkeitä, broilerikasvattamo, maatalousyrittäjiä, Lakeuden tokoilijat, taksi.


Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Nuorisoseurantalo Sovintola toimii yhteisenä kokoontumispaikkana ja talo on suosittu juhlien pitopaikka.

Kyläläisten käytössä on koulun liikuntahalli, urheilukenttä, kaukalo, valaistu pururata ja hiihtolatu. Kylästä löytyy upeita lenkki- ja luontopolkuja, pururadan varrella on Käännekallion laavu ja siitä on tullut suosittu perheiden eväsretkikohde. Kylällä kokoontuu kansantanhuryhmä ja lavatanssikurssilaiset. Myös suunnistusta ja metsästystä harrastetaan kylän maastoissa.

Kylältä on tehty suunnistuskartta ja pururadan ympäristössä on kiintorastiverkosto.

http://www.netikka.net/pstry/Kiintorasti.html

 Metsästä löytyy useita pikkumökkejä, joissa voi poiketa, esimerkiksi Tieran mökki.


Rakennuspaikkoja

Riskunmäellä asuntoalueella on kaavoitettu lisää väljiä, tontteja, myös yksityisiltä voi kysellä tontteja. Asemakaavan löydät täältä.


Alueella toimivat yhdistykset

Peräseinäjoen Viitalan nuorisoseura, Alaviitalan koti- ja kouluyhdistys, Viitalan Maa- ja kotitalousnaiset, Maamiesseura, 4Hyhdistys, seurakunta ja Peräseinäjoen suunnistajien tuki.


Hyvät puolet yritystoiminnan kannalta

Väljät tontit ja hyvät liikenneyhteydet sekä läheinen sijainti Seinäjoesta (autolla 15 minuuttia).


Kylän tapahtumia

Tärkeimpiä tapahtumia ovat pääsiäisvalakia, syyspäivälliset ja ulkoilutapahtumista vaellukset ja hiihtokilpailut sekä seurakunnan, yhdistysten ja muiden tahojen järjestämiä tapahtumia kaiken ikäisille kyläläisille.


Kylän vahvuudet

Kylän vahvuuksia ovat sijainti lähellä Seinäjoen keskustaa (autolla 15 minuuttia), hyvät liikenneyhteydet, sopivan kokoinen koulu, johon on turvallinen koulutie. Väljät tontit, monipuoliset liikuntamahdollisuudet, valaistu tie ja kevyenliikenteen väylä. Kylä sopii mainiosti asunpaikaksi lapsiperheille ja luonnosta pitäville.


Erityispiirteet

Vuonna 1931 on Haasoja-Haasjärvi kuivatettu miestyövoimalla viljelysmaaksi patruuna Wasastjärnan toimeksiannosta. 1960-luvulla oja on perattu tulvasuojelun takia ja nykyisin se näyttää paikoin jylhältä kanjonilta.


Päivitetty 6.4.2023

Peräseinäjoen Viitalan nuorisoseura ry

pj. Timo Mylläri, puh. 050 516 9524
timo.myllari@sovintola.fi

Kylältä löytyy myös juhlatalo

Suunnitteletko juhlien tai tilaisuuden järjestämistä kylällä? Tutustu vuokrattavissa olevaan kylän juhlataloon.