Liiveri

Seinäjoki Ilmajoki Jalasjärvi

Ylistaron kirkonkylä

Etusivu / Kylät / Kyläesittelyt / Ylistaron Kirkonkylä

Ylistaron kirkonkylä

Ylistaron ’komiakirkko’ näkyy kauas, tulipa vieras mistä päin tahansa. Se on ensimmäinen merkki joka julistaa, että nyt ollaan Ylistaron kauniissa kirkonkylässä. Kirkonkylää halkoo Kyrönjoki, ja asutus aukeaa joen molemmin puolin nauhamaisena jonona. Kirkonsillan molemmin puolin aukeaa Kyrönjoen arvokas kulttuurimaisema. Siihen kuuluvat vanhan keskustan alue, meijeri, monitoimitalo, jonka historia liittyy vapaussodan alkuun, museonmäki ja vanha hautausmaa sankarihautoineen. Alueella on kirjojenkerääjä Matti Pohdon ja muinaisesinekerääjän Salomon Vilskmanin muistomerkit. Kirkonkosken yläpuoli on saanut arvoisensa suihkulähteen. Sillan toisella puolella on toimiva vanha Kriikun mylly kahviloineen.


Palvelut

Ylistaron kirkonkylässä palvelut ja monipuolinen kauppatarjonta ovat keskittyneet pääosin Kaukolanraitille ja sen lähistölle. Kirkonkylästä löytyy koulukeskus, lukio, eläinlääkäri, matkahuolto, kirjasto ja seurakuntatalo. Vanhusten asunnot ovat keskittyneet kirkonseudulle. Ylistaro-talolla on kaupungin palvelukeskus ja vuokrattavana mm. 60-paikkainen auditorio. Ojalan Pappilassa on monipuolista seurakunnan toimintaa lapsille, nuorille ja perheille.


Harrastustoiminta

Ylistaron kirkonkylässä on monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Perinteikäs elokuvateatteri Matin-Tupa tarjoaa elokuvaelämyksiä. 4H-Elämysmaailma sijoittuu 1900-luvun alun kartanoympäristöön ja sisältää mm. kotieläinpuiston, leikkipuiston ja grillikatokset. Mäki-Pohdon harrastuskeskuksesta löytyvät ravi- ja ratsastusharrastajille edustavat harrastuspaikat. Urheilupuistossa on mahdollisuus pelata mm. jalkapalloa, tennistä, beach volleytä, pesäpalloa sekä yleisurheilua. Kirmaus-Hallissa voi harrastaa sisäliikuntalajeja, sieltä löytyy lyöntipressu, juoksusuora, kuntonurkkaus, pituushyppypaikka sekä kahvio ja 150 hengen katsomo. Ulkoilureitit laavuineen alkavat keskustasta, jossa on myös yleinen uimaranta. Keskustan läpi kulkee Kyrönjoen melontareitti ja joen virkistyskäyttö on mahdollista monin tavoin.


Tapahtumista

Suurin on Ylistaron Joutopäivät ja sen lukuisat oheistapahtumat, kuten Multisport seikkailu-urheilukilpailu. Kirja-Matin kirjallisuustapahtuma on maaliskuussa ja Filmiä ja valoa -elokuvafestivaali syksyllä. MLL:n tenavatori on kahdesti vuodessa.


Ylistaron alueella toimivia yhdistyksiä

Ylistaron kirkonkylän asukasyhdistys, Ylistaro-seura, Ylistaron Kilpa-Veljet, Ylistaron Yrittäjät, MTK Ylistaro, Ylistaron Maa- ja kotitalousnaiset, Ylistaron Oppaat, MLL Ylistaro, Lakeuden 4H, SPR Ylistaro, Ylistaron Metsästysseura, Ylistaron Kalastusseura, MHY Etelä- Pohjanmaa, Ylistaron hevosjalostusyhdistys, Mäki-Pohdon yksityisratsastajat, Kyrönjoen KoskiHäjyt, MC River Eagles, Ylistaron Kaukolanraitin jazzkerho, Ylistaron kirkkokuoro, Ylistaron Reserviläiset, Ylistaron Reserviupseerikerho, Ylistaron Palomiehet, Soportimisti naiset, LC Ylistaro, YliKiVa, Ylistaron Vanhustentuki, Ylistaron Karjalaiset, Kirkonkylän maamiesseura, Terveys ry sekä veteraani-, puolue- ja uskonnolliset yhdistykset.


Rakennuspaikkoja

Alueella on rakentamiseen tarjolla useita vaihtoehtoisia asuinalueita, muun muassa Ritamäen alue aivan Kyrönjoen läheisyydessä. Tiedustelut kaupungilta.


Vahvuudet ja haasteet

Vahvuuksia ovat valtakunnallisesti arvokas kulttuurimaisema sekä väestöpohja, joka mahdollistaa palvelujen säilymisen. Kulttuurimaiseman säilyttäminen ja siihen soveltuva rakentaminen. Palvelujen ja vapaa-ajan toimintaan liittyvien harrastusmahdollisuuksien säilyttäminen ja parantaminen ovat alueen kiinnostavuuden takia tärkeitä.


Ylistaro-seura ry

pj. Esa Perttu, puh. 040 517 8431

Ylistaron kirkonkylän asukasyhdistys ry

pj. Janne Lehtinen puh. 045 270 1114
janne.lehtinen2@outlook.com