Liiveri

Seinäjoki Ilmajoki Jalasjärvi

Ylivalli

Ylivalli

Ylivallin kylä sijaitsee Jalasjärven kunnan eteläpäässä. Kylä on pinta-alaltaan suurin Jalasjärven kunnan yhdeksästä kylästä. Asutus on hajallaan 150 neliökilometrin alueella. Keskustaan on matkaa 15–30 kilometriä. Lähialueella sijaitsevat Peräseinäjoki, Kihniö, Parkano, Seinäjoki ja Kurikka. Vakituisia asukkaita kylässä hieman alle 300. Ylivallin kylällä on järviä ja uimapaikkoja, mm. Madesjärvi, Kolhonjärvi ja Liikapuron tekoallas sekä vapaa-ajan asumiseen ja mökkeilyyn, metsästykseen ja kalastukseen sopivaa aluetta. Kylässämme sijaitsevat harvinaiset luonnon muovaamat alueet Pirunpesä ja Navettavuori.


Palvelut

Koulu sijaitsee naapurikylässä Koskuella, johon matkaa n.10,5km. Kauppaan sen sijaan matkaa tuleekin jo 15–30 km. (Jalasjärven keskusta) Juustoportin kahvilamyymälä sijaitsee Keskikylässä, mistä löytyy joitain päivittäistavaroita. Kylältä löytyy viljelijöitä, lypsykarjatiloja, kalkkunatila, vuohitila, yksityisyrittäjiä sekä turvetuotantoa ja koneurakointia. Myös majoituspalveluja on saatavilla. 


Yhteisessä käytössä olevat tilat

Kylän ainoa yhteinen kokoontumispaikka on Ns/Mks talo Seurala (Kihniöntie 181). Sinne sijoittuu harrastustoimintaa, erilaisia tapahtumia ja yhdistysten toimintaa. Seuralaa vuokrataan myös yksityiskäyttöön kuten häihin ja syntymäpäiville sekä kokouspaikaksi. Samoin myös vapaaehtoistoimintaan, liikuntaan, teatteriharrastukseen ja muuhun harrastustoimintaan on siellä erittäin hyvät mahdollisuudet. Sisäliikunta/pelitilat sekä kuntosali löytyvät naapurikylältä.


Tapahtumat

Kylän vuotuisia tapahtumia ovat matkailukohde Pirunpesän oheistapahtumat, kuten lauluillat, Pesän kahvilapalvelut, patikointi ja suunnistus. Lisätietoa www.ylivalli.epk.fi tai facebookista @HiidenkirnuPirunpesa


Kylässä toimivat yhdistykset

Kylässä toimii Ylivallin Maa- ja kotitalousseura, Ylivallin Nuorisoseura, Fällyteatteri ja Itäinen Metsästysyhdistys.


Erityispiirteet

Kylässämme on perustettu kylän oma Whatsapp-ryhmä, jossa tiedotetaan nykyajan malliin tapahtumista ja kaikesta muusta tärkeästä. Kylällä on myös Facebook-sivu @Yli-Valli. Lisäksi nuorisoseura on vuodesta 1996 julkaissut Ylivallin Joulu-lehteä, joka kokoaa tapahtumat vuoden varrelta yksiin kansiin sekä muistelee vanhoja kylän tarinoita.


Tärkeimmät kehittämiskohteet

Kylämme kehityksen tarpeet ovat olleet lähinnä matkailukohde Pirunpesään liittyviä; alueen kunnossapitoa ja viihtyvyyden lisäämistä. Viimeisin kesällä 2022 oli uusien aurinkopaneelien hankinta. Seurantalo Seuralan kunnostus ja ulkoalueen ylläpito ovat seuraavana haasteena.


Päivitetty 28.3.2023

Ylivallin Nuorisoseura ry

pj. Riitta Prinkkilä, puh. 045 2722864
ylivallin.nuorisoseura@gmail.com
puh. 050 3676514 / Nuorisoseura

Kylältä löytyy myös juhlatalo

Suunnitteletko juhlien tai tilaisuuden järjestämistä kylällä? Tutustu vuokrattavissa olevaan kylän juhlataloon.