Moni tuntee Kotivara 72 -varautumissuosituksen. Kotivarassa on määritelty asiat, joilla perhe tulee toimeen poikkeusoloissa kolme vuorokautta. Kylävara puolestaan sisältää tietoa ensihuollosta, ensiavusta, hätämuonituksesta ja -majoituksesta sekä varusteista, jotka kylätalolta tulisi löytyä poikkeusolojen varalta.
Ilmajoella Nopankylän kyläseura on lisännyt varautumistaan hankkimalla kylätalolle kattavan ensiapupakkauksen ja sydäniskurin. Lisäksi kylätalolta löytyy kyläradio, joka toimii ilman verkkoa ja sähköä aggregaatin avulla. Kyläradion kantavuus on vähintään 40 km ja suotuisissa olosuhteissa jopa 100 km.
– Nykyään luotetaan liikaa kännykän toimivuuteen, toteavat kyläseuran aktiivit Vesa Pihlaja-Kuhna ja Toni Tuomela.
– Esimerkiksi laajan onnettomuuden keskellä verkot eivät kestä kuormitusta ja voivat alkaa takkuamaan, mutta kyläradiossa on taajuuksia, mistä valita. Kyläradion yhteyteen hankittiin myös käsiradiopuhelimia, joilla varmistetaan yhteydenpito ympäristössä liikuttaessa, Toni kertoo.
Vajassa pölyyntyvä aggregaatti ei ole varautumista
Kyläseurassa on mietitty varautumista laajemminkin ja siihen halutaan edelleen panostaa. Hyvään varautumiseen kuuluu ensiaputarvikkeiden ja -taitojen sekä yhteydenpitolaitteiston lisäksi vesi, ruoka, lämpö ja sähkö. Kylätalolla onkin hankittuna aggregaatti ja sen toimivuutta on oikeaoppisesti testattu viimeksi tänä syksynä. Aggregaatin turvallinen käyttö edellyttää verkonvaihtokytkintä, joka sekin kylätalolta löytyy ja saatavissa on talvilaatuista polttoainetta.
– Veden ja ruoan varmistamiseksi kylien tulisi kartoittaa juomakelpoiset kaivot ja lähteet, kellarit ruoan säilymiseksi ja mahdolliset kenttäkeittiöt. Puolijoukkueteltatkin olisi hyvä olla, mutta niitä ei tällä hetkellä ole käytettynä myynnissä, Vesa toteaa.
Nopankylä sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Ilmajoen keskustasta ja siellä asuu reilu 200 henkeä suhteellisen laajalla alueella. Yhteisöllisyyttä kylästä kuitenkin löytyy ja naapuriapua tarjotaan esimerkiksi lumitöihin. Yhteisöllisyys ja naapurista huolehtiminen ovatkin kyläturvallisuuden korvaamaton voimavara.
Kuvassa Vesa Pihlaja-Kuhna (vas.) ja Toni Tuomela käyvät läpi kylätalon kattavaa ensiapupakkausta.
Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmien yhteinen 4K – Kyvykkäät ja kestävät kumppanikylät -hankeen avulla edistetään kylissä asumisen yhteisöllisyyttä, turvallisuutta ja varautumista. Hanke tuo yhteisen pöydän ääreen kylät, kunnat, järjestöt ja viranomaiset. Jos kylän turvallisuusasiat mietityttävät, Liiveristä löytyy apua kyläturvallisuuden kehittämiseksi.