Seinäjoen Pappilankorpeen rakentuu uusi Toivon metsä, jossa yhdistyy luonnon ennallistaminen ja hyvinvointi. Sen keskeinen tavoite on tuoda ihmiset yhteen luontoa kunnioittaen ja suojellen, luoden samalla paikka, jossa kaikki voivat nauttia metsästä esteettömästi.
Hakkuissa säästetty metsä pyritään ennallistamaan korveksi seurakunnan omien toimenpiteiden avulla.
– Hakkuissa päätettiin säästää korpi, joka ei 90-luvun alussa tehdyn ojituksen vuoksi ole metsälain mukainen korpi, ojituksen seurauksena tässä on vesipinta tippunut noin puolimetriä. Alkuperäisenä metsätyyppinä voi olla jopa luonnonsuojelulain mukainen metsäkortekorpi, kertoo Seinäjoen Seurakunnan luottamushenkilö Jouni Aila.
Ojan tukkimisen myötä selvisi, että metsässä on lähde, josta metsään nousee vesi. Ailan mukaan korven ennallistaminen on lähtenyt jo hyvin käyntiin.
– Kaivurilla tukittiin oja, jotta vesipinta saataisiin ennallistettua, jonka seurauksena jo nyt kosteus on alkanut nousta. Ojituksen poiston seurauksena korpeen kasvaneet kuuset tulevat kuolemaan, mutta tilalle kasvaa lehtipuita, palauttaen alueen luonnollisen monimuotoisuuden.
Hankkeen puitteissa Seinäjoen seurakunnan metsään rakennetaan esteetön laavu, wc sekä puulato. Alueelle on myös istutettu jalopuumetsikkö sekä rauduskoivusta noin 120 metriä pitkä risti, jota ympäröi kuusen taimikko.
– Kokonaisuuden tarkoituksena on, että vierailijat pääsevät nauttimaan ennallistettavasta korvesta, rististä ja jalopuumetsiköstä. Metsästä löytyneen lähteen ympärille on tarkoitus rakentaa pitkospuut ja silta, jotka johtavat rakennettavalle levähdyspaikalle.
Alueella voidaan järjestää luonto- ja ympäristökasvatuksen opetusta, esimerkiksi luontokerhoja, ja havainnollistaa käytännössä, mitä hiilensidonta tarkoittaa.
– Tarkoitus on myös käyttää tätä koulutuskohteena ilmastonmuutoksessa, hiilensidonnassa ja siinä kuinka talousmetsä ja luonnonhoito voi kulkea käsikädessä.
Toivon metsässä yhdistyy monien eri ryhmien tarpeet ja toiveet. Mukana yhteistyössä ovat Etelä-Pohjanmaan Mettälliset ry, Etelä-Pohjanmaan moottorikelkkailijat ry, Ylistaron Kainaston metsästysseura ry, alueen partiolippukunnat, Lakeuden Elämysliikunta ry sekä Seinäjoen seurakunta.
Tämä hanke osoittaa, että seurakunta metsänomistajana kantaa vastuuta luonnosta ja sen monimuotoisuudesta. Se luo tilan, jossa ihmiset voivat suojella, oppia ja nauttia luonnosta yhdessä. Toivon metsä on kaunis esimerkki siitä, kuinka yhdistämällä voimamme voimme tehdä merkittäviä tekoja ympäristömme hyväksi. Tämä metsä on avoin kaikille ja toimii symbolina toivosta ja yhteisestä vastuunkannosta.
Videolla Jouni Aila kertoo projektista
Toivon metsä – hyvinvointia ja kestävää monimuotoisuutta
Yleishyödyllinen investointi
Kokonaisrahoitus
60 287,00 €
Julkinen rahoitus (Liiveristä saatava rahoitus + Seinäjoen seurakunnan rahoitus)
39 186,55 €
Tukiprosentti
65,00 %