Liiveri

Seinäjoki Ilmajoki Jalasjärvi

Asemanseutu

Etusivu / Kylät / Kyläesittelyt / Asemanseutu

Asemanseutu

Asemanseudun kylät sijaitsevat Ylistaro-Seinäjoki-tiestä risteävän historiallisen Könnintien varrella viljavan kulttuurimaiseman ympäröiminä. Könnintie on yksi Suomen vanhimmista
teistä, joka tunnetaan jo 1500-luvulta yhtenä Sodan- ja Rauhantien osana. Sähköistetty Vaasan rata halkoo kylämaisemaa. Kylät ovat vireitä, viihtyisiä ja idyllisiä käsittäen noin 250 taloutta ja kuutisensataa asukasta. Tehtaanmäellä on sijainnut aikanaan Suomen suurin tiilitehdas. Siitä johtuen Könnintien varressa on havaittavissa nauhamaista asutusta. Nykyinen teollisuus on keskittynyt pääasiassa Haapojan teollisuusalueelle.


Palvelut

Aseman koulu, kirjastoauto, Ylistaron Hevosjalostusyhdistyksen hevosten uittopaikka ja autokauppa. Kylällä toimii myös yksityinen Ritarin kotimuseo, jonka uumenista löytyy valtava määrä Asemalaista historiaa. Ritarin kotimuseo – Historian havinaa Ylistaron asemalla. Alueelle on asennettu nopea valokuitunettiyhteys. Asemanseutu sijaitsee Ylistaron keskustaajaman kupeessa ja sen palvelut ovat hyvin lähellä Asemanseudun asukkaita.


Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Asemanseudun Kylätalo, monitoimihalli kuntosaleineen, kyläyhdistyksen kunnostama Pietaruksen uimaranta saunoineen, Asemanseudun kuntorata ja kota sekä Tapanin Nuorisoseura ry:n nuorisoseurantalo, Tapaninlinna. Vuonna 2023 valmistuva Vittingin kaivosalue tuo alueelle kiinnostavan nähtävyyden. Harrastusmahdollisuuksia tuovat myös hyvät ulkoilu-, marjastus- ja metsästysmaastot.


Alueella toimivat yhdistykset

Asemanseudun Kehittämisyhdistys ry, Ylistaron Asemanseudun koti- ja maaseutuseura ry, Ylistaron Tapanin Nuorisoseura ry, Ylistaron Metsästysseura, Ylistaron Alapään metsästysseura, Aseman koulun vanhempainyhdistys Veturit ry ja Ajoneuvoharrastajat.


Kylän tapahtumia

Pääsiäiskokko Tapanin nuorisoseuran järjestämänä, Uudenvuodenaaton juhlat kylätalolla sekä kuntoradan hiihto- ja suunnistuskisat. Vuosittaiset Latuvirikilpailut kuntoradan aktiivikäyttäjille. Kyläviri-palkinnolla kannustetaan kylätoiminnassa ansioituneita kyläläisiä. Asemanseudun Kehittämisyhdistys palkitsee aika-ajoin myös urheilussa ansioituneita henkilöitä.


Rakennuspaikkoja

Kaupungilla on vapaita tontteja muun muassa Pampunmäen asuntoalueella. Lisäksi rakennuspaikaksi sopivia määräaloja löytyy yksityisestä omistuksesta. Voit tutustua Asemanseudun Kehittämisyhdistyksen ylläpitämään tonttipörssiin täällä

Kylän vahvuudet

Sijainti, hyvät tilat liikuntaharrastuksille, kiinnostavia historiallisia kohteita, kökkähenki, monipuolinen osaaminen, tiivis nauhamainen asutus ja naapuriapu. Kylämme ominaisuuksista lisää täällä: Kyläkuulumisia Asemanseudulta – YouTube


Kylän mahdollisuudet

Vuonna 2023 asennettu nopea valokuituyhteys luo edellytyksiä kylän kehittymiselle. Ylistaron osayleiskaava 2035 lisää rakentamisen ja kaavoituksen edellytyksiä Asemanseudulle ja luo suunnitelmia parantuvalle liikenneturvallisuudelle jatkossa. Täydennysrakentaminen vahvistaa Tehtaanmäen nauhamaista kylärakennetta säilyttäen samalla kulttuurimaiseman ehjänä.


Erityispiirteet

Arkkitehti Artturi Ortelan suunnittelema täystiilinen nuorisoseurantalo, Tapaninlinna, on maakunnallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus. Kyläkuvassa näkyy menneen maailman henki vanhoine kunnostettuine kauppa-, teollisuus- ja asemarakennuksineen.

Asemanseudulla sijaitsee Vittingin vanha kaivosalue, jonka luontopolku otetaan käyttöön vuonna 2023. Sen varrella sijaitsevista kaivoksista on saatu myös harvinaista korukiveä rodonittia.


Asemanseudulla kuvattuja dokumentteja ja musiikkivideoita

Tammisunnuntai 1918 | Yle Areena

MUISTOJEN SEINÄJOKI – Syyttömänä mestattu – YouTube

MUISTOJEN SEINÄJOKI – Lohna ja hoijakka – YouTube

MUISTOJEN SEINÄJOKI – Kevari-Witting – YouTube

Elonkerjuu – Elämäntuli – YouTube


Hyvät puolet yritystoiminnan kannalta

Vapaita teollisuustontteja ja hyvät kulkuyhteydet.


Tärkeimmät kehittämiskohteet

Liikenneturvallisuuden parantaminen, johon vaikuttaisivat muun ohella pyörätien rakentaminen Könnintielle, Könnintien kunnon parantaminen sekä katuvalaistuksen uusiminen. Paikallisen juna- ja bussiliikenteen kehittäminen toisi Asemanseudulle merkittävän hyödyn. Historiallisten tapahtumapaikkojen tunnetuksi tekeminen. Digitaaliset palvelut.


Päivitetty 6.4.2023.

Asemanseudun kehittämisyhdistys ry

pj. Johanna Punkari, puh. 050 357 5657
punkarijohanna@gmail.com

Tapanin nuorisoseura ry

pj. Mervi Mäenpää, puh. 040 516 2605

Kylältä löytyy myös juhlataloja

Suunnitteletko juhlien tai tilaisuuden järjestämistä kylällä? Tutustu kylän vuokrattavissa oleviin juhlataloihin.

Kylältä löytyy myös juhlataloja

Suunnitteletko juhlien tai tilaisuuden järjestämistä kylällä? Tutustu kylän vuokrattavissa oleviin juhlataloihin.