Liiveri

Seinäjoki Ilmajoki Jalasjärvi

Jokipii

Jokipii

Jokipii-Ahonkylä on kenkätehtaan ympärille kasvanut asutuskeskus, jossa asuu noin 800 asukasta. Kylässä toimii Metsolan koulu ja Jokipiin päiväkoti. Kylässä on oma kyläpuisto, joka antaa mahdollisuuden monipuoliseen liikkumiseen. Jokipii sijaitsee Valtatie 3:n varrella, noin kuuden kilometrin etäisyydellä Jalasjärven keskustasta. Seinäjoelle ja Kauhajoelle etäisyyttä on noin 30 km ja Kurikkaan noin 15 kilometriä.


Palvelut ja yritystoiminta

Jokipiin päiväkoti sekä Metsolan koulu palvelevat kylän lapsiperheitä. Lisäksi kylällä toimii useita yrityksiä, jotka ovat löytäneet toiminnalleen oivallisen sijainnin Jokipiistä kuten Ejendals Suomi Oy, Jokipiin Pellava, Parturi-kampaamo Sarina, Jokipiin auto- ja laitehuolto, Viljama Oy, Latvalan Puutarha, A-Saundi, KAV-rakennus Oy sekä lukuisia muita yrityksiä.


Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Kylän keskipisteenä toimii Jokipiin Nuorisoseuran omistama Nuorisoseurantalo Alanen, jota voi vuokrata tilaisuuksia varten. Lisätietoja Alasen vuokrauksesta löytyy nettisivuiltamme. Kyläpuisto on monien tapahtumien keskus. Kyläpuistosta löytyy jalkapallokenttä, vaijeriköysirata sekä mahdollisuus eväiden syömiseen ja makkaranpaistoon. Talvisin kyläpuistossa on luistelukenttä, hiihtoladut sekä pulkkamäki perheen pienimmille. Harrastusmahdollisuuksia täydentävät helpot pyöräilyreitit. Pienen matkan päässä sijaitsee hyvin varusteltu Ponsikylän kota, joka on vapaassa käytössä. Talvisin kodalle voi hiihtää hoidettua latua pitkin ja jatkaa sieltä matkaa aina Jalasjärven toiseen päähän saakka.


Toimintaa ja tapahtumia

Alueella toimii useita yhdistyksiä, jotka järjestävät monipuolisia tapahtumia. Vuoden kohokohdaksi on muodostunut Jokipiin Maalaismarkkinat, jotka järjestetään aina elokuun viimeisenä lauantaina. Muita perinteisiä tapahtumia ovat muun muassa Jokipiin SaunaOpen Avoimet kylät päivänä sekä Jokipiin elävä Joulukalenteri. Vuosittain kyläyhdistys myös muistaa kaikkia kylälle muuttaneita ja syntyneitä.
Seurantalolla kokoontuu useita harrastusryhmiä kuten: näytelmäkerho, 4H-kerho, juttusuutarit sekä perhekerho. Yhdistykset järjestävät yhteistyössä myös lasketteluretkiä, ostos- ja teatterimatkoja, kesäisiä pyöräretkiä sekä muita koko perheen tapahtumia. Tiedotus ajankohtaisista asioista hoidetaan Kenkäpuhelin-tiedotuslehtisellä, nettisivuilla sekä kylän omalla Facebook-sivustolla.


Alueella toimivat yhdistykset

Jokipii-Ahon kyläyhdistys, Jokipiin Nuorisoseura, Jokipiin Maaseutunaiset, Alapään eränkävijät ja AHK-metsästysyhtymä.


Erityispiirteet

Jokipiin kylä on alueen vanhinta asuttua aluetta, jo vuonna 1545 on merkintä ensimmäisestä talosta. Tiettävästi ensimmäinen tilan halkominen Jalasjärvellä on suoritettu vuonna 1587, jolloin muodostuivat Ala- ja Yli-Jokipii, paikka on ollut joen saari, pii, josta nimi on tullut. Jokipii-Ahonkylä on aktiivinen ja vireää kylä ja tämän johdosta Jokipii-Ahonkylä onkin valittu vuoden 2022 Etelä-Pohjalaiseksi kyläksi Etelä-Pohjalaisten kylien toimesta!


Kylän tärkeimmät vahvuudet

Valtatie 3:n läheisyys ja siten hyvät kulkuyhteydet kaikkiin ilmansuuntiin on yksi alueen tärkeimmistä vahvuuksista. Alueella toimivat yritykset työllistävät kyläläisiä ja pitävät kylän vetovoimaisina. Päiväkoti, alakoulu ja kyläpuisto luovat edellytykset vaivattomaan arkeen ja houkuttelevat alueelle lapsiperheitä. Aktiivinen yhdistystoiminta tarjoaa virikkeitä kaikenikäisille asukkaille.


Hyvät puolet yritystoiminnan kannalta

Sijainti Valtatien 3:n läheisyydessä.


Kylän mahdollisuudet tulevaisuudessa

Yritykset työllistävät kyläläisiä, kyläpuisto antaa harrastusmahdollisuuksia, sijainti ja hyvät kulkuyhteydet, päiväkoti ja koulu saattavat houkuttaa lapsiperheitä muuttamaan alueelle.


Päivitetty 28.2.2023

Jokipiin Nuorisoseura ry ja Jokipii-Ahon kyläyhdistys ry


jokipiinnuorisoseura@gmail.com

Kylältä löytyy myös juhlatalo

Suunnitteletko juhlien tai tilaisuuden järjestämistä kylällä? Tutustu vuokrattavissa olevaan kylän juhlataloon.