Liiveri

Seinäjoki Ilmajoki Jalasjärvi

Koura

Koura

Kouran kylä sijaitsee Seinäjoen kaupungin Nurmon kaupungiosan eteläpäässä, josta on matkaa Seinäjoen keskustaan 19 km ja Jyväskylään 177 km. Kylää halkoo etelä-pohjoissuunnassa valtatie 18 ja itä-länsisuunnassa Seinäjoki-Haapamäki-rautatie, kylän keskusta on näiden risteyskohdassa. Kylän läpi virtaa kaksi jokea, Nurmonjoki ja Kourasluoma. Itäpuolella sijaitsee luonnonkaunis Kivijärvi, jossa on lintutorni ja retkeilijöiden taukopaikkana toimiva laavu. Alue on kunnostettu lintujärveksi. Kylän asutus, n. 180 taloutta on levinnyt jokien molemmin puolin. Asukkaita kylässä on noin 300.

Kourassa on maailman suurin potkukelkkatehdas, joka työllistää tällä hetkellä noin 50 henkilöä. Kylässä on myös toimiva koulu sekä liikuntahalli. Lisäksi Kourassa on urheilukenttä, tenniskenttä ja pururata.

 

Palvelut

Kouran koulu, kirjastoauto kahdesti viikossa, myymäläauto kerran viikossa, kaupungin tuottama ateriapalvelu vanhuksille, VPK:n tuottama palo-, pelastus- ja ensivastetoiminta.

 

Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Kouran ala-aste, Kouran urheilukenttä, tenniskenttä, pururata, Kouran liikuntahalli, EU-hankkeina rakennetut liikuntahallin tupakeittiö ja koulun harrastetila sekä VPK:n palotalli.

 

Alueella toimivat yhdistykset

Koura Seura, Kouran VPK, Kouran Louhi, Kouran vanhustenkotiyhdistys, SPR:n Kouran osasto, Kouran metsästysseura, Nurmon Kouran asemanseudun maamiesseura, Kouran kotitalousnaiset. Kylän aktiiviset yhdistykset tarjoavat kyläläisille oman alansa harrastus-, koulutus- ja harjoitustapahtumia ympäri vuoden.

 

Kylän tapahtumia

Pääsiäiskokko poltetaan sääolosuhteiden salliessa joka pääsiäisenä. Syysmarkkinapäivät, jotka on toteutettu yhteistyössä kaikkien kylän seurojen kesken. Vanhustenkotiyhdistyksen järjestämät kesäseurat. Lisäksi Kouran Louhi järjestää liikunnallista toimintaa mm. jumppaa naisille ja miehille, myös lentopalloa ja sählyä pelataan liikuntahallilla. Lisäksi tehdään vuosittain retkiä eri kohteisiin. VPK:n ’Päivä Paloasemalla’ -tapahtuma vuosittain.

 

Rakennuspaikkoja

Kouran uusi osayleiskaava on tullut voimaan syksyllä 2013 ja siinä osoitetaan runsaasti rakennuspaikkoja kylän aluella.

 

Kylän vahvuudet

Lähellä Seinäjokea, kylän koulu toiminnassa, tiet hyvässä kunnossa, liikuntahallin käyttömahdollisuus, lisääntynyt lapsiluku.

 

Erityispiirteet

Kylämme ylpeys on potkukelkkatehdas E. S. Lahtinen Oy, joka on toiminut vuodesta 1928 lähtien.

 

Tärkeimmät kehittämiskohteet

Kaupunkikeskustan ulkopuolella sijaitsevan kylän oman identiteetin ja elinvoimaisuuden edistäminen osana kaupunkiseutua. Tonttien asemakaavoittaminen valmistuneen osayleiskaavan mukaisesti. Asukasluvun lisääminen, jolloin myös koulu kylässä säilyy. Joukkoliikenteen yhteyksien ja kevyenliikenteen turvallisuuden parantaminen.

 

Koura Seura ry

pj. Tarja Ritari, puh. 050 357 9256
ritari.tarja@netikka.fi

Kylältä löytyy myös juhlatalo

Suunnitteletko juhlien tai tilaisuuden järjestämistä kylällä? Tutustu vuokrattavissa olevaan kylän juhlataloon.